About/hu

From RepRap
Jump to: navigation, search


About | Getting Started | RepRap Projects | Hardware | Software | Community


Nézd meg a kompod és képzelj mellé egy 3D-s nyomtatót. Kis papírdarabkák helyett ez a nyomtató valódi, erős, mechanikai alkatrészeket állítana elő. Gondolj a Lego építőkockáira és máris elképzelheted hogyan készíthetsz használható tárgyakat. Előállíthatsz hasznos tárgyakat vagy kinyomtathatod egy másik 3D-s nyomtató alkatrészeit. Ez egy gép lenne, ami lemásolhatja saját magát.

A megvalósítás

<videoflash type="vimeo" width="400" height="320">5202148</videoflash>

Adrian Bowyer találta ki a RepRap-et és az ötlet először 2004 februárjában vált a neten is elérhetővé.

A RepRap egy rövidítése a gyors-prototípus másosolásnak (Replicating Rapid-prototyper). A bal oldali videón egy önreprodukáló gép látható működés közben. Ez a 3D-s nyomtató a műanyag alkatrészeket műanyag rétegekből építi fel. Ez a technológia már létezik, de a legolcsóbb kereskedelmi gép ára kb. €30,000. És ez nem képes reprodukálni saját magát. A RepRap csapat egy olyan gép fejlesztésén dolgozik, ami sokkal olcsóbb és képes reprodukálni saját magát (az anyagköltség kb. €350). A 3D-s nyomtatás elérhető kis közösségeknek a fejlődő világban és magányszemélyeknek a fejlett világban. A RepRap-et bárki számára elérhetővé tettük a Szabad Szoftver Mozgalom nyílt forrású liszenszével (GPL). Tehát, ha van egy RepRap géped, akkor készíthetsz egy másikat, amit megoszthatsz egy barátoddal...

A RepRap projekt 2005 márciusában kapott nagy sajtónyilvánosságot és ezzel vált ismertté, bár az ötlet 2004 február 2-áig nyúlik vissza, amit Adrian Bowyer publikált a weben először.

Önreprodukáló gép

A csavarokat nem számítva a RepRap alkatrészek 50%-át RepRap-el lehet elkészíteni; a többi részt úgy terveztük, hogy bárhol olcsón beszerezhető legyen. A RepRap projekt elsődleges célja, hogy készíthess hasznos dolgokat, a másik, hogy készíthess egy másik gépet.

A RepRap következő változata képes lesz az elektronikus alkatrészek előállítására is, ezzel az alapanyag maradék 50%-át is saját maga fogja előállítani - ez a technológia már elérhető. Ezután a géppel előállíthatunk tranzisztorokat és így tovább...

Adrian Bowyer (balra) és Vik Olliver (jobbra) szülő RepRap gépekkel, hagyományos gyors prototípusként készültek, a bal oldali gép már egy RepRap-pel készült. A gyerek gép készítette az unokája alkatrészeit is 2008 május 29-én 14 órakor (UTC) a Bath Egyetemen Angliában, ami néhány perccel később már össze is volt szerelve.

Tudományos cikkek

Academics and others seeking refereed journal articles on RepRap may care to start with this paper in Robotica. The citation and link are:

Jones, R., Haufe, P., Sells, E., Iravani, P., Olliver, V., Palmer, C., and Bowyer, A.,: RepRap – the replicating rapid prototyper, Robotica (2011) volume 29, pp. 177–191. Cambridge University Press.

If you are interested in the legal aspects of this technology, then you may care to read this paper:

Bradshaw, S., Bowyer, A. and Haufe, P.: The Intellectual Property Implications Of Low-Cost 3D Printing, ScriptEd, April 2010 pp.5-31.

There is also a study on the spread of RepRap and its population:

Erik de Bruijn: On the viability of the open source development model for the design of physical objects, November 8th 2010, University of Tilburg, The Netherlands.

Szójegyzék

  • RepRap - f. bármilyen szabad gyors prototípus gép, ami elkészítheti a saját alkatrészeit is; (ki betűvel: reprappel) valami készül egy RepRap gépben.
  • RepStrap - f. bármilyen szabad gyors prototípus gép, ami nem készíti el a saját alkatrészeit, de a célja, hogy RepRap-hez készítsen alkatrészeket.
  • reprapper - f. egy személy, aki készít vagy használ RepRap-eket vagy RepStrap-eket.
  • reprapable (reprappelhető) - melléknév, olyan, mint a RepRap.

És még