Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Sfaturi alegere model

Posted by sandualex 
Sfaturi alegere model
January 29, 2015 08:26AM
Salut,

Citesc de ceva timp și sunt din ce în ce mai fascinat de posibilitățile oferite de imprimantele 3D. Astfel, dorind și să deschid un mini-business, m-am gândit să unesc cele 2 lucruri.
Aici apare problema. Au apărut atâtea sute de modele de imprimante 3D pe piață de la sute de producători, încât mă simt oarecum pierdut ținând cont că va trebui să aleg.

Momentan, m-am gândit la cele ce folosesc tehnologia FDM.
Teoretic, din ce am citit, cele mai potrivite pentru un business sunt modelele MakerBot (pat încălzit, incintă închisă, user-friendly,softuri proprii): MakerBot Replicator (cu filament PLA) și MakerBot Replicator 2X (cu extruder dublu si filament ABS). Problema la produsele astea este prețul. Nu este deloc mic, 3000-3300 euro bucata. Lovindu-mă de prețul mare, am început să mă uit la alți producători, alte modele, dar sincer să fiu m-am cam pierdut printre ele.

Astfel, rog utilizatorii acestui forum, oameni interesați și implicați în domeniu, să mă ajute cu un sfat/o îndrumare spre ce modele ar trebui să mă orientez.
În principiu, aș rămâne pe tehnologia FDM fiind cea mai răspândită și cu consumabile ok ca preț, și aș vrea să pot printa atât cu ABS cât și cu PLA. Perfecte ar fi modele cu dublu extruder, să pot face dintr-o bucată modelele ce necesită 2 culori să nu mai trebuiască pe urmă să fac lipituri inestetice. Dacă sunt ok ca preț, pot fi 2 separate, fiecare cu tipul ei de filament.

Alți producători care mi-au atras atenția ar fi [www.3dstuffmakers.com] și [us.xyzprinting.com] .

Știu deasemenea că există și mici firme românești care produc kit-uri sau le vând direct asamblate. Bineînțeles, sunt și persoane aici pe forum care fac acest lucru. Eu sunt deschis oricărei opțiuni.
Re: Sfaturi alegere model
January 29, 2015 11:54AM
Reprezint un mic atelier unde realizam imprimante 3D si servicii de printare 3D in Iasi. Daca imi puteti spune ce buget aveti si ce anume vreti sa printati putem sa punem la dispozitie un model de imprimanta care sa indeplineasca cerintele.

Cel mai popular model care-l oferim este SmartRap o imprimanta compacta cu o suprafata de printare de 200x200x180 la un pret de 2000 de ron asamblata si pregatita de printare. Pentru feedback de la clienti urmariti topic-ul acesta.

Modelele folosite de noi in atelier sunt modele delta cu suprafata de printare de la 180mm la 400mm. Sunt modele foarte robuste si sunt folosite foarte mult la realizarea componentelor la imprimantele vandute. In ultima perioada au mers saptamani intregi aproape continuu fara probleme. La cateva kg de plastic printate mai este nevoie de curatarea duzei la capuri. Urmeaza sa punem la vanzare si un model delta cu preturi intre 2000 si 4000 de ron in functie de dotari si suprafata de printare.

Ca si model mai evoluat proiectam un model all metal cu camera incalzita si doua capuri de printare. Acesta va fi disponibil peste 3-4 luni.

Imprimantele vor fi disponibile in curand la vanzare pe site-ul nostru www.build3dparts.com.

Edited 1 time(s). Last edit at 01/29/2015 11:56AM by ldanut.
Re: Sfaturi alegere model
February 01, 2015 03:48PM
Sau cumperi cu 1300 lei un kit de Prusa si o faci singur, cu ajutorul nostru bineinteles.
Re: Sfaturi alegere model
February 02, 2015 02:44AM
Am văzut și kit-urile, economic vorbind sunt o afacere foarte bună.
Dar, pentru că mereu există un "dar", cunoștințele electronice și mai ales de mecanică sunt destul de reduse. Adaug la asta și lipsa timpului liber mult, și faptul că pot și trebuie să demonstrez ce achiziționez cu acte și faptul că aș vrea în momentul în care încep să dau și drumul la lucru.

Cu cât citesc mai mult, cu atât îmi dau seama că foarte multă lume apelează la cele home-made, dar nu știu cât de reliable sunt. La cât de bine descrieți voi pe forum, cu destulă voință, probabil oricine își poate face propria imprimantă.

Dar nu pot să neglijez faptul că am nevoie de ceva sigur, de anduranță, simplu de utilizat și la calitate mare. Din seria CUBE, MakerBot, da Vinci, etc. Vine, scot din cutie, bag în priză and let the printing begin.
Cele mai simple (și din kit-uri) le văd mai degrabă pentru dezvoltarea ulterioră (să dea Domnul să fie cazul să nu poată face față cele 2 bucăți inițiale).
Re: Sfaturi alegere model
February 02, 2015 07:06AM
Ati fi surprins cate probleme pot sa apara si la cele de de 2000 de euro. Cititi cate probleme sunt la capul de printare de la MakerBot care se blocheaza foarte des. Din punctul meu de vedere cele sub 2000 de euro nu sunt atat de usor de folosit pe cat se crede. Mai e nevoie de cateva iteratii sa devina foarte simplu de utilizat.

Ultima versiune la imprimanta vanduta de mine vine gata asamblata si pregatita de printare. O scoateti din cutie si incepeti sa printati. Capul are sistem optic automat de autonivelare si nu mai trebuie reglaje ulterioare. Pot oferi acte si garantie pe ea si daca nu sunteti multumit de cum printeaza mi-o trimiteti inapoi in 10 zile fara nici o problema.

Imprimantele nu sunt atat de complexe pe cat crede lumea si cred ca oricine cu putina indemanare poate sa le faca. Afirm acestea pe baza imprimantelor vandute atat kit cat si asamblate si urmarind evolutia lor ulteriara la clienti sa ma asigur ca sunt multumiti sau daca este nevoie de vreo imbunatatire. Nu vand doar o masinarie ci ofer si intreaga experienta care o am sa ma asigur ca sunteti multumit. Nu e suficient sa fie o imprimanta buna trebuie sa si stiti cum sa printati anumite piese (viteze, temperaturi, materiale folosite).

Spuneti-mi daca se poate ce anume vreti sa printati si o sa va raspund foarte obiectiv daca ceea ce ofer eu poate fi folosit sau nu.
Re: Sfaturi alegere model
February 02, 2015 12:28PM
Colegul are dreptate, probleme apar si la cele de 2000 si la cele de 4000 sau de cat o fi ele. Intotdeauna va trebui sa reglezi ceva sa schimbi o setare de printare, poate filamentul nu este bun si te chinui vreo 3 zile, il suni pe colegu' "Stiti nu functioneaza imprimanta". De aia e bine sa o construiesti singur, ca sa-ti dai seama pe parcurs de problemele care vor aparea.
Acum fara suparare, dar nu e HP, bagi hartie, print si iese pe partea cealalta. Trebuie ceva documentare inainte, te gandesti bine daca chiar ai nevoie de acel printer, pentru ca Idanut are dreptate, poate a avut client ca si mine, cand a vazut-o nu stia ce sa faca cu ia, si ma ruga sa o iau inapoi chiar daca mai pierdea niste bani.
Re: Sfaturi alegere model
February 03, 2015 01:11PM
sandualex, asa, ca de la alex la alex: te rog sa iei in considerare si varianta http://fablab.ro/
o sa ai mult mai putina bataie de cap asa. MUUULT mai putina bataie de cap si o sa iesi muuuult mai ieftin.

E drept ca n-o sa te distrezi la fel de mult dar..asta e alta poveste.
Momentan, imprimantele 3D sunt ca modelismul, o sa mai treaca soareci pe sub usa pana cand o sa ajunga imprimanta 3d ca HP-ul de la "Printing Point".
Dai ici sha click si...iti misti fizicul sa iei foaia.
"Tinkering" zic englezii, 'meshtereala' i-as zice eu.

Oricum ai luat-o, e un mix aparte de timp si bani.
Si niciodata nu e suficient doar unul din ingrediente, oricat de mare ar fi el.

Asa ca, scurt si la obect:
- ce vrei sa faci cu ea? da un estimat in centrimetrii cubi
- ce buget ai?

In functie de astea, fablab sau meshtereala....


Orice-ai face, nu uita sa....te simti bine ... :-)
Re: Sfaturi alegere model
February 04, 2015 10:24AM
Îi știu pe cei de la fablab, chiar o să trec pe la ei să discut un pic.

Dar nu înțeleg pentru ce îi propui pe ei mie smiling smiley. Eu nu am ceva de printat acum, eu vreau să deschid un mini-business, adică ce fac și cei de la fablab dar la scară mai mică ei având deja o vechime și experiență.

În urma sfaturilor primite aici și în mesaje private, este destul de clar că imprimantele reprap sunt pentru pasionați în primul rând.
Este logic, fiind o tehnologie în plină dezvoltare, că orice model, oricât de scump, este supus defecțiunilor. Speranța mea e să găsesc media/echilibrul între riscul scăzut de apariție a defecțiunilor și preț, astfel încât să pot desfășura o activitate fără piedici zilnice produse de echipamente.

Buget .. cred că pentru o demarare, sunt suficiente 2 bucăți. M-aș putea duce cred în 3000 euro bucata.
Ce vreau să fac cu ea ? Bani, prin prestarea de servicii și printare a elementelor la comandă, aduse deja proiectate sau care trebuie proiectate.

Sunt conștient că sunt necesare reglaje foarte dese, grijă suplimentară la setări și în general. Dar la una făcută de mine sau de un pasionat acasă sunt șanse infinit mai mari să meargă ceva prost decât la una produsă în serie, cel puțin așa cred eu.

Nu spun că nu e tentantă partea de do it yourself, toți de aici am desfăcut și făcut la loc toate aparatele electronice încă de când eram mici și terorizam părinții, dar acum nu asta e ținta mea, vreau ceva fiabil și cu o siguranță cât de cât. Ulterior, poate ajung și la asta, dar momentan sunt implicat în alt domeniu și imprimantele 3D le văd ca pe business.
Re: Sfaturi alegere model
February 04, 2015 11:34AM
Eu fac acest lucru de un an de zile si tot asa am cautat sa am imprimante cat mai robuste. Printez cu 4 imprimate delta si vreo doua smartrap. In ultima perioada printez cel putin 10-14 ore pe zi continuu si nu am avut probleme majore. Cea mai mare problema este ca dupa cateva kg de printat cu toata grija care am avut-o tot se mai infunda capurile de printare. Si atunci trebuie sa le desfaci sa le incalzesti si sa le cureti. Si cam asta a fost tot. Indiferent de decizia pe care o alegi iti doresc succes in noul business. Daca nu ai comenzi prea multe initial eu iti zic din experienta sa nu bagi atatia bani de la inceput.

Nu inteleg de ce lumea amesteca kit-urile cu imprimantele gata asamblate vandute de aceasi persoana. Una se adreseaza diy-urilor si cealalta oamenilor care nu vor sa-si bata capul cu surubareala si vor sa face treaba cu imprimanta.

Ma gasesti si aici pentru servicii de printare.

Edited 1 time(s). Last edit at 02/04/2015 11:34AM by ldanut.
Re: Sfaturi alegere model
February 05, 2015 03:45PM
@sandualex
aaaaaaa...biznis!
Ei, asta-i alta treaba.
Io sunt inginer, nu prea le am pe astea dar am auzit ca trebuie sa faci un biznis plan.
Ceva-n genu: gaseste o nista de piata, vezi daca ai posibilitati tehnico materiale, know-how si d-astea, evalueaza volumul si pretul de vanzare "cu ridicata" si ....adauga imprimantele, filamentul si curentul, baga-le in excel si vezi cum faci sa-ti iasa cu plus.
Da mergi pe burta, ca daca vrei sa te bagi la oficial, tre' sa-ti faci firma, contabila, cel putin un angajat si...se lungeste excel-ul...

Nu zic ca nu se poate.
Nu stiu pe nimeni in tara asta care sa traiasca din imprimante dar...stiu cativa care scot ceva bani din asta...

Eu ti-am zis de fablab pentru ca ma gandeam ca doar vrei sa te distrezi :-)


@ldanut
si zi asa, se infunda capu'.
Pai, dupa cate kile ca sa stiu cand sa ma astept?
Cred ca am...vre-o 2-3 kile cu fiecare cap dar inca nu am nici un semn de infundare.
Eu folosesc un filtru de burete, si la cat praf are pe el, nu-mi pare rau ca l-am pus.
Re: Sfaturi alegere model
February 06, 2015 02:32AM
@alexella
Și eu sunt tot inginer, dar un inginer care și-a dat seama că doar îi îmbogățește pe alții cu munca lui în timp ce el stă cu chirie de exemplu. Astfel că s-a gândit să profite că-l duce mintea și să intre în afaceri și ca antreprenor, nu doar ca angajat.

Știu ce am de făcut. Printre altele, mie asta mi s-a părut o nișă de piață în continuare, este un domeniu ce se va dezvolta încontinuu, nu numai în următorii ani ci în următorii zeci de ani. Banii nu sunt puțini și practic nu ai mei pentru că țintesc unul din programele de finanțare pentru start-up-uri. Mă bag la oficial, vreau să lucrez curat.

Nu spun că mă îmbogățesc din imprimare 3D, gravare laser și CNC, dar sunt puncte de pornire pentru o firmă pe care eu sper să o cresc și diversific încontinuu.


App. că am pomenit de tehnologiile alea, uitați ce au făcut niște băieți, poate vă inspiră în vreun fel:
[www.kickstarter.com]
[flux3dp.com]
Re: Sfaturi alegere model
February 06, 2015 07:18AM
@alexella : random se mai infunda capul cam dupa 2kg... am si eu burete din ala si strange multa mizerie.

Edited 1 time(s). Last edit at 02/06/2015 07:20AM by ldanut.
Re: Sfaturi alegere model
February 06, 2015 01:31PM
@sandualex

Ok, pai..multa bafta atunci.
Si...daca-ti vine vre-o idee, tine-o pentru tine
Ca toti de pe aici viseaza sa scoata bani cu imprimanta :-)


Si, FLUX-ul prezentat de tine e..intr-adevar, una din povestile de succes ale imprimantelor 3D: printarea de alte imprimante :-)


@ldanut
mh... atunci, oi fi eu norocos sau am gaura mare :-0
sau printez putin...
Preventiv, o sa-mi fac rost de burghiu de 0.4 ca sa mi-o desfund cand o fi cazu'
Re: Sfaturi alegere model
August 31, 2015 12:59PM
Prusa i3 sint misto foc.


RDV ici => www.funreprap.com
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login