Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Plan pentru printer din vechituri.

Posted by DVirus 
Re: Plan pentru printer din vechituri.
August 03, 2015 04:23PM
pe RAMPS - 1.4 poti pune 24 de volti teoretic, DAR: pe el ai 2 linii de alimentare de 12V, una este pt electronica si motoare, iar cealalta linie este pentru heated bed.
heated bed-ul ramane la 12V pt ca probabil asa il ai; partea de motoare ar merge la 24V, driverele tin conform datasheet-ului 30V parca, DAR din astia 12V se alimenteaza si placa arduino prin pinul VIN, iar documentatia arduino spune ca maxim 20V. deci ca sa poti pune 24V ar trebui sa scoti dioda de pe RAMPS care alimenteaza VIN si sa alimentezi arduino din USB de exemplu( sau pui dioda la alalalt 12V.
Deasemenea nu stiu cum se comporta driverele de motoare cu tipul de motoare pe care le ai - am impresia ca ce ai tu, adica alea de imprimanta, au rezistenta mare si nu sunt potrivite. un mpp potrivit are aprox 3 ohmi daca imi amintesc bine, pe cand cele de imprimanta au zeci de ohmi.

Pe RAMPS 1.4 nu exista nici un regulator de tensiune, singurul este prezent pe placa arduino, si ala este problema, el este mic si conform calcului expus mai sus de NoobMan ar trebui sa disipe multa caldura de la 24V, DACA ar suporta aceasta tensiune (repet, pe arduino.cc tensiunea maxima este 20V)

PS: m-am uitat pe schema lui mega2560, regulatorul de tens este NCP1117, care suporta maxim 20V la intrare

Mult succes smiling smiley
Re: Plan pentru printer din vechituri.
August 04, 2015 05:00AM
Se pare ca m-am inselat in ceea ce priveste motoarele de 24v. Am incercat sa le alimentez la 24v si nu se misca de loc. Am vazut ca alimentarea de la imprimanta din care au vezit era de 42v, dar nici cu ai nu am reusit sa le fac sa se miste. Mai caut alte motoare.

Intradevar rezistenta motoarelor este de 20ohmi.

Bogrant tu ce electornica ai folosit?
Re: Plan pentru printer din vechituri.
August 04, 2015 09:49AM
am folosit ce se recomanda, arduino mega2560 si ramps 1.4, din china au fost destul de ieftine, nu merita sa te chinui cu improvizatii care sa crape cand ti-e printul la 90%
Re: Plan pentru printer din vechituri.
August 07, 2015 06:17AM
Mi-am cumparat partea electronica (Arduino Mega 2560, RAMPS 1.4 si drivere A4988). Am instalad driverul pentru arduino si am facut si testul cu clipitul ledului. Totul a fost ok. Apoi am incercat sa fac un test si cu un motor stepper pe care l-am incercat la o sursa de 5v si am vazut ca se invartea. Am conectat driverul A4988si motorul pt directia x si am folosit urmatorul cod (din ce am gasit pe net ca pinul 55 ar fi directia si pinul 54 ar fi step-ul). Am alimentat placa RAMPS cu 5 si 12v dar motorul nu se invarte de loc.
Acum nu stiu de la ce ar putea fi. Nu am folosit pinii de output care trebuie, nu scoate driverul suficieti volti, nu am conectat motorul calumea (pe RAMPS am vazut ca la conectarea motorului am 2B, 2A, 1A si 1B, din cate am inteles 2A si 1A sint de la o bobina si 2B si 1B sunt de la cealalta).

Motorul in cauza este cel din poza.

int Distance = 0;  // Record the number of steps we've taken
void setup() {                
  pinMode(55, OUTPUT);     
  pinMode(54, OUTPUT);
  digitalWrite(55, LOW);
  digitalWrite(54, LOW);
}

void loop() {
  digitalWrite(54, HIGH);
  delayMicroseconds(100);          
  digitalWrite(54, LOW); 
  delayMicroseconds(100);
  Distance = Distance + 1;   // record this step
  // Check to see if we are at the end of our move
  if (Distance == 3600)
  {
    // We are! Reverse direction (invert DIR signal)
    if (digitalRead(55) == LOW)
    {
      digitalWrite(55, HIGH);
    }
    else
    {
      digitalWrite(55, LOW);
    }
    // Reset our distance back to zero since we're
    // starting a new move
    Distance = 0;
    // Now pause for half a second
    delay(500);
  }
}
Attachments:
open | download - IMAG0487.jpg (217.6 KB)
Re: Plan pentru printer din vechituri.
August 07, 2015 07:10AM
1 este o bobina, 2 este cealalta bobina - [www.pololu.com]
deci ai pus motorul gresit.
pe de alta parte, nu inteleg de ce te-ai chinuit cu sketch-ul de mai sus si nu ai pus direct un firmware de 3D printer (eu am reprap)
atentie ca pentru fiecare driver ai nevoie de -EN, -STEP, -DIR, deci 3 pini de comanda, respectiv D38, A0 si A1

Bogdan
Re: Plan pentru printer din vechituri.
August 07, 2015 10:36AM
Daca vrei sa testezi motorul trebuie testate bobinele cu un multimetru, eventual astfel poti sa iti dai seama exact care sunt bobinele si poti masura si rezistenta pe bobina, care ar trebuie sa fie cat mai mica. Daca cele doua bobine sunt ok, masoara la fel si nu au scurt intre ele, motorul este bun. Oricum mpp-urile nu prea se strica, un motor stricat ar fi un caz extrem.

Driverul de motor pas cu pas care se foloseste are intrare cu 3 pini de comanda, enable, dir, step. Unele drivere dau drumul la curent la iesire cand enable este low (gnd) altele cand este high, asta e o diferenta clasica intre chipurile allegro si de exemplu toshiba. Pinul dir daca e high se invarte intr-o directie, low in cealalta directie. Modificarea la step din high in low sau invers determina executarea unui pas. Astea sunt comenzile la intrarea in chipul care reprezinta driverul de motor pas cu pas. La iesirea driverului e bine sa nu te joci, respectiv cele mai multe chipuri se vor arde daca conectezi sau deconectezi motorul in timp ce outputurile sunt active.

Ca sa testezi driverul, prima data din documentatia chipului vezi care e treaba cu enable, pt ca prima data tre sa stabilesti cum faci iesirile enabled. Odata ce setezi driverul sa fie enabled, se simte imediat ca motorul se energizeaza si respectiv rotorul e tzapan, sau se vede curent pe leduri. Daca e asa, functioneaza ok.

Pentru a testa un driver se poate si fara motor conectat, cu doua leduri paralele conectate contra, ca sa indice ambele sensuri ale curentului, si o rezistenta in serie cu ledurile, ca limiteze curentul in ambele leduri. Deci poti pt teste poti "inlocui" fiecare bobina cu doua leduri in paralel (unul invers), si ansamblul lor inseriat cu o rezistenta limitatoare de curent, ca sa nu se arda ledurile. Asa avea la iesire electronica gen3 si asa are si electronica rdb, si iti poti da seama foarte usor daca functioneaza driverul si fara sa fie motorul conenctat.

Mai departe se poate trage treaba de par un pic mai mult, trebuie observat daca linia de step e defaul low sau default high (adica daca are deja un pullup sau pulldown), si cu foarte mare grija poti atinge firul de step cu o rezistenta conectata la high sau la low astfel incat sa schimbi starea default a pinului, iar driverul ar trebui sa inregistreze comanda sa execute un pas, si daca e motor va executa o miscare, daca sunt leduri atunci configuratia celor 4 leduri se va schimba, adica vor fi aprinse altfel decat inainte de primirea comenzii de step. Daca functioneaza en si step e suficient, dar la fel se poate testa si dir, insa in general nu ar trebui sa fie nevoie.

Practic poti sa setezi linia enable astfel incat iesirile sa aiba curent, si respectiv la fel se poate da comanda de step si manual ... fara uC. Nu tre sa mai zic ca tb mare grija etc, bla-bla, si ca nu sunt raspunzator daca va scapati driverul pe picior, dati foc casei sau alte chestii. Dar ideea e ca se poate testa separat fiecare chestie in parte, iar in felul descris se pot testa driverele fara uC si chiar si fara motor.

In felul asta s-ar putea citi documentatia chipului folosit ca driver in imprimanta originala, si daca are linii de step/dir/en e poate testa functionarea acestor linii. Mai departe s-ar putea taia conexiunea acestor linii la uC existent al imprimantei de cerneala, si s-ar putea lega la un arduino mega care ar functiona la 5v din sursa imprimantei originale. Astfel s-ar putea folosi cam tot, driverele originale, sursa originala care ar fi ok pt motoarele originale. Si s-ar inlocui doar uC imprimantei cu uC arduino pentru comanda. Probabil ar trebui mai multe imprimante originale de acelasi fel pentru ca motoarele e posibil sa nu fie la fel pt X si Y la original, iar la printer ar trebui sa fie identice. De incropit un driver pt Z n-ar fi mare problema. Iar ca incalzire pentru pat si eventual pentru extruder s-ar putea folosi alta sursa prin optocuplor care sa ofere izolatie galvanica.

Pentru ca motorul pas cu pas ca sa functioneze la 12v ar trebui sa aiba rezistenta mica, gen 1-3 ohmi. Peste 6 cred ar fi cam lent si ar apare probleme la acceleratie. Iar la 11 ohmi cu siguranta nu prea ar merge ok la 12v, ci ar trebui un voltaj mult mai mare, cam cum ar fi sursa originala la care era alimentat odata.

Edited 1 time(s). Last edit at 08/07/2015 11:02AM by NoobMan.
Re: Plan pentru printer din vechituri.
August 07, 2015 12:51PM
@bogdant: Am vrut mai intai sa folosesc un sketch cat mai simplu ca sa pot testa electorinca si motoarele.

@NoobMan: Mersi foarte mult pentru explicatiile si indrumarile date, doar ca sunt cam complexe pentru cunostintele mele. Daca poti, pentru configuratia mea (Arduino Mega 2560, RAMPS 1.4 si drivere A4988) sa imi faci si mie in sketch simplu cu care sa pot testa daca functioneaza. As vrea sa incerc mai intai ideea cu ledurile (de cati ohmi ar trebui sa fie rezistenta?). Am inteles cum trebuie prinse, doar ca nu stiu cum sa fac partea de codare(care sunt punii pe care trebuie sa ii folosesc si ce trebuie sa fac cu ei).
Re: Plan pentru printer din vechituri.
August 08, 2015 11:57AM
Ledurile ar fi cam asa, legate in paralel si unul intr-un sens si celalalt invers, iar ambele in ansamblu inseriate cu un (singur) resistor. R pentru 12V cam 1k, pentru mai mult vreo 2k, dar foloseste si tu ce ai, ca nu e chiar critic, tre sa limiteze curentul la cat sunt ledurile si in general sunt ratex max vreo 10-20mA (unele si mai mult, altele 10mA max).

ENABLE: Tre sa setezi linia enable sa fie astfel incat sa dea curent pe leduri. Din schema de la pololu din josul paginii se vede ca ENable are un pulldown de 100k deci va fi low, default va ava 0v, iar din datasheet la pagina 10 scrie ca "When set to a logic high, the outputs are disabled. When set to a logic low, the internal control enables the outputs as required." Deci chipului are un pulldown de 100k deci este low (gnd), asadar scoate curent pe outputurile de la motor mereu (ceea ce e o prostie dar in fine). Nu tre sa mai faci nimic, daca driverul merge ai ceva aprins in zona ledurilor deja imediat ce il alimentezi. Din cele patru nu vor fi toate aprinse, ci pot avea diverse pozitii in functie de pozitia rotorului, dar macar ceva sa fie aprins, asta inseamna ca e curent in "bobine".

STEP: Tot in datasheet la step scrie ca: "A low-to-high transition on the STEP input sequences the translator and advances the motor one increment." Deci tre sa schimbi starea liniei step de la low la high cumva. Pui un R de 100k pe linia de step, va fi un pulldown pt ca o trage la 0V, adica la low. Va avea 0v default. Si apoi cand atingi linia cu un fir la 5v, linia devine high, si motorul inregistreaza o comanda de step. Acu doar asa ca sa reduci riscul de scurt, firul asta de 5v il inseriezi cu un R de doar 1k asta ca sa limiteze curentul in caz de scurt cu altceva pe acolo. Si cand atingi cu 5v, urmaresti ca ledurile aprinse isi vor schimba configuratia .... mai devreme sau mai tarziu in functie de ce pozitie de microstep e. Cel mai clar si usor si se vede in regim de full step, pt ca in full step la fiecare atingere isi vor schimba configuratia ledurile. Daca e insa in microstep regim mare, s-ar putea ca modificarea spre urmatoarea pozitie sa fie doar in a micsora putin curentul fara sa il inchida de tot, si atunci nu se observa modificarea in lumina ledurilor asa de usor ca in regim de full step. Si vei observa si ca ambele leduri sunt cateodata aprinse in acelasi timp in ambele directii, asta pentru ca curentul isi schimba directia la frecventa mare (kHz), iar omul nu percepe flickareala ledurilor decat ca lumina continuua.

Modificarea de la 0V la 5v a liniei step e exact ce face si microcontrollerul arduino, dar poti sa o faci si tu, manual, pentru teste, sau de distractie. Astfel se pot testa driverele individual, fara uC si fara motor.

+
La final nu asi sfatui sa faci asta decat daca ai cat de cat o baza mica pe electronica si in dexteritatea cu firele. Driverele se ard usor daca umbli la outputuri in timp ce acestea au curent.

Edited 2 time(s). Last edit at 08/08/2015 12:20PM by NoobMan.
Re: Plan pentru printer din vechituri.
August 24, 2015 03:00PM
Este cineva din Bucuresti care m-ar putea ajuta cu printarea unor fulii?
Re: Plan pentru printer din vechituri.
October 02, 2015 04:02PM
Toti sunt zgarciti cu timpul...inclusiv eu :-(

However, poti iesi din impas cu 0.5EUR/ cmc
http://www.fablab.ro/preturi/printare-3d/
Re: Plan pentru printer din vechituri.
November 17, 2015 04:14AM
Quote
alexella
Toti sunt zgarciti cu timpul...inclusiv eu :-(

However, poti iesi din impas cu 0.5EUR/ cmc
http://www.fablab.ro/preturi/printare-3d/

Le-am dat in perioada aia mail, sa imi spuna cat ma costa si nici pana azi nu am primit un raspuns :|
Re: Plan pentru printer din vechituri.
January 05, 2016 11:41AM
Salut DVirus.

Eu am reusit sa scot o Prusa i3 la 8-900 de lei. si puteam sa o scot mai ieftin de atatdaca o faceam cu cadru de MDF. Electronica si heated bed-ul le-am luat de pe aliexpress. Ba chiar si rulmentii liniari si alte nimicuri. Motoarele sunt recuperate din xerox-uri.

Timp sa ai sa cauti preturi bune. Eu in vreo 2-3 luni am strans toate piesele pentru ea. Asta a fost avantajos si din pricina faptului ca nu am dat toti banii odata.

Daca vrei sa mergi pe varianta asta, o sa gasesc timp zilele astea sa postez lista de cumparaturi.
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login