Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Dodavatele plastu (ABS, PLA...)

Posted by raptik 
Re: Dodavatele plastu (ABS, PLA...)
February 08, 2014 03:11PM
V prosinci, napiste si s nimy a poslou vam vzorky. Me po vyjednavani podlehly a poslaly uplne zdarma.
Re: Dodavatele plastu (ABS, PLA...)
February 09, 2014 06:05AM
jirpil: nejenom pro tebe byl vytisk prekvapivy smiling smiley
N druhou stranu pokud se tam tomu nekdo aktivne venovat, tak si myslim, ze neni problem za pul roku vyladit spon ty nejvetsi mouchy a je mozne, ze uz je jejich matros kvalitnejsi
dan
Re: Dodavatele plastu (ABS, PLA...)
February 09, 2014 06:27AM
Ja jsem s panem Prindisem z Mladce ted v tydnu mluvil a o vylozene zasadnich zmenach materialu oproti me posledni objednavce nemluvil. Nic mene upgradovali masinu, a stale na tom delaji, zacinaji pouzivat nove pigmentovaci barvy atd. takze verim tomu, ze na tom makaji. Posledni varka, kterou jsem mel, byla skutecne lepsi. Bohuzel jsem na delsi exprimenty pak uz nemel moc casu a energie a navic jsem presel na 1.75mm, takze jsem se tomu uplne tak moc nevenoval. Udelal jsem par zkusebnich tisku, konstatoval, ze je to lepsi a vice to neresil.
Nyni mam trochu prostoru a chut zase to testnou, proto jsem to objednal a uvidime.
Musim tedy uznat, ze z te posledni varky byly tisky i vzhledove hezci, nez z jinych ABS materialu, ktere tu mam, ale je to muj subjektivni nazor, nechtel bych se zde poustet to nejake bourlive diskuze smiling smiley


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Dodavatele plastu (ABS, PLA...)
February 09, 2014 09:18AM
Já tento týden mluvil s dalším pánem z Maldče a věnovali jsme se problematice výroby drátu dost dlouhou dobu. Těch parametrů. které ovlivňují kvalitu plastu je opravdu mnoho a v několika posledních týdnech zapracovali na technologii. Už jenom změna pigmentu může mít zásadní vliv na kvalitu a to směrem k lepšímu i horšímu výsledku. Zdá se, že změny jsou spíš k tomu lepšímu smiling smiley Ostatně jsme již domluveni, že na 3dexpo -2014 budou míst stánek se svými produkty ABS, PLA ve velikostech 3.00 i 1.75 mm


Průša i3 -> Rebel 2 s modifikovaným X vozíkem -> KRYAL Cube
repraper.cz & 3dexpo & KRYAL Cube
Re: Dodavatele plastu (ABS, PLA...)
February 13, 2014 01:49PM
Zdravím všechny. Pročítám vlákno a přidám zkušenost s Forrestem a reprapobchod.cz/. Koupil jsem od něj všechny součásti (mimo rámu). S Cheaptronic absolutní spokojenost. Zapojení a konfigurace během chvilky a hlavně v pořádku. Beru od něj i plast a neobjevil se mi problém. K tomu mi balík došel prakticky obratem.
Když k tomu připočtu komunikaci přes Skype, tak spokojenost. Je zřejmé, že tohle není fórum o volbě miss 3d tiskárny, přesto kdo nechce sedět na anglických fórech, tak se k "běžným" informacím pořádně nedostane. Docela mě netlačí zda plast tavit při 220° nebo 290°. Potřebuji informace, díly za rozumnou cenu a hlavně ty díly funkčí Nyní je efekt takový, že mi u ucha hučí funkční tiskárna.
Každý by si měl uvědomit, že pro laika, je stavba 3d tiskárny pomalu neřešitelný úkol. S pomocí cheaptronic a informacemi od Forresta jsem se k cíli dostal.
Předpokládám, že většina z Vás má své vlastní tiskárny, které jste si stavěli svépomoci.
dan
Re: Dodavatele plastu (ABS, PLA...)
February 14, 2014 04:53AM
K filamentu od Forresta bych dodal asi toto. Pouzivam ho je od stejneho dodavatele a nemam s nim zadny zasadni problem.
Naopak mi prijdou nektere prispevky ostatnich docela zavadejici a trochu jinou, citlivejsi formou podana samochvala a reklama.
Netvrdim, ze Forrest ve svych videich pojal monolog vylozene dobre vzhledem ke konkurenci, je mi jasne, ze pak vsichni chytaji na 1. naslapnuti, nic mene ma v podstate pravdu, ale....
Pokud matros vezmu jako zacatecnik od nej, nebo i jine komponenty, rekne mi, jak ho mam pouzit, pri jakych rychlostech a teplotach mam zacit tisknout, aby mi z toho neco vubec lezlo a to je dost zasadni.
Ve finale by me jako laika vubec nezajimalo, nejaky konstanty smrsteni ci buh vi co, ale vysledek pri rozumne cene prvotniho nakladu.

Vyzkousel jsem kdejaky filament, ale netroufnu si na kritiku ktereho koli z nich po vytisteni par vzorku a to tisknu pomerne hodne. Nepovazuji za vylozene za zacatecnika a kdyz jsem testoval vzorky pomerne drahych a udajne kvalitnich, tak jsem na tech par metrech nedokazal docilit takoveho vysledku, jako s tim co pouzivam. Proto netvrdim, ze jsou spatne, ale jsou jine a zatim jsem se to s nimi treba pouze nanucil a nebo jsou fakt horsi.

Kdyz vezmu dnes filament, se kterym jsem se naucil pracovat tak si dovolim tvrdit, ze jsem na 1. pokus schopen vyslicovat a vytisknout model (ktery neni teda cednik, nebo neco brutalne sloziteho), v dobre kvalite a nemusim u toho moc premejslet. Proste jsem se s tim matrosem naucil pracovat a znam ho. Dovedu odhadnout, jak se to bude chovat a kdyz to neprojde na prvni pokus, tak maly muzou 2x grinning smiley

Dle meho nazoru a zkusenosti se totiz da tisknout temer ze vseho (nakonec i tisky ze struny do sekacky jsou celkem fajn grinning smiley), akorat clovek musi vedet jak a dat si s tim tu praci se to naucita a odladit to, nebo dat na slova nekoho jineho, kdo ma zkusenosti a evidentne tiskne uz nejaky patek.

Proto tedy kritiku jakehokoli materialu po vytisteni nekolika jeho metru povazuji za zcela nekorektni a pro zacatecniky dost zavadejici.

Edited 1 time(s). Last edit at 02/14/2014 04:54AM by dan.


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Dodavatele plastu (ABS, PLA...)
February 14, 2014 05:18AM
dan: myslim, ze jsi to vystihl presne. Taktez chapu, ze muze byt pro zacatecnika velka pomoc, kdyz mu Forrest doda jak HW, tak i radu jak na to. Na druhou stranu, ale hanit konkurenci neni ta spravna cesta.

Ja jsem treba ted dost laboroval s PLA od 3d fact, mam tu 4 spulky ruznych barev, vicemene se vsechny chovaji stejne. Ale s jednim HE jsem ho nebyl schopen vytisknout. Dal jsem rucne protlacit matros, vse ok, ale jakmile zustala struna chvili v HE, tak na breaku (ac je vcele sve chlazene casti vyborne chlazeny - chladic ma na vnejsich castech max 40C) se material nahral a pri naslednem tlaku "ztloustl" a nasledne nejde protlacit. S vyrobcem HE jsme resili, ze to bude nejspise vetsi tepelnou vodivosti PLA od 3dfact. Kdyz dam tu stejnou strunu do druheho HE, tak naprosto bez problemu.
Tzn. laborovani s materialem muze byt slozite. Chce to kvalitni hardware a nasledne si musi kazdy projit ruznym nastavovanim.. O tom proste reprap je. Pokud chcete tisknout na prvni pokus, neresit zadne slozite nastavovani atd. tak to si kupte tiskarnu pracujici na jine technologii s cenou 100k+
dan
Re: Dodavatele plastu (ABS, PLA...)
February 14, 2014 05:38AM
asi OT, kdyztak smazat smiling smiley

Je jasne, ze v tom videu nezvolil Forrest moc stastne slova, tu primou kritiku si mel odpustit.
Verim tomu ze pri konstruktivni diskuzi a ne monologu by to vypadalo asi jinak, protoze puvodni jeho myslenkou bylo proste to, co tvrdi a co je na 99% pravda:

kdyz si vezmete ode me material a trysku, popripade dalsi komponenty, garantuji vam, ze to mam v nabizene kombinaci vyzkousene, funguje to a jsem vam schopen v pripade problemu poradit.

Dalsi kritika zde na foru uz je puze nasledkem one jeho nestastne propagace. Prosel jse si tu zde necim podobnym a z toho duvodu sem zadne komercni nabidky nedavam a asi ani nebudu. I kdyz se clovek snazi napsat ci rici to v podstate v dobrem, tak je dost tezke to prezentovat na 1. pokus tak, aby ho nekdo nechytl za slovo a nevykoupal ho. Z pohledu prvotniho pisatele je pak zpetna obhajoba dosti komplikovana a vlivem emoci zustava puvodni myslenka nekde uplne mimo sad smiley


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Dodavatele plastu (ABS, PLA...)
February 14, 2014 06:47AM
dan: to si vzpominam, jak jsi dostal za rebela smiling smiley No a kolik lidi ted vychazi z tvoji konstrukce smiling smiley Jestli bude nekdy vice volneho casu, tak buudu muset taky neco z kartezskych zkusit. Treba pak zjistim, ze s deltama jsou jen zbytecne komplikace grinning smiley

chapu jak to myslis, ale proti tomuhle tvrzeni bych nic nemel. Co si ale vzpominam, tak ve videu bylo receno neco v duchu "cela ceska konkurence je spatna" potazmo pak nekolik nepresnosti a nepravd o 1,75 strunach atd. na to je treba zacatecniky upozornit, ze neni uplne tak.

podle me to neni o tom bat se prezentovat komercni zalezitosti na foru. Ale bud to dam do komercni sekce, kde mi pak kazdy muze polibit šos nebo to dam do faq&how to, kde si ale sakra dam pozor nad to co pisu, protoze to je oblast urcena prave pro zacatecniky
Re: Dodavatele plastu (ABS, PLA...)
February 16, 2014 10:49AM
kdo mate zajem, zde sem neco napsal o DS Filamentu (ABS Natural 1,75mm) z kratkych testu. az projedu tu 2kg spuly, muzu trosku vic posoudit.

Ad Dan, Bajn:
taky si myslim, ze je to o nauceni se delat s konktretnim HW a materialem a proti Forestovy nemuzu nic zleho rict. pomohl mi a dal mi rady jak tisknout s jeho materialem.
Jen si hold trosku nabehl s tim videem a nespravnou formulaci nekterych vet. smiling smiley

OT:
jinak Bajne, ktere modely tiskaren vychazeji z Rebela? smiling smiley ja vim oficialne jen o Rebelixu jako skloubeni I3 a Rebela. muj pseudo navrh nema z rebelem nic spolecneho, jen pouziti profilu (ani X vozejk na nej nedas rebelackej bez upravy rozteci X tyci; ani nevim jestli ho dam k dispotici - pride mi spis ted jako pokus pred lepsi verzi smiling smiley ) smiling smiley a ramy z profilu- to je podle me jen rozumny krok od zavitovek jako ramoveho prvku - apodle toho tezko soudit jestli se inspiroval danej autor rebelem...

Edited 1 time(s). Last edit at 02/16/2014 10:52AM by raptik.


vlastni navrh plus ve vystavbe CoreXY

Thingiverse : [www.thingiverse.com]
git: [github.com]
shop: [shop.daje.cz]
Teorie relativity:
vysvetleni 1: sahnes-li na rozpalenou panev, vteriny jsou jak hodiny. sahnes-li na rozpalenou zenu, hodiny jsou jak vteriny...
vysvetleni 2: strcis-li mi nos do zadnice, pak ja mam nos v zadku, ty mas nos v zadku, ale ja sem na tom relativne lip smiling smiley
Re: Dodavatele plastu (ABS, PLA...)
February 16, 2014 01:04PM
raptik: mas asi pravdu, tezko rict kdo z rebela vychazel a kdo ne, ale obecne jde asi spis o pouziti profilu, to mas recht.
HB
Re: Dodavatele plastu (ABS, PLA...)
February 17, 2014 04:50PM
Ja si zacal filament pripravovat sam doma. Z granulatu. ABS 3mm.
Pravda, drat neni uplne rovny, prumer taky neni uplne presny (kolem 2,9mm -0,1 mm.).
Ale drat je tisknutelny, a ma jednu krasnou vlastnost - je vyrazne levnejsi nez ten kupovany winking smiley
1 kg granuli se da poridit o dost levneji nez 1 kg dratu. Na pretaveni je treba nejaka elektrina, a nejaky cas obsluhy. Ale porad to bude ekonomictejsi.
Povedlo se mi udelat (rozumnej vytlacit) asi 1/2 kg v kuse. Bez preruseni, nekolik hodin tlaceni. Jen jsem obcas kouknul, zda neni nejaky problem. Jinak masinka tlacila a navijela samostatne.
Jak masinka a vytlaceny navinuty drat vypada je v priloze.
Vytiskl jsem z toho dratu zatim jen par veci, ale bez problemu.
Kolega jej testoval take, a pote co si nasel optimalini nastaveni sliceru, mu tisk jede take OK.

Pokud me P3T3 premluvi winking smiley ,
tak zkusim pripadne pripravit na 3Dexpo nejakou kratkou prezentaci a video, jak to funguje.
Attachments:
open | download - 20140216_001421.jpg (496.9 KB)
open | download - 20140215_202440.jpg (561 KB)
Re: Dodavatele plastu (ABS, PLA...)
February 18, 2014 03:21AM
Moc pekne, nechces sem dat vice informaci ? Myslim ze by to mohlo hodne lidi zajimat.
Anonymous User
Re: Dodavatele plastu (ABS, PLA...)
February 18, 2014 04:41AM
je to zajimavy ;-) ale fakt netusim na kolik si cenis tvyho casu, pokud jak rikas 0.5kg nekolik hodin ;-) to je i pri minimalni mzde docela ranec ;-)
na druhou stranu je kazdyho vec jak se svym casem nalozi ;-)

drzim palce ;-)
Re: Dodavatele plastu (ABS, PLA...)
February 18, 2014 03:55PM
Tak ja cekal :-) ze se pochlubis :-) jak rychle :-) tlacis :-) DS filament :-) a ty jen prudis :-)

Btw. :-) je rozdil :-) mezi motohodinou :-) a clovekohodinou :-)
HB
Re: Dodavatele plastu (ABS, PLA...)
February 19, 2014 12:45AM
Ano, bavíme se skutečně o moto hodinách. Nikoli o člověko hodinách. Mašinka jede téměř samostatně. Jediný zásah co byl potřeba, bylo občas dosypat granulát do násypky. Kdybych býval udělal násypku větší, nebo si ji nastavil třeba PET láhví, nebylo by nutné ani to. Protože s tlačením teprve začínám a nemám žádné zkušenosti, raději jsem chodil pravidelně kontrolovat, zda se něco nezaseklo nebo nepřehrálo. Zkusím připravit nějakou prezentaci, video. Není to žádný zázrak, nic složitého. Inspiroval jsem se na thingiverse, kde je podobných mašinek hned několik. Já si udělal vlastní konstrukci a napsal řízení přes malé arduino. Je použitý pid regulátor na teplotu (pwm), 2 termistory, jeden optický snímač, 2 motory s převodovkou - jeden na tlačení vrtákem (rozumněj šnekem), druhý na naviják drátu. A ještě spínání chlazení. Topná spirála je z ocelového lanka.
Re: Dodavatele plastu (ABS, PLA...)
February 19, 2014 02:21AM
Chlape jsi sikovny, nenech se odradit. Neco podobneho vypisu jako diplomku na pristi rok winking smiley

Edited 1 time(s). Last edit at 02/19/2014 02:21AM by baltazarek.
Re: Dodavatele plastu (ABS, PLA...)
February 19, 2014 03:19AM
baltazarek: tomu se rika pristup, kdyz jsme vypisovali temata u nas, tak ty co nam pomahali ve vyzkumu, ale nechat vypsat diplomku na neco co mi pomuze v konicku je teprve frajerina grinning smiley
ale byt ten student, tak si klidne podobne tema vezmu, konecne nejde jenom o neco o cem se do nekonecna mluvi a pak je to absolutne mimo praxi
Re: Dodavatele plastu (ABS, PLA...)
February 19, 2014 03:39AM
Když už tu to téma je... Je nějaký prodejce/přeprodejce plastu i v Brně?
Re: Dodavatele plastu (ABS, PLA...)
February 19, 2014 05:58AM
U nas nastesti na skole nikomu nevadi vypsat tema z praxe. A to ze je to muj konicek nikomu nevadi. Porad tu stejne delame nejake roboty a dalsi "hracky" pro studenty.
Re: Dodavatele plastu (ABS, PLA...)
February 19, 2014 06:56AM
baltazarek: nemyslel jsem to zle, naopak smiling smiley
Re: Dodavatele plastu (ABS, PLA...)
February 20, 2014 01:04PM
Plasty Mladeč.
Aktuálně mi poslali nabídku:
Ceny bez DPH.
Drát 3,00 návin 1 kg na špulce
ABS 4 / 5
PLA D - tvrdší
330,- CZK / kg
Drát 3,00 návin 8 kg na špulce
ABS 4 / 5
PLA D - tvrdší
310,- CZK / kg
Drát 3,00 návin 1 kg na špulce
PLA A - měkčí
423,- CZK / kg
Drát 3,00 návin 8 kg na špulce
PLA A - měkčí
405,- CZK / kg
Drát 3,00 návin 1 kg na špulce
PVA
625,- CZK / kg
Drát 3,00 návin 8 kg na špulce
PVA
608,- CZK / kg
Drát 1,75 návin 1 kg na špulce
ABS 4 / 5
PLA D - tvrdší
420,- CZK / kg
Drát 1,75 návin 8 kg na špulce
ABS 4 / 5
PLA D - tvrdší
395,- CZK / kg
Drát 1,75 návin 1 kg na špulce
PLA A – měkčí
500,- CZK / kg
Drát 1,75 návin 8 kg na špulce
PLA A – měkčí
480,- CZK / kg
Drát 1,75 návin 1 kg na špulce
PVA
703,- CZK / kg
Drát 1,75 návin 8 kg na špulce
PVA
683,- CZK / kg
dan
Re: Dodavatele plastu (ABS, PLA...)
February 20, 2014 02:58PM
Doplnim nejaké poznatky o tisku z plastu Mladec.
Udelal jsem prvnich par tisku ze zlute ABS 1,75mm. Zatim nic svetoborneho, neni zatim co fotit, ale nazor nejakej mam.

- při rychlosti tisku 30-60mm/s a teplote hotendu 235-250st.C vcelku ok vysledek tisku pekny pri tisku mensich objektu.

- hure drzi na kaptonu pri 105st.C kdy mi drzi holandska cina bez problemu, tzn. male plochy ok, velke spatne

- pokud tedy nazhavim na 110, nejlepe mi drzi na 120, dochazi zase k znatelnemu smrsteni ve spodni casti objektu, coz neni moc ok.

Kazdopadne dily na REBELa z toho jdou, vypadaji pomerne slusne, ovsem pri 60mm/s to je tragedie, velice dlouhy tisk. Mensi predmety, treba i tenkostenne vazicky vypadaji ovsem luxusne. Bohuzel pri vyssi rychlosti jsem to skrz PEEKovy hotend neprotalcil bez nezadouviho obcasneho vynechani sad smiley Otazkou je, kdo z beznych uzivatelu tiskne sve medely rychleji jak 60mm/s.

Musim tedy uznat, ze moje 1. zavery, kdy jsem tento plast temer uplne zavrhl byly spatne, protoze jsem se z toho snazil vytriskat nejakou vyssi maximalni rychlost a to s timto materialem neumim.
Pro bezny pomalejsi tisk je vcelku ABS Mladec pouzitelna a diky cene i velice dostupna.


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Dodavatele plastu (ABS, PLA...)
March 11, 2014 03:16PM
Ja som natrafil na tohoto dodávateľa a skúšam. Zatiaľ som spokojný a nemám žiadne výhrady. Zobral som od nich najprv vzorku a potom čierny a biely ABS 3mm. Aj cena je super.
Re: ABS Materiál
April 06, 2014 06:32AM
Quote
dysgenio
Chvalihodne,

1. Bude mozne objednat i mensi odmotane baleni rekneme po 100g skocich nebo v metrazi - delam veci pro deti a mit 10Kg v barvach si opravdu nemuzu dovolit - vetsina mych veci ma 1 nostnou baru a ostatni jsou jen doplnkove (navic PLA je hydroskopicke) ?

Máte pravdu, PLA je hydroskopické, obsah vody v polymeru vyšší než 250 ppm vede ke změně viskozitního chování taveniny. Nechci tu zbytečně zabrousit do teorie - tu bych rád malinko přiblížil v konferenčním příspěvku o materiálech k 3dtisku na nadcházejícím pražském setkání: http://www.3dexpo.cz/ , takže uvedu jen osobní zkušenost:

- Mám u tiskárny načaté cívky PLA i ABS materiálu, které podle potřeby používám, většinou, či skoro pravidlem je nemívám v žádném obale - a ani po několika měsících nepozoruji, že by docházelo ke změně vlastností které by byly postřehnutelné, respektive u kterých by mohla být nalezena jasná příčinná souvislost s vlhkostí materiálu. Navíc si myslím, že ať koupíte jakýkoliv běžný materiál a nebude v opravdu bariérovém obale, tak už bude úroveň vlhkosti v něm ustálena a dalším skladováním se již nebude měnit, tedy pokud jej neskladujete např. ve vlhkém sklepě.

U materiálů, které jsou vodou rozpustné, tj tam kde je schopnost přijímat vodu neomezená dochází samozřejmě k výrazným změnám, takže pokud takové materiály nemáte bariérově chráněné, tak se může stát, že nebudou zpracovatelné. Obvykle se vše dá napravit vysušením materiálu před zpracováním.
Mimochodem, krásně pozoruji na chování filamentu z PVOH, který tu mám na očích a který je rovněž jen cívce bez obalu, jak se mění vzdušná vlhkost v čase - taková moderní podoba koňské žíně, kterou pamatuji v takové historické domácí meteostanici - dřevěný domeček ze kterého buď vykukoval panáček, nebo panenka a to vše bylo založeno právě na změně chování koňské žíně v závislosti na vzdušné vlhkosti. smiling smiley
Re: Dodavatele plastu (ABS, PLA...)
April 14, 2014 10:19AM
Chtěl jsem se zeptat. Zkoušeli jste někdo materiál, který byl k dispozici na 3D expo od FILLAMENTUM??
Re: Dodavatele plastu (ABS, PLA...)
April 14, 2014 10:25AM
vokula: neco jsem nakoupil, tak jak budu mit vyzkouseno tak se ozvu.
Re: Dodavatele plastu (ABS, PLA...)
April 14, 2014 10:34AM
Fajn třeba můžeme pak porovnat....
Re: Dodavatele plastu (ABS, PLA...)
April 15, 2014 04:21PM
Pri akych teplotach a rychlostiach tlacite s ABS filamentom od 3dfac. väcsie diely?
Neviem ci je to tym filamentom alebo mnou ale mne sa nedari najst optimalnu teplotu a rychlost aby mi neprasakli diely ako napriklad diely osy X na rebela, extruder a podobne.
Re: Dodavatele plastu (ABS, PLA...)
April 16, 2014 02:03AM
Zmurko: Zkus první vrstvu 245 a další 235°C vyhřívaná podložka 90°C a uvidíš
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login