Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Probleme cu axele

Posted by Grimm 
Probleme cu axele
June 21, 2016 06:39AM
Salutare tuturor,

Sunt nou in "lumea" printerelor 3d, povestea mea incepe cam asa: mi-am achizitionat toate componentele separat, unele din tara altele din china (din motive materiale$) dupa ce mi-au ajuns toate m-am apucat de asamblare si atunci au inceput problemelesmiling smiley.
In momentul de fata inprimanta este asamblata si montata in proportie de 99%, problema este ca, in momentul in care vreau sa misc axa z din display-ul imprimantei mi se misca in acelasi timp dar sacadat si axa x, la fel si invers.
Daca deconectez unul dintre motoare, atunci axa pe care vreau sa o misc se misca liniar.
Imi puteti da un sfat va rog, in momentul de fata imprimanta mea este doar un bibelou foarte scump.
P.S imprimanta mea este model Prusa i3, partea de comanda este cumparata de pe banggood.com, clona de arduino si ramps 1.4 iar ca firmware folosesc marlin.

Va multumesc.
Re: Probleme cu axele
June 21, 2016 11:45AM
la homing merge normal?
Re: Probleme cu axele
June 21, 2016 04:26PM
wtf?
ceva e in neregula tare la tine...

0. incearca intai fiecare axa cu cate un motor, celelalte scoase. Vezi daca se misca asa cum vrei tu. (ai grija, nu scoate motoarele in timp ce merge ca mai strici cate ceva)
1. fa intai testele din comenzi GODE, din pronterface sau din ce vrei tu. In felul asta lamuresti daca e din partea de control/ meniu/ interfata LCD sau e de altundeva.
2. inspecteaza cu lupa PCB-urile, vezi sa nu ai vre-un circuit nashpa, mustetzi la papucii catre motoare sau un contact aiurea.
3. evident, cum spunea donpedro, da-i un homing sa verifici motoare si opritoare.
4. esti sigur ca n-ai umblat unde nu trebuie in Marlin?

in functie de cele de mai sus, mai micsorezi cercul de suspecti.


momentan, as paria pe o problema electria
Re: Probleme cu axele
June 25, 2016 07:01AM
salutare si multumesc
sa o luam pe rand
donpedro cand ii dau sa faca homing axele se opresc aiurea total (sa fie oare din cauza ca nu aveam limitswitch-urile montate.......)
alexella
0. am incercat, toate se misca frumos , liniar fara sa sara pasi
1. nu stiu ce inseamna GODE poate ma lamuresti nu de alta dar dupa o cautare pe google primele rezultate gasite sunt despre o regiune din africa smiling smiley)))
2. nu am gasit nici un scurt, nici o mustata de fir aiurea, doar 2 lipituri reci pe care le-am reparat
3. opritoarele nu le aveam in momentul in care am scris mesajul, si nici nu as fi crezut ca as avea nevoie de ele, dar mi-am dat seama ca in lipsa lor as putea strica bibelou' de imprimanta
4. nu sunt sigur ca nu am umblat, dar ca sa elimin voi reprograma totul.
printre altele am descoperit un motor stricat dintre cele 5 cumparate din china, daca stiti vre-o sursa ieftina as fi recunoscator.

Multumesc
Re: Probleme cu axele
June 25, 2016 10:36AM
Salutare,

Am montat si opritoarele, am reprogramat, problema persista................
Cu motorul scos de pe axa X ii dau comanda sa miste si imi misca axa Y.
Am atasat firmware-ul cu config pe care o am acum, ma gandesc ca am gresit sau omis vre o ceva.
Va multumesc
Attachments:
open | download - Marlin.ino (2.2 KB)
Re: Probleme cu axele
June 27, 2016 08:28AM
Salut,
Cati amperi ai la sursa de 12V?
Ai radiatoare pe drivere? Se incalzesc tare?
Pentru inceput, recomand sa reduci curentul din driver pana aproape sa piarda pasi. Faci teste fara frica , apoi maresti curentul.
Ce intelegi prin stepper stricat? Desfa motorul si pune aparatul de masura pe el. Nu cred ca este stricat, doar ceva dezlipit.

Pentru g code vezi [reprap.org].
Re: Probleme cu axele
June 28, 2016 11:12AM
Cu firmare gen Teacup, poti lucra fara endstopuri, in sensul ca potrivesti axele cu mana si atunci cand pornesti imprimanta (sau zerorizezi coordonatele intentionat, le setezi la zero), ulterior cand primeste comanda de homing doar se misca la coordonatele zero fara sa aiba nevoie de endstopuri. Respectiv daca ai endstopuri si vrei sa faci homing pe endstop intentionat folosesti alta comanda G161. Utilizarea unui "soft" homing si a unui "hard" homing e convenabila din mai multe motive, unul din ele ca ar fi de exemplu teoretic pot apare interferente in firele de la endstopuri si primi semnale false in timpul printului incat firmare sa creada ca a lovit un endstop si sa opreasca printul pe baza unui semnal fals. Exista diferente de genul asta intre diferite tipuri de firmware.

Insa cu marlin cred ca are doar homing normal, nu proceduri separate, asa ca teoretic trebuie endstopuri. Nici nu stiu cum s-a compilat marlinul cu config fara nici un enstop, teoretic trebuia sa dea eroare la compilat. Sau are endstopuri in setari default, iar cand ii dai homing citeste niste valori aiurea pe niste pini lasati liberi, daca pinii sunt in aer poti uneori citi pe ei voltaje parazitice asa aiurea, si poate ca asa se intampla. Daca ai o singura procedura de homing, respectiv "hard" homing, atunci are nevoie de enstopuri fizice.

!!! Trebuie sa montezi endstopuri, si in general e recomandabil sa montezi totul 100% si apoi sa faci teste, nu e bine sa separi in faze de constructie si testa in faze separate, pentru ca in firmare se leaga componentele intre ele si in general nu merg unele fara altele, exista proceduri de verificare, etc. Situatii de exemplu nu prea o sa accepte comenzi sa testezi motorul de extruder daca nu ai montat thermistor care arata o temperatura minima la care plasticul poate fi extrudat - altfel ar extruda la rece si ar putea strica extruderul. Sunt mai multe dependinte de genul asta, asa ca ar fi bine sa montezi absolut tot, si apoi sa incerci teste.

Daca misti doar strict pe x si se misca si y, este posibil ca cel putin pinii de step de la x si y sa fie in scurt. Sau poate firlele fac "cross-talk" adica firele de la un motor trec pe langa firele de step de la alt driver si poate baga paraziti suficienti cat sa ridice voltajul incat celalalt driver sa citeasca "high". Ar trebui sa masori rezistenta dintre step_x si step_y, eventual si enable-uri, si daca sunt in scurt atunci poti sa verifici si ceilalti pini de pe portul respectiv. Uneori daca se intampla ceva cu un pin, tot portul respectiv (pinii sunt aranjati in grupuri de 8 dupa cum erau odata aranjati tranzistorii in celulelel de memorie). Tot portul respectiv are niste caracteristici comune, daca se arde un pin poate sa faca scurt in tot portul respectiv. Ca sa vezi pinii x si y trebuie sa deschizi fisierele sursa de la electronica pe care o ai si sa vezi unde ii poti masura sau respectiv unde ar putea face scurt. In ultima instanta poti masura direct pe pinii driverelor, dar daca deschizi fisierele sursa ai o vedere de ansamblu mai buna. In cazul putin probabil in care ar exista scurt intre step_x si step_y, atunci s-ar putea sa ai de lucru astfel incat sa trebuiasca sa muti toti pinii de pe portul respectiv pe alti pini - de pe alte porturi.

Ce ai atasat nu e fisier de configurare. Configurarea se gaseste in fisierele config.h, config_adv.h si ceva cu motherboards.h.
Re: Probleme cu axele
July 01, 2016 01:38AM
Salutare tuturor,

Incep prin a-mi cere scuze ca raspund tarziu.
Vreau sa va multumesc pentru sfaturile si ajutorul primit.
Am rezolvat problema de care v-am spus, eu activam //#define COREXZ" si de aceea nu imi mergea, intre timp mi-au venit si surubul pentru extruder, si schimbul motorului cu probleme.
Am o alta mica problema sa zic asa, imi puteti spune ce setari sa folosesc in repetiter host, ca imprimanta ca imi printeze obiectul de unde il asez eu nu de unde vrea ea :
Cand vreau sa printez ceva, incarc fisierul .stl in repetiter, apoi la object placement, aranjez piesa de exemplu in centrul mesei de printare, feliez piesa cu slic3r si ii dau "play", problema este ca imprimanta nu incepe din centrul mesei, ci din coltul stanga jos. In repetiter am introdus dimensiunile mesei de printare, si am montate si endstopurile.
Inainte de a incepe printul, cred ca imprimanta isi face un fel de homing, si spun un fel pentru ca trage sania cu capul de printare in stanga de tot, ignora endstopul si se opreste dupa vre-o 2 secunde in care, chiar daca a ajuns la capat de cursa motorul continua sa traga de curea, la fel face si cu sania de pe y.
Nu stiu ce setari sa fac si de unde repetiter sau firmware?

Va multumesc.
Re: Probleme cu axele
July 03, 2016 09:35AM
"Firmware" se numeste softul care ruleaza pe microcontrollerul care comanda efectiv imprimanta, cel mai probabil ai un arduino. Firmware-uri sunt de mai multe tipuri, marlin, repetier, teacup, etc, chiar mai multe tipuri. Setarile din firmare se fac ... diferit in functie de fiecare firmware in parte, ar trebui sa te documentezi iarasi specific. Fiecare firmware are particularitatile lui si setarile lui, mai mult sau mai putin diferite de restul. In general au commenturi, adica in fisierele de configurare, langa o setare anume exista niste comentarii care explica setarea respectiva. Cu timpul ai sa te familiarizezi. De exemplu acolo unde scria #define CoreXY, asta e un exemplu de setare, si tot acolo erau si niste comentarii cu explicatii cat de cat. Citeste cu grija, de doua ori, si seteaza o data, nu te arunca inainte pur si simplu.

Setarea de unde sa inceapa piesa se poate face in mai multe feluri. Dar probabil cel mai usor e sa cauti o setare in programul de slicing (Slic3r sau ce folosesti tu, programul care "feliaza" obiectele, ok). Daca ai sa zicem bed de x*y = 200*200, atunci ai putea sa setezi in slicer sa inceapa printul de la 100*100, adica din mijloc. Si astfel la urmatoarele obiecte cand le va felia, va pastra inceputul din mijloc. Dar asta e o setare din programul de slicer (feliator), si nu din sender (programul care trimite liniile de comada de la pc la microcontroller pt executie).
Re: Probleme cu axele
July 04, 2016 04:09AM
Foarte bine a zis NoobMan.
Daca esti incepator, recomand sa incepi cu Repetier. Are o interfata grafica de configurare https://www.repetier.com/firmware/v092/.
Dupa ce descarci tot, editezi Configuration.h si vezi cum se modifica variabilele. Dupa ce intelegi mecanismul, treci la alte versiuni de firmware.
Cred ca are si Marlin, dar nu am incercat.
Re: Probleme cu axele
July 14, 2016 01:57PM
@NoobMan, ai o rabdare de fier :-)
Trebuie sa te mai sun, sa povestim.

@Grimm, apreciez faptul ca desi incepator fiind, ai curajul sa mesteresti. Ai rusinea sa pui intrebari si sa accepti raspunsuri. E de bine.
Daca ai timp, mai uita-te pe filmuletze si citeste pe forumurile de 3d printing, ai sa inveti multe (chiar daca o sa-ti ia mai mult timp la inceput)
Iar daca n-ai timp... fa-ti.

nu ti-am raspuns la intrebare: GCODE sunt cuvintele pe care le intelege imprimanta. Si face ce-i spui. I le scrii in linie de comanda in programul de interfata, de exemplu Pronterface. De asemenea, o piesa printata e formata dintr-o luuuunga lista de cuvinte GCODE pe care imprimanta le executa cuminte, unul dupa altul. Cine scrie GCODE? Pai, Grimm poata sa scrie GCODE, sa dea o comanda ici-colo. In rest, programele de feliat piesa 3d (Slic3r, Kisslicer, Slicer etc) sparg o piesa intr-o lunga lista de GCODE pe care imprimanta le executa si reface piesa printata.


spor
Re: Probleme cu axele
July 28, 2016 06:19AM
Pune aici setarile pe care le folosesti in Repetier ptr imprimanta ta, poate te putem ajuta, ar trebui sa fie un fisier Config.ini asta daca folosesti slic3r sau ceva de genul .
Faptul ca imprimanta ta ignora endstopurile cred ca inseamna ca nu le-ai configurat ok in firmware .
Si cum spunea si lumea mai sus, imprimanta nu executa decat ce ii spune slicer ul in acel fisier GCODE pe care il genereaza, bazat pe parametrii pe care i-ai dat tu .
Daca se duce aiurea inseamna ca ea acolo crede ca trebuie sa inceapa printul .

Poate ai rezolvat intre timp, dar daca pui fisierul de configurare, sau macar composition.gcode de la piesa pe care vrei sa o printezi, putem sa ne dam seama mai bine unde e greseala .

Eu am endstopurile intr-o cutie de ceva timp, pur si simplu nu-mi pasa de ele, poti sa printezi foarte bine si fara ele, trebuie doar sa ai setari bune atunci cand incepi sa printezi si sa duci intotdeauna capul la 0,0,0 cand deconectezi imprimanta .
Dar daca le ai si functioneaza e si mai fain .

Daca nu pui ceva poze si fisiere e mai greu sa primesti suport .

Edited 1 time(s). Last edit at 07/28/2016 06:21AM by bbogdanmircea.
Re: Probleme cu axele
August 16, 2016 03:45AM
Salutare tuturor,

Imi cer din nou scuze ca raspund cu intarziere insa cu greu imi fac timp pentru hobby.
Tind sa cred ca am rezolvat unele probleme pe care le-am avut cu imprimanta, si imi place sa cred ca ma apropii de planul initial "sa am o imprimanta functionala oricand"
Mai am insa o problema care cred ca ma "tine pe loc" de la planul meu si anume, daca am o piesa simetrica ( cub, cilindru etc) piesa iese bine, insa daca modific acel cub intr-un program gen Fusion 360 sau 123d si ii adaug o tesitura pe o latura, in momentul in care incarc piesa in repetier host, acesta mi-o arata asa cum am desenat-o cu tesitura, insa printul iese cu tesitura in partea opusa.
Atasez cateva poze cu o piesa pe care incerc sa o fac. in momentul de fata problema ma depaseste si nu reusesc sa inteleg ce anume nu merge bine. In pozele atasate "tesitura" este de fapt urechea de prindere din partea de sus a piesei.
Voi incerca mai pe seara sa atasez si fisierul de config, si composition code pentru piesa.
Vreau sa va multumesc pentru ajutorul pe care l-am primit de la voi pana acum si pentru sfaturile si ajutorul pe care le voi mai primi de acum inainte.
Attachments:
open | download - WP_20160812_07_55_12_Pro.jpg (172.2 KB)
open | download - WP_20160812_07_55_14_Pro.jpg (172.9 KB)
open | download - WP_20160812_07_55_56_Pro.jpg (151.7 KB)
open | download - WP_20160812_10_15_27_Pro.jpg (106.1 KB)
open | download - WP_20160812_10_15_56_Pro.jpg (136.4 KB)
open | download - WP_20160812_10_16_01_Pro.jpg (113.9 KB)
open | download - WP_20160812_10_16_12_Pro.jpg (106 KB)
open | download - WP_20160812_10_16_16_Pro.jpg (108.7 KB)
Re: Probleme cu axele
August 16, 2016 07:21AM
Intrebarea este piesa printata fata de ce iti arata in Repetier este la fel orientata ?
Am patit si eu asa, piesa era oglindita pe o axa, si asta e din cauza orientarii axelor, practic e inversata o axa zic eu .
Trebuie sa te uiti atent unde e problema si ai mai multe solutii, sau schimbi punctul de plecare, de exemplu daca e oglindita pe X axa atunci schimbi punctul 0 unde ai acum maximul pe X si trebui si stepperul sa se invarta in sens opus ...
Sper ca are sens ceea ce spun .
Eu am printat mult si bine asa ... chestia ca toate piesele erau oglindite dar pe mine nu m-a deranjat ptr ca fiind simetrice nu imi dadeam seama .
Pana la urma m-am prins si asa am rezolvat, dar nici acum nu sunt sigur ca am configuratia buna, tot ceva straniu am ca si configuratie dar macar nu mai sunt oglindite .
Sper ca nu e prea confusing ce am scris .
Re: Probleme cu axele
August 16, 2016 09:15AM
Piesa este la fel orientata, practic axa Y este oglindita.
Voi incerca in seara asta cand ajung acasa sa fac modificari, deasemenea am observat ca, daca iau o piesa de pe thingiverse iese in regula (cubul de 1 cm), in schimb o piesa facuta de mine iese mai mica decat ar trebui cu 2-3 mm. nu stiu daca e din cauza setarilor din slicer (3 perimetre) sau nu, voi face deasemenea niste teste imediat cum imi fac ceva timp liber.
Multumesc smiling smiley
Re: Probleme cu axele
August 16, 2016 09:58AM
Daca intrii pe ceva mediu online pot sa asigur support online contracost (glumeam) tongue sticking out smiley .
Daca iti ies piesele mai mic atunci inseamna ca nr de steps is gresiti, slic3r nu are nici o treaba .
Printeaza un cub de 20 x 20 x 20 si apoi ia-l la subler sa vezi cat are .
Si dup-aia setezi de la EEPROM din repetier noul nr de pasi ca si corectie .

de ex daca cubul tau iese de 17 x 17 x 17 atunci inmultesti nr curent de pasi de pe axa respectiva cu 20/17 .

Axa oglindita o rezolvi cum spuneam mai sus dar mai sunt si alte rezolvari .

Astea sunt calibrarile initiale, e bine ca ti-a iesit piesa cat de cat .
Re: Probleme cu axele
August 16, 2016 11:31AM
Piese am tot printat cu ea pana acum, mi-am refacut total sania de pe x si sistemul de prindere pentru extruder, mi-am facut un dock de incarcare pentru telefon, semne de carte pentru iubita etc.
Am mai citit nitel aici pe forum si am vazut ca nu suntem singurii cu problemele de mirroring, si ca teoretic ar trebui sa se rezolve problema din endstop-uri.
Attachments:
open | download - 13647070_10210433266933927_377811136_o.jpg (102.4 KB)
open | download - 13663508_10210433268493966_546276501_o.jpg (49 KB)
open | download - 13898499_10210433269773998_733198735_o.jpg (121.5 KB)
Re: Probleme cu axele
August 18, 2016 01:54AM
Salutare tuturor,

Revin cu un update in ceea ce priveste problema mea de mirroring, am mutat endstopul de pe Y din pozitia de max, la min (din spatele imprimantei in partea din fata), am mutat deasemenea si endstop-ul de pe axa X in pozitia max, si pe imprimanta dar am mutat si conectorul de pe ramps, si am activat pinii din config.ini.
Problema acum este ca nu reusesc sa uploadez configuratia noua in arduino.
Daca ii dau compile totul merge bine nu primesc nici un fel de eroare, insa in momentul in care vreau sa fac upload spre sfarsit imi da eroare.

Va mltumesc
Re: Probleme cu axele
August 18, 2016 04:57AM
Incearca cu o configuratie veche sa vezi da merge upload .
Dai compile si upload, sau intai compile si apoi upload .
Cand dadeam una dupa alta mai crapa la upload .
Incearca sa pornesti opresti placuta, arduino ide ... vezi care cum sunt alimentate preferabil doar placuta direct la usb .
Re: Probleme cu axele
September 15, 2016 03:09PM
Sii... sa zicem ca nu ti-ai rezolvat inca problema: cam ce eroare iti da? ca trebuie sa scrie ceva pe acolo...
Re: Probleme cu axele
September 29, 2016 09:03AM
Salutare tuturor,

Imi cer scuze pentru intarzierea cu care raspund, insa am fost prins pana acum cu transferul studiilor din Bacau in Iasi, chirie, job etc.
Din pacate nu mai tin minte exact ce eroare primeam in momentul in care incercam sa uploadez configuratia in arduino.
Voi reveni cu detalii in zilele ce urmeaza(inca despachetez).

Va multumesc tututor.
Re: Probleme cu axele
October 12, 2016 11:15AM
Salutare,

astazi am reincercat sa urc firmware-ul pe arduino si a reinceput sa imi arate erori,

Asta este ultima fraza dintr-o lista lunga.

Sketch uses 50,020 bytes (19%) of program storage space. Maximum is 253,952 bytes.
Global variables use 2,709 bytes (33%) of dynamic memory, leaving 5,483 bytes for local variables. Maximum is 8,192 bytes.
D:\Program Files\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avrdude -CD:\Program Files\Arduino\hardware\tools\avr/etc/avrdude.conf -v -patmega2560 -cwiring -PCOM3 -b115200 -D -Uflash:wgrinning smiley:\DOCUME~1\Admin\LOCALS~1\Temp\build65783f617f06ab9dea17e96eb1b18e6a.tmp/Marlin.ino.hex:i
An error occurred while uploading the sketch

Aveti vre-o idee despre ce ar trebui sa-i fac?

Va multumesc.
Re: Probleme cu axele
October 14, 2016 04:21AM
:-)
In timp ce-o sa man-juri ca-ti spun "search the FU*&ING Google", iti pot enumera:


Solutia 1. posibile probleme cu versiunea de Arduino IDE (n-ai precizat ce versiune ai).
Adeca, nu merge la dublu click, trebuie file-open (detalii mai jos)


https://forum.arduino.cc/index.php?topic=415637.0

Solutia 2: Sa folosesti alta versiune decat 1.6.10


Si nu fac misto de tine, incerc sa-ti optimizez timpul de asteptare pe forum spinning smiley sticking its tongue out
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login