RepRap/tr

From RepRap
Revision as of 07:57, 30 August 2013 by Elmek6 (talk | contribs)
Jump to: navigation, search


RepRap insanlığın ilk genel amaçlı kendinden-türetebilen üretim makinesidir.

RepRap masa üstü kullanımı için serbest bir plastik obje yazıcısıdır. Zaten RepRap'te bir çok plastik parçadan oluşmaktadır ve RepRap yine kendisi bu parçaları ve kendi RepRap oluşturma kitini yazdırabilir. Parçaları birleştirip yine bir RepRap yazıcı elde edebilirsiniz bir arkadaşınıza verebilirsiniz. Ayrıca kullanışlı bir çok materyal yazdırabilirsiniz. RepRap bir türetim makinasıdır, ve her kesim için çok faydalı olabilir. Siz de kendinize hitap eden bir çok şeyi bu yazıcı ile üretebilirsiniz.

RepRap.org bir topluluk projesidir. Bunun anlamı bu site de dahil herşeyi düzenleyebilirsiniz, daha iyi hale getirebilirsiniz, kendinize ait yeni sayfalar oluşturabilirsiniz.

Topluluk portalımızda daha fazla bilgi bulablir ve girişimimize sizde dahil olabilirsiniz. Aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz, sol tarafta bulunan İçerik listesinden daha fazlasını keşfedebilirsiniz. Diğer dillerde hazırlanmış içerikleri görebilirisinz. RepRap ilk düşük maliyetli 3B (3 boyutlu) yazıcı projesidir ve açık kaynak (içerik) olarak oluşturulmuştur, çok geniş çapta üne ve üyeye sahiptir.

Modeller

Sürekli yeni modeller ve yeni teknikler ekleniyor, aşağıda bazı örnekleri görüyorsunuz.


Yazılım Paketleri

Yazılım Paketleri 3 kısıma ayıralım.

  1. Bilgisayar Destekli Dizayn araçları. (CAD)
  2. tools.Bilgisayar Destekli Üretim araçları. (CAM)
  3. Donanım Yazılımı (Firmware).

Bilgisayar Destekli Dizayn (CAD)

Bilgisayar ile 3B parçaları çizmek için kullanılan yazılımlar.


Yazılım

CAD araclari size kolay ve etkin bir düzenleme imkani sunar. Bazen CAD dosyaları parametric dosyalar diye de duyabilirsiniz. İçeriğinde Yapısal geometrik katilar vardır (CSG)Constructive Solid Geometry. CSG'ler ikilik (boolean) ağaç yapısı içerisindeki işlemler ile ilkel şekiller barındır, misalen küp, küre, silindir, piramit vb. Free/Libre/Open Source Software (FLOSS) programlari bu katagoriye girebilir.

Dosyalar

Cogu zaman 3B uygulamalar iceriklerini özel bicimde saklarlar. Böylece CAD ile yapilan cizimler sikca degistirilerek ticari gizlilik saglanir.

Cok az degistirilebilir CAD dosyasi vardir file formats. Degistirilebilir türde iki genis kullanimli CSG dosyasi: STEP and IGES. Ikiside dogrularin geometrisini parametrik verilerden alir ve yalnizca "ölü" katilar vadir. Özellik eklenip cikartilabilir ama temel sekil kilitlidir.

STL, en genis kullanimli degistirilebilir kafes(Mesh) formatidir. STL dosyalari önemlidir cünkü asagida da gördügümüz gibi CAM araclari olarak kullanilmaktadir.

Kafes dosyalari CSG formatina cevirilemez, cünkü parametrik veri icermezler - yalnizca poligon vertikallerin koordinatlarini barindir bu da kati hacim olusturur. Ancak CSG dosyalari Kafes formatina dönüstürülebilir.

Eger bir parca dizayn ediyorsaniz CSG CAD uygulamasi kullanmak iyi bir fikirdir ve size orijinal parametrik doyla yninda STL dosyasi üretir.

Bilgisayar Destekli Üretim (CAM)

Bilgisayar Destekli Üretim veya CAM araclari CAD dosyalarini anlar ve onlari RepRap elektronigin anlayabilecegi makine-dostu bir formata cevir.

Yazilim

Dilimleme Yazilimlari (Slicing Software)

3B bir veriyi makine-dostu formata cevirmek icin CAM yaziliminin STL dosyaya ihtiyaci vardir. Makine-dostu formata G-code {Geometrik Kodlar} diyoruz. Daha önceki nesil RepRap'ler SNAP protokolünü kullaniyordu ama günümüz endüstri standarti su anda G-Code'laridir. STL dosyalarini G-Code formatina cevirmek icin asagidaki programlari kullanabilirsiniz.


  1. Skeinforge
  2. RepSnapper
  3. RepRap Host Software
  4. Slic3r
  5. X2sw
  6. SuperSkein

STL dosyalarini G-code'larina cevirmek bir salami dilimlemek gibidir ve her dilim icin Kafa: güzergah, gereken plastik kadar filament beslemesi ve mesafedeki durumu belirlemelidir. (Normalde STL dosyalarini tamire, düzenlemeye ve manpülasyon yapmaya gerek yoktur ama yinede isterseniz kullanisli bir arac olarak Useful Software Packages#Software for dealing with STL files)

G-code yorumlayicilar (G-code interpreter)

G-code'larinizi olusturduktan sonra onlari G-code yorumlayica iletebilirsiniz. Yorumlayici tüm satirlari okuyup gerekli hareket icin elektronik sinyalleri RepRap motorlarina iletecektir. Genel olarak iki tür G-code secenegi vardir:

  1. Calisma istayonu programi EMC (veya baska CAM yazilimi) donanimi direkt kontrol eder veya
  2. RepRap elektronik platformunun üzerindeki bellenim (firmware) G-code'lari yorumlayacak arayüze sahiptir.
G-code gönderici (G-code sender)

G-code dosyalarini entegre yorumlayici donanima göndermek icin sunlardan birine ihtiyaciniz olacak:

  1. G-code dosyanizi bir hafiza kartina yükleyin (genellikle SD kart) eger sisteminiz destekliyorsa!
  2. RS-232, TTL level ve genellikle USB üzerinden G-code'larinizi damardan besleyebilirsiniz (Drip-feed) (genelde satir satir islenir). Basarili bir baglantidan sonra bu programlar ile isinizi görebilrisiniz:

Bazi bellenimler (firmware) cross platform calisirken bazilari yalnizca belirli platformlarda calismaktadir.

Dosyalar

CAM araclarinin kullandigi genel dosyalar sunlardir STL, G-code. Mendel icin gecerli STL dosyalari reprap'te saklanmaktadir subversion. Bu kopyalari almak icin ubuntu'da su komutlari calistirin:

sudo apt-get install subversion
svn co https://reprap.svn.sourceforge.net/svnroot/reprap/trunk/mendel/mechanics/solid-models/cartesian-robot-m4/printed-parts/

Böylece tam STL dosyalari setine sahip olursunuz. Ayrica dikkat ederseniz bu dizin icinde AoI files vardir. Bu dosyalar Art of Illusion icindir. Bu CAD uygulamasi parcalarin orijinal dizayninda kullanilmistir ve STL dosyasi olarak saklanmistir.

Bellenim (Firmware)

Reprap elektronik pahali olmayan Atmel AVR gibi islemciler ile kullanilir. Bu islemciler primitif yazilimlari calistirabilecek güce sahiptir. Dogru yazilimlari yükleyebilmek genel olarak su adimlardan olusur:

  1. Bu arayüzü bilgisayariniza yükleyin Arduino IDE.
  2. Internetten birkac tane bellenim kodu indirin.
  3. Donaniminiz icin gereken kucuk kod degisikliklerini yapin.
  4. Kodunuzu Arduino ile derleyin IDE.
  5. Kontrolcünüzü bilgisayariniza USB kablo ile baglayin.
  6. Bellenim dosyanizi kontröcünüze yükleyin.

G-codes

Mikrokontröcünüzün bellenimini yükledikten sonra cihaziniz (USB veya COM port üzerinden)G-code'lari kabul etmeye hazirdir. Bu kodlari elle yazarak girebileceginiz gibi bir terminal veya port ilede gönderebilirsiniz. Eger program kullaniyorsaniy genel formatlar sunlardir gcode.

Tüm gecerli belleninler bkz: List of Firmware. En günceller:

Yazilim

Bellenimi derlemek ve arduino-temelli elektronik cihaziniza yüklemek icin arudino IDE'yi web sitesinden indirebilirsiniz.


Dosyalar

Bellenim dosyalari genellikle Arudino icin kaynak kodlari projeleri seklindedir IDE. Arduino kaynak kodlari sunlar olabilir PDE (veya Arduino ver 1.0 icin, INO) bazen de yanlarinda .cpp and .h dosyalari olur. Arduino IDE derlemede tek bir .hex dosyasi olsturur. Eger Arduino IDE'ye yükle/gönder (upload) yaparsaniz bu .hex doszasini elektornik sisteme yükler.

Daha Fazlasi

Genel olarak su sekilde degerlenedirilebilir (CAD yazilim kismi haric) RepRap Toolchain.jpg

Elektronik

Genel bakis

Genel olarak reprap elektronik 5 alana bölünür.

Kontrolcü

Kontrolcü reprap'in beynidir. Neredeyse tüm reprap kontrolcüler bu temel calismadan gelir Arduino. Bir cok varyasyon mevcuttur ama asagi yukari temelde prensipleri aynidir. Bazen kontrölcüler tamamen yekpare devre olarak tasarlanir, bazen de böyle Arduino Mega eklenti olarak ('shield') tasarlanir. Daha fazlasi List of electronics.

Adim motorlari

Bir stepper motor elektrik motorudur ve kontrölcü ile tam olarak kontrol edilir. Bir cok reprap 4, 5 adim motoru kullanir: birer adet x/y/z eksen hareketleri icin (bazen z eksenleri icin 2 adet) ve 1 adette extruder (püskürtme) icin.

Adim sürücü

Bir stepper driver chip ile adim motoru arasinda anlasma saglayan adam gibidir. Adim motora dogru hareket etmesi icin gerekli sinyalleri iletir. Bazen adim motorlar devreye ek olarak bazen entegre olarak devre ile baglanir. Her bir motor icin bir sürücü/devreye ihtiyac vardir. Bazen direkt olarak kontrölcüde sürebilir.


Bitis noktalari

Bir end stop cok kücük ve basit bir anahtar dügmesidir ve reprap'e izin verilen sinira geldigini gösterir. Her eksen icin baslangic ve bitis olmak üzere 2 toplam 6 tane vadir. Baglanti sunlardan birine yapilir:

  1. Kontröcüye.
  2. Adim sürücü devresine.

Isitmali yatak (print bed)

Bir isitmali yatak reprap püskürtme (extruders) modülünün plastigi dökecegi yani insanin gerceklesegi yerdir.

Isitmali yatak reprap icin birer opsiyondur. Uzun vadeli kullanimda bir ihtiyac haline dönüsebilir, cünkü yazdirilan parcalar isitmali yatak olmadan cok cabuk sogurlar. Bunun sonucu olarak köselerde büzüsme meydana gelir (plastik sogudukta ceker) veya parca yatagindan tutunamayip erken ayrilabilir, cikti bozulabilir.

Isitmali yatak calismasi temel olarak tost makinesi ile aynidir. Icinde dev isiticilar olan isi ölcerli bir sensörden olusur. Ayrica bkz:

Daha fazlasi

Reprap elektronik hakkkinda daha fazla bilgi icin List of electronics.

Mekanik Gövde

Mekanik gövde genellikle iki parcadan olusur:

  1. x/y/z eksenleri boyunca hareket.
  2. Yazdirma yatagi.

X/Y/Z Eksen Hareketleri

Reprap size dogru bakarken X ekseni sol/sag, Y ekseni ileri/geri ve Z ekseni yukari/asagi dogru dikey hareket ederler. Dogrusal hareketin gennel 2 metodu:

  1. Kayis ve disliyle hareket.
  2. Disli pim veya adimli vidayla hareket.

Kayis ve dsli hiz ve hafiflik bakimindan üstündür buna ragmen disli pim ve adimli vida yavas hareket eder fakat daha güclüdür. Cogu reprap X/Y ekseni icin kayis ve Z ekseni icin disli pim kombinasyonu kullanir.

Kayis ve Disli

Söz konusu hassaslik ise repra üzerindeki en önemli kisim kayis/disli kombinasyonudur. Su an en ideal kayis adimli motorunuzun genisligi icin GT2'dir. (normalde 5mm)

(Mart 2012) Su an itabiriyle bir cok kayis/disli kombinasynou bulunmaktadir. En cok kullanilanlar:

T5
asenkron metrik kayis. Trapez disli yapisindan dolayi boslugu azdir, eskime ve gürüldü orani düsüktür. Reprap ile dislinizi kendinizde yazdirabilirsiniz.
T2.5
Ayni T5 gibi asenkron ve metrik kayis/disli kombinasyonudur, capi aynidir ama daha iyi kavrar. Reprap ile 2.5mm adimli dislileride yazdirabilirsiniz.
MXL
"mini extra-light"T5 ve T2.5 gibi asenkron kayistir.
GT2
PowerGrip® GT®2 endüstriyel senkron kayistir. MXL ve T5 kayislarinin aksine cok dusuk bosluk vardir.

Daha fazlasi icin: Choosing Belts and Pulleys

Disli pim

Neredeyse tüm reprapler Z ekseni icin disli pim kullanir. Z eksenin cok hizli olmasina gerek yoktur. Disli pim is hassasiyete gelince cok iyidir bunun yaninda cok güclüdür. (Aslen reprap cok guce ihtiyac duymaz daha cok CNC uygulamarinin ihtiyacidir bu CNC)

Bosluk üzerine

Bosluk (backlash) tüm kayis/disli cark/disli pim sistemler arasinda bulunan ve yön degistirdiginizde ortaya cikan atlama/duraksama olarak yansir. Hassasiyeti bozar.

Yukarida bahsettigimiz T5 ve MXL aslinda triger kayislari olarak dizayn edilmislerdir. Triger kayislari normalde tek yönde hareket ederler ve bosluk probleminden söz etmek mümkün olmaz. Bu yüzden GT2 iki yönlü dizayn edilmistir cok daha hassastir.

Normalde bu boslugu absorve etmek icin disli carki sürekli iten bir yay kullanilir.

Yazdirma yatagi

Yazdirma yatagi üzerine yazilan kisimdir. Cogu reprap modelinde Yazdirma yatagi hareketli Y ekseni olarak kullanilir. (Yazdirma yatagi sabit veya Z ekseni hareketli modellerde vardir)

Yatak iki parcadir: Üst tepsi ve alt tepsi.

Üst Tepsi

Üst tepsi yaylar ile alt tepsiye montedir. Yaylar vida ile yüzeyin düz olmasini ayarlamak icin kullanilir. (ayrica bu hassas ayar yapisal kücük hatalarida örtmede ise yarayabilir)

Üst tepsi normal veya isitmali olabilir. Genelde PCB karti veya metalden yapilirlar. Isitmali üst tepsilerde genellikle cam kullanilir ve klip ile tutturulur.

Üst tepsiye yazdirmadan önce genelde teyp (bant) uygulamasi yapilir. Böylece püskürtülen plastik yüzeyi daha cabuk tutar ve bittiginde sökmesi daha basit olur. Genellikle bu is icin mavi boyaci teybi veya kapton teyp kullanilir.

Alt Tepsi

Üst tepsiyi tutan kisimdir. Reprap tabrinde frog diye de gecer. Hareketli mekanizmaya bagli olan yataktir. Genellikle Y ve Z ekseni olarak kullanilir.

Püskürtme (Extruder)

Püskürtme filament'in eriritilip yataga sikilmasindan sorumludur.

Püskürtme parcalari:

  1. The cold end
  2. The hot end