Deesemnat drept inginer si banuit ca profesor, mi-am zis sa deschid o rubrica de intrebari si raspunsuri. Deoarece Alex, putin ingrozit de ritmul activitatii de pe forum, a deschis si alte canale de comunicatie si pentru ca proiectul asta are totusi un caracter deschis, fara a divulga in vreun fel identitatea celor ce au intrebat - ceea ce nu-i opreste sa se prezinte singuri
- voi posta aici si intrebarile (poate usor reformulate) si raspunsurile. Probabil ca ma va apuca somnul inainte sa le termin pe toate, dar voi reveni
? De ce mai e nevoie de un strat sus si unul jos daca umplerea se face 100%?
Pentru scopul experimentului curent nu este nevoie. Cum insa deja s-a nascut curiozitatea de a face (ulterior) unele determinari pentru alte caracteristici de umplere, am zis ca profilul sa fie cat mai predispus pentru a acomoda mici variatii de interes.
? De ce doar un singur perimetru? Slicerul meu face implicit cel putin doua.
Am ales un singur perimetru pentru ca, in principiu, din cele doua determinari care vor rezulta din incercarea la intindere, mi s-a parut mai interesanta partea cu rezistenta la rupere si mai putin cea cu elasticitatea. Din acest motiv am ales umplerea la 45 de grade, cea care confera caracteristica dorita, in detrimentul unei umpleri cat mai complete cu perimetre, care ar fi condus la cel mai bun comportament elastic. Pe cale de consecinta, am limitat numarul de perimetre la minim. Ca si in cazul straturilor de sus si jos, nu trebuie sa uitam ca in marea majoritate a cazurilor, piesele realizate prin imprimare 3d vor avea "coaja" si "miez", asa ca am zis ca ea sa fie prezenta in orice configuratie de realizare a epruvetelor, dar redusa la minim.
Sincer eu nu cred ca e vreun slicer care sa nu permita utilizatorului sa controleze numarul de perimetre cum vrea el. Nu mai am acum instalat decat Slic3r si nu pot baga mana in foc, dar nu cred ca KISS, Cura si cu atat mai putin batranul Skeinforge ar putea forta 2 perimetre. In cazul Slic3r, din motive stiute poate mai bine de autor, pentru a obtine un singur perimetru e nevoie ca, pe langa setarea unui singur perimetru, sa se dezactiveze optiunea de generare automata de perimetre suplimentare.
? Se poate obtine o latime a extruziunii mai mare decat diametrul gaurii de extrudare?
Bineinteles ca se poate. E drept ca, am vazut unele nasuri concepute ca un soi de ac cu gaura, la care grosimea peretelui varfului nasului era extrem de mica, urmarindu-se probabil minimizarea impactului termic asupra materialului imprimat, mai ales la piesele de mici dimensiuni. Majoritatea varfurilor insa, nu numai din ratiuni constructive (un varf cu pereti foarte subtiri se poate deteriora usor), au o grosime a materialului in jurul gaurii de 1-2 zecimi de mm. Asta va permite varfului sa "controleze" extruziunea pe o latime mai mare decat diametrul orificiului. Se poate vorbi mult despre detalii legate de forma sectiunii extruziunii in diferite situatii, de precizie sau lipsa de precizie, dar un lucru este cert si practic: daca voi cere slicer-ului o latime a "extruziunii depuse" (poate impropriu denumita "extrusion width") de 0,5 mm, pe o inaltime a stratului de 0,25 mm cu viteza de imprimare de 40 mm/s, el trebuie sa asculte ca un caine si sa calculeze viteza de "debitare" a filamentului pentru a asigura debitul necesar, adica 5 mm
3/s. Chiar daca varful are 0,35 mm. E drept ca nu toti autorii de slicere folosesc aceeasi limba. Modul in care extruziunea mai... lata poate fi "fortata" depinde. In Cura parca prin flow rate. In Slic3r, cu siguranta, se poate specifica expres latimea extruziunii depuse, ba chiar pentru diverse situatii. Cu aplicatii cat se poate de practice.
Pentru cazul nostru, necesitatea de a standardiza acest parametru vine din cerinta de a pune toate epruvetele in acelasi canon, indiferent de tipul imprimantei. Pentru ca in mod normal diametrul gaurii nasului este intre 0,35 mm si 0,5 mm si pentru ca obtinerea unei latimi a extruziunii depuse mai mici decat cea a diametrului gaurii este mult mai discutabila (desi perfect posibila si ea!), am optat pentru valoarea superioara.
? Se poate seta inaltimea stratului diferita pentru acelasi obiect?
Ca principiu, depinde de slicer. Cred ca toate au posibilitatea de a specifica o inaltime diferita pentru primul strat, pentru a compensa pentru calibrarea mesei de imprimare (sau mai bine zis imprecizia de efectuare a calibrarii). In versiunile mai recente, Slic3r permite specificarea unor inaltimi diferite pentru zone diferite pe inaltime ale unui obiect, chestie foarte utila in unele cazuri.
Faptul ca am precizat aceeasi inaltime pentru toate straturile, e legata de faptul ca unii utilizeaza in mod curent un prim strat mai gros si am vrut sa ii "alarmez" sa... alinieze parametrii.
? Ar fi putut fi cumva nevoie de brim?
In mod normal nu si asta a fost si indicatia. Tot din obisnuinta, mai ales pentru cei care se joaca mai mult cu ABS, un brim micut poate fi considerat ca o chestie implicita, pentru a preveni orice surpriza. Evident ca o asemenea piesa micuta nu prea are timp sa sara de pe masa. Inca o data, era o "alarmare" pentru cei prea scrupulosi.
? E nevoie de o temperatura atat de mare (mai ales pentru ABS, in cazul caruia hotend-ul ar putea avea de suferit pe termen lung)?
Depinde
Daca toate reprap-urile ar fi facute cu termocuple... Daca toti am lucra cu acelasi tip de filament... Daca toti ar avea aceleasi conditii de lucru... Si poate si alte "daca" atunci specificatia ar fi mai "optima". Deocamdata, pentru a preveni problemele de fabricatie date de tolerantele incontrolabile in unele cazuri si diferentele constructive, probleme cum ar fi "underextrusion" sau delaminarea straturilor, am preferat o specificatie spre limita superioara. Iar aceasta limita nu este inca cea maxima, pentru niciunul dintre cele doua materiale mai intalnite. In plus, limitele nu sunt batute in cuie, ci orientative, fiind "impusa" doar pastrarea temperaturii pentru toate sttraturile. Iar durata imprimarii, este de circa o ora, admitand ca se impriima toate epruvetele o data, deci un termen nu chiar asa de lung.
In consecinta, consemnati undeva temperatura. Dupa rezultatele incercarilor poate ne explicam unele diferente
? Are sens un studiu atat de... amestecat: diverse filamente, diverse imprimante?
Pai, are. Tocmai asta e sensul lui, de a demonstra ca imprimante de constructie diversa, simple si chiar ieftine, utilizand materiale aparent identice, dar destul de diferite de altfel, pot produce rezultate consistente (bune, repetabile, comparabile, etc.). Sau de a infirma acest fapt. Ramane de vazut
L.E. Alex, ar fi bine sa avem niste poze mai bune - asta se aplica si pentru mine
Poate reusim cu ocazia asta sa mai discutam si aspecte tehnice legate de imprimante. Si e bine sa avem niste poze "martor", macar pentru epruvetele care par cu mici probleme. Putem sa corelam pe urma rezultatul concret cu observatiile de dinainte. Dupa ce se rupe jucaria, e posibil ca mica problema sa nu mai fie atat de vizibila/identificabila. Cred ca este important pentru a scoate "exceptiile", asa cum parca se impune in orice statistica
Edited 1 time(s). Last edit at 09/11/2014 05:56PM by 3Dmaker4U.