Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Trapezovy sroub

Posted by paklic 
Trapezovy sroub
September 19, 2014 02:58AM
Ahoj, upgraidu 3d tiskarnu, chtel bych pouzit trapezovy srouby,misto reminku.Na osy Y a X muzu pouzit trapezak na tvrdo spojeny s krok.motorem?

[cnc.inshop.cz]

Co je lepsi pouzit? 6mm na ot. nebo 3mm na ot?
Bude rychlost zhruba stejna jako u reminku?
Da se tenhle material vrtat? Abych ho mohl spojit s motorem?
Ma to cenu resit,nebo je to zbytecny vyhozeni penez?

Edited 2 time(s). Last edit at 09/19/2014 03:19AM by paklic.
Attachments:
open | download - motor.PNG (8.7 KB)
Re: Trapezovy sroub
September 19, 2014 03:57AM
Rychlost samozrejme bude pomalejsi. Pri jedne otocky motoru s remenem se x/y pohne o obvod remenice. U sroubu o jednu otocku na trapezu. To znamena pro zachovani stejne rychlosti posunu budes muset tocit rychleji motorem. Toto lze samozrejme jen do urcite miry.
Ale je pravda, ze takove konstrukce uz jsem taky nekde zahledl. Osobne bych do nich asi ale nesel, remen je dle meho dostacujici.
Re: Trapezovy sroub
September 19, 2014 04:07AM
Zrovna sem to meril,mam u remenu cca 4 cm na ot.Nejspis to bude pomalejsi i kdyz zvisim rychlost. tak Necham remen.
Re: Trapezovy sroub
September 19, 2014 06:38AM
Ahoj,
s touhle konstrukcí si hraji: chtěl jsem tiskárnu a CNC zároveň. Po mých zkušenostech bych ale nedoporučoval používat trapézový šroub na X/Y osu u běžné konstrukce tiskárny.

Dejme tomu, že běžná maximální rychlost u klasického řemínku se pohybuje tak 150-200mm/s. Pro 4 cm na otáčku, jak píšeš, je rychlost 200mm/s pro motor 5ot/s. To je skutečně u motorů SX17-0905 v sériovém zapojení takový zlomový bod, kdy už začíná ztrácet sílu.
U nás jsem sehnal trapéz se stoupáním max 8mm/ot (a to ještě tyč měla průměr 16mm). Takže ve výsledku je moje maximální rychlost cca 5x nižší (ověřeno i prakticky).
Nehledě na to,že ten trapéz je slušné řádně upevnit do ložisek a použít spojku. Pokud bude pevné spojení jen trochu mimo osu, bude to dělat paseku.

Já mám tedy doma z hliníkových profilů miniCNC s trapézem, s užitečnou plochou 600x400mm, tisknout se na tom sice dá, ale to neskutečně pomalé. Takže budu stavět opět řemínkovou.
Teoreticky bych mohl koupit ještě lepší motory a drivery a věřím, že by to výrazně pomohlo. Nebo dokonce použít kuličkové šrouby, které mají větší stoupání. To už je ale velmi vyumělkované a pro tu amateřinu to nestojí za to smiling smiley
Re: Trapezovy sroub
September 20, 2014 03:29AM
Tak sem nasel tohle misto remenu : [www.cncshop.cz]
Zatim na vyhrivany stolek by se dal vyuzit,ale k extruderu by bylo nutny dat motor na posuv,aby nevylejzal hreben.jen si rikam jestli to ma cenu hrotit.
nejakej nazor?

Edited 1 time(s). Last edit at 09/20/2014 03:35AM by paklic.
Re: Trapezovy sroub
September 20, 2014 04:02AM
Co se ti nelíbí na řemenu? Je to jednoduche a funkční
Re: Trapezovy sroub
September 20, 2014 06:28AM
Prijde me ze pruzi,mohlo by to byt presnejsi ne?
No a chtel bych,aby to vydrzelo vek...

Edited 1 time(s). Last edit at 09/20/2014 07:37AM by paklic.
Re: Trapezovy sroub
September 20, 2014 01:40PM
Polemizovat o tom co je lepší pro 3D tiskárnu je zcela zbytečné. Značkové řemeny (třeba HTD) jsou doplněny o kevlarová a skleněná vlákna tjs.: pružnost tady nehledejme. Obecně platí, že řemen na krátkou vzdálenost je přesnější než Vámi vyobrazená tzv. zubačka, která se vyznačuje vůlí.
Při použití zubačky, musíte navíc počítat s vibracemi.

Nevýhoda řemenu je, že se na dlouhé vzdálenosti chvěje, což je nežádoucí a proto se u velkých strojů, či zařízení běžně používá zubačka (zároveň zpevňující prvek ).
A řekněme, že je doplněna převodem, a ten je většinou tahán řemenem. Je to z toho důvodu, že řemen tlumí vibrace od motoru.

Řemen bude vždy lacinější.
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login