dlw
Problems with Prusa i3 Tronxy
June 09, 2017 04:49PM
Just got this printer and I am a newbie to 3d printing.
First; the wiring system has been checked and checked and checked again with the wiring diagram. It is correct.
Second; when trying to 'home', X axis moves abount an inch to the right, Y axis does not move at all, and Z does what is expected but is not yet adjusted.
When trying to 'Position', X,Y, and Z axis will move only one way.

Also, what happens when pressing the reset button. What exactly does it reset?

The labeling on the main board is, Melzi 2.0_v5.

Any help at all appreciated.

dlw
Re: Problems with Prusa i3 Tronxy
June 09, 2017 09:55PM
Quote
dlw
First; the wiring system has been checked and checked and checked again with the wiring diagram. It is correct.

Pictures or it didn't happen winking smiley

Quote
dlw
Also, what happens when pressing the reset button. What exactly does it reset?

I don't know about Melzi, but on a RAMPS its like a 'kill switch' (power reset).

Also, do you have a multimeter. If not, buy one, someone with more electronics exp than me will probably give you some things to check.

Edited 2 time(s). Last edit at 06/09/2017 09:57PM by VonRansak.
Re: Problems with Prusa i3 Tronxy
June 10, 2017 12:40AM
Have you tested the endstops with a M119 command?

What are the voltages on the drivers - if the Melzi has them?

Steve


My updated Instructable on our Prusa i3 Build
[www.instructables.com]
dlw
Re: Problems with Prusa i3 Tronxy
June 10, 2017 05:40AM
Thanks for replying.

I only wanted to post one problem at a time, however...
Cura and other 3d software can not find the printer because of 'com port' problems.
Do not know how to find answers to your questions with just the onboard LCD.
Yes, I have a voltmeter... somewhere. I'll have to find it today.

dlw
dlw
Re: Problems with Prusa i3 Tronxy
June 10, 2017 12:48PM
Found voltmeter... had to go get a new battery.
Z voltage = 5 vdc.
Y voltage = PROBLEM!
With end stop unpluged, when touching negative lead from voltmeter to black connection on mainboard... printer turns off. Tried 4 times.
X voltage = 5 vdc.

Ideas welcomed.

dlw
Re: Problems with Prusa i3 Tronxy
June 14, 2017 07:27AM
5V !!!! End stops normally read 12V.
Are you getting 12v to the board?
You say there is a problem with the comms so you are working with the display controls only but is that working with the PSU or only when connected to a computer.
If it only works when connected to a computer you may just be getting 5V via the USB and nothing from the PSU.
Its has been known for the supplied document to be wrong. And some times the instructions don't translate very well.
I can only suggest you check the wiring again.
dlw
Re: Problems with Prusa i3 Tronxy
June 14, 2017 10:07AM
Quote
MCcarman
5V !!!! End stops normally read 12V.
Are you getting 12v to the board?

No. 9.8V.

You say there is a problem with the comms so you are working with the display controls only but is that working with the PSU or only when connected to a computer.
If it only works when connected to a computer you may just be getting 5V via the USB and nothing from the PSU.

Can not get it recognized by my W7 laptop or Ubuntu PC. Do not think that is the printer's fault.

Its has been known for the supplied document to be wrong. And some times the instructions don't translate very well.
I can only suggest you check the wiring again.

Trying to get it replaced but having trouble with seller.
May have to envolve ebay or Paypal.
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login