RAMPS 1.3/nl

From RepRap
(Redirected from RAMPS1.3/nl)
Jump to: navigation, search


Version specific info
RAMPS 1.7 | RAMPS 1.6 | RAMPS 1.5 | RAMPS 1.4.4 | RAMPS 1.4 | RAMPS 1.3 | RAMPS 1.2 (RAMPS 1.2 old) and older
Crystal Clear action run.png
RAMPS 1.3

Release status: Working

RAMPS1 3front.jpg
Description
RepRap Arduino Mega Pololu Shield Arduino MEGA gebaseerde modulaire RepRap electronica.
License
Author
Contributors
Based-on
Categories
CAD Models
External LinkSamenvatting

Deze pagina is gekopieerd van de 1.2 versie daarmee kunnen er verschillen zijn met deze versie totdat deze beschreven zijn.


De RepRap Arduino Mega Pololu Shield, afkorting RAMPS, is een ontwerp dat alle electronica bevat voor een RepRap in een kleine formfactor tegen lage kosten. RAMPS interfaced met een Arduino MEGA en heeft genoeg ruimte voor uitbreidingen. Het modulaire ontwerp bevat 'plug in' stappenmotor drivers and extruder controle electronica op een Arduino MEGA shield. Met dit ontwerp wordt het makkelijk onderdelen te wisselen, op te waarderen, uit te breiden en te onderhouden. Daarnaast kunnen op de Arduino ook nog andere uitbreidingsbordjes worden geprikt zolang deze RAMPS shield boven op de stapel wordt geprikt.

Vanaf versie 1.3 is de printplaat niet langer ontworpen voor thuis ets activiteiten. Als je je eigen printplaat wil etsen kies dan voor versie 1.25 of Generation_7_Electronics. Versie 1.25 en vroeger zijn "1.5 layer" ontworpen printplaten. (dat will zeggen dat het een dubbelzijdig bord is waarbij 1 van de layers gemakkelijk kan worden weggelaten en vervangen door draad verbindingen) die te printen zijn op je RepRap met een ets bestendige pen, of thuis fabben met toner transfer.

Veiligheids Tip

Generation3Electronics-achtung.gif

Zodra je met elektriciteit aan de slag gaat - ook al is het maar twaalf volt - wees dan verstandig en gebruik je gezond verstand zodat branden worden voorkomen. Heb je geen gezond verstand? Test dan je werkplaats met een rookmelder [1]. Heb je geen rookmelder? Heel handig om te hebben!.


Assemblage

Componenten Solderen

Shield Assemblage

Voor beginnende elektronici is het wellicht aan te raden om vanuit het midden naar de rand van het printplaatje te solderen.

Anderzins kun je onderstaande volgorde afwerken
1.3 Board

Lees goed de aanduidingen die gedrukt staan op de printplaat. Rechts staat een overzichts fotos van de printplaat. Klik er op om hem te vergroten en nogmaals om hem helemaal groot te zien.

 1. Weerstanden zoals getoond rechts.
 2. Een kleine 100nF condensator, C4 (geel)
 3. LED - Positieve draad (lange draad) aan 'bovenkant' van de printplaat, lange (korte draad) aan de 'onderkant' van de printplaat.
 4. D2 1N4004 de diode net boven de reset knop. Zorg er voor dat de streep op de diode oplijnd met de streep van het diodesymbool op de printplaat.
 5. Er zijn acht 2x3 mannetje pin connectors die je op de printplaat kunt plaatsen. Ze zijn bedoeld voor de microstap instellingen voor de stappenmotoren en de eindstops. Instelling van de microstappen vind plaats met behulp van jumpertjes. Om de pin connectors te solderen op de printplaat is het het makkelijkst om een (speel)kaart te nemen, ze op de pinheaders te plaatsen, en dan het geheel (printplaat + pinheaders) om te draaien. Zorg er voor dat de korte kant van de pin connectors in de printplaat steken. Zorg er ook voor dat je de pin-connectors voor de eindstops niet een gaatje naar rechts hebt verschoven. Dan vallen ze namelijk in de gaatjes voor de I2C aansluitingen.
 6. Soldeer 6x1 mannetje pin connectors in de T0, T1, & T2 gaatjes voor de thermistor aansluiting. Soldeer eerst een van de pinnetjes vast, plaats de overige pinnetjes recht ten opzichte van de printplaat en soldeer ze vast.
 7. Soldeer (4) 1x4 mannetje pin connectors voor de motor connectors op de printplaat. Op de printplaat vindt je hiervoor vier aanduidingen geprint X,Y,Z,E0, & E1. Als je reprap bijvoorbeeld twee motoren gebruikt op de z-as plaats dan twee motoren op de z-as aansluiting. (Dit betekend dat je deze aansluitingen moet samenvoegen in de connector in dit geval).
 8. Twee 1x24 connector headers op hun plaats voor de X,Y, and Z stappenmotor driver connectors.
 9. (4)1x8 connector headers op hun plaats voor de E0 & E1 stappenmotor driver aansluitingen.
 10. Soldeer de kleine condensator C4, de 100nF condensator C6; de 10uF condensators C1,C5,C8 zoals rechts boven.
  • Ze moeten in de kaart worden gestoken met de juiste orientate. + aan bovenkant voor C4 en C5 of links voor C8.
 11. Mosfets, Q1,Q2,Q3, de drie N-kanaals mosfet, STP55NF06L (deze kunnen mooi recht worden gemonteerd door een van de pinnen vast te solderen, de mosfet rechtop te plaatsen en vervolgens de andere pinnen vast te solderen.)
  • Ze moeten juist worden gemonteerd zoals op de foto.
 12. De grote gele MF-R500 zekering (F1) en de grotere gele MF-R1100 zekering (F2).
 13. Power connector, X1, de 4 pinnige fixed/pluggable terminal block.
 14. De 6 pins Schroef terminal block
 15. Pass-through connectors die de shield verbinden met het Arduino bored (geplaatst langs de randen van het bordje). This includes the (1) 2 x 18 Pin Stackable Female Header, the (5) 1 x 8 Pin Stackable Female Header and the (1) 1 x 6 Pin Stackable Female Header.
  • More recent kits include 2x18, 1x22, and 1x24 pin headers for connection to the Arduino MEGA. Cut the 1x24 headers into (1) 1x6 + (5) 1x8 lengths. If you insert these into the Arduino MEGA to hold them straight while soldering, take care not to heat for too long risking melting the Arduino's connector.
 • You can omit D1, the 1N4004 diode. The diode can be omitted, it may be needed in the future for printing from SD or USB. This will power the Arduino from the shields 12V input. Diodes must be oriented correctly.

If you are using higher than 12V to power the shield you should omit the diode to prevent damage to the Arduino and stepper drivers.Warning: The high side of the stepper boards are designed to accept up to 35V, but if you do this the heater and other high side outputs will be at that voltage also. You may need to adjust the heater resistance, etc.

 1. Reset switch, S1, push button switch
 1. Thoroughly check for shorts (This is crucially crucial for DIY etched boards.)
  • Check for continuity between each and every pin to the pins next to them and GND, 12V, 5V (VCC).
  • Set your meter to beep for continuity, hold a probe on GND and check all soldered pins. If it beeps check if it is supposed to be GND and contine. Repeat for 12V and 5V.

Stappenmotor Driver Bordjes

  • Jumpers moeten worden geinstalleerd onder elke stappenmotor drijver:
1 2 3
nee nee nee volledige stap
ja nee nee halve stap
nee ja nee 1/4 stap
ja ja nee 1/8 stap
ja ja ja 1/16 stap

Op dit moment is de voorinstelling 1/16 micro stappen (alle jumpers zijn geïnstalleerd onder de drivers)

 1. Knip de pin connector zodat 8 pinnen zo lang zijn dat deze aan elke kant van de stappenmotor driver passen.
 2. prik de pin headers in de aansluiting op de RAMPS
 3. Fit the stepper drivers onto the pin headers and solder. Only heat each pin for a few seconds at time to avoid damage to the socket.
  Close up of Pololu Driver Board
  Close up of underside Pololu Driver Board
  • Lijm de heatsink (indien toegepast) op de A4983 chip gebruik makend van de bijgeleverde dubbelzijdige tape of 'plakvoetje'

Optische Eindstops

  • Snij de 26awg 3 aderige kabel in 3 lengten.
   Close up of endstop connector on endstop.
  • Opmerking: het is aan te raden om te wachten tot je RepRap klaar is zodat je de kabels precies op maat te kunnen maken.
   Close up of endstop connection on RAMPS
  • WAARSCHUWING In order to keep the PCB at a printable resolution two wires have been flipped from the traditional opto endstop boards. The signal pin has been moved to the outside of the connector.
  • Als je ze verkeerd aansluit kunnen componenten beschadigd worden.
  • krimp en soldeer een vrouwelijke connector aan het eind van elke draad. (solderen is niet nodig met de juiste krimptang gereedschap)
  • use the 2.54mm 1x3 housing.
  • Verbind tenminste de minimum eindstoppen.
RAMPS Eind
SIG (S) Wit
GND (-) Zwart
VCC (+) Rood
Endstop End
VCC (+) Roord
SIG (S) Wit
GND (-) Zwart

Mechanische Eindstoppen

De aanbevolen firmware files bevatten een configuratie dat mechanische eindstops (bv microswitch) gebruikt twee draden.

Verbidin GND op de RAMPS to C op de schakelaar. Verbind S op de RAMPS aan NC op de schakelaar.

Put the connectors on the motor wires

  • solder a female connector to the ends of each wire.
  • use the 2.54mm 1x3 housing.
  • Shown is the type used for servos in RC projects. See Stepper Motors for info on motors.

Thermistor Draden

Gebruik een 2 pin 0.1" connector om de thermistor draden aan te sluiten.

  • Verbind de kabel zodanig dat de twee draden met T0 zijn verbonden.
 1. Verbind de twee overarming draden met D10 (E0H op oudere printplaten ) en de + connector daarboven.
  • Als je van plan bent een een niet gecertificeerde firmware te gebruiken dan is het aan te raden de verwarmingsfunctie te testen met een multimeter om te voorkomen dat je de extruder beschadigt.

Finale Configuratie

Bedrading

Het is relatief simpel om de RAMPS te bedraden. Verbind de extruder verwarming draad met D10, de thermistor met de twee T0 pinnen op midden rechts rechts, en verbind de stappenmotoren en eindstops. Van links naar rechts verbind alle draden van de stappenmotoren met de kleuren rood, blow, groen, en zwart of rood, groen, geel, blauw op de pinnen naast de Pololus. Wanneer je de draden verbind met de eindstops (als je drie eindstops hebt, plug ze in de MIN (-) slots) zorg dan dat ze overeenstemmen met de labels.

RAMPS wiring

Pre-Flight Check

Als je denkt dat je fouten hebt gemaakt kun je beginnen met het aansluiten van 1 stappenmotor driver tijdens je eerste testen. Als het fout gaat beschadig je maar 1 stappenmotor driver. De potmeter op de stappenmotor drivers controleert de huidige stroom.

Turn it all the way down (counter clock wise) and back up 25%. Be careful to not force the trimpot, it is delicate. You will need to fine tune the current limit later. Note that it is allways giving the motors that much power, even when not moving, so if your stepper motor drivers are getting hot, you may want to turn it down slightly.

Connect the minimum endstops for X,Y, and Z

Connect Motors (Do not disconnect or connect motors while powered; if the connection is loose, this will cause the motors to spazz and possibly kill your stepper driver.)

Install firmware (More info below). Firmware flashing can be done without 12V power supply connected.

Waarschuwingen

Het omdraaien van +/- of op een andere manier verkeerd verbinden van de voeding kan je electronica kapot maken en wellicht brand veroorzaken.

Het verkeerd verbinden van de stappenmotor drivers zal je elektronica kapot maken en wellicht brand veroorzaken.

Zorg er ALTIJD voor dat de voeding en USB zijn losgekoppeld wanner je stappenmotor drivers verwijderd of bijstelt. Zorg er ook voor dat je de drivers met de juiste oriëntatie en goed in hun contactvoeten plaatst.

De eindstop pinnen hebben de namen Signal - GND - VCC, inplaats van de VCC - Sig - GND zoals de rest van de RepRap bordjes. Bedraad ze dus op de juiste manier. Dit is gedaan om er dikkere printbanen op het bord te kunnen printen.

Connecting Power

power connection, +/-

Connect your 12V power supply to the RAMPS shield.Reversing +/- or otherwise incorrectly connecting power can destroy your electronics and cause fire hazard

The bottom pair of connectors marked 5A power the stepper drivers and Extruder heater/fan (D9,D10). The power supplied to these should be rated a minimum of 5A.

The pair of connectors above marked 11A power a Heated Bed, or other output (D11). The power supplied here should be rated a minimum 11A. (If both power rails are connected to the same supply it should have a minimum rating of 16A)

The barrel connector on the Arduino MEGA is not used for our application.

The power connector plug may not be obviously labeled, looking at the power connection the positive is on the left and the negative is on the right of the plug.

Voeding

RAMPS 1.3 toepassingen.

RAMPS kan goed gevoed worden met een 12 V draad van een PCPowerSupply. Of je kunt een 12 volt laptop voeding hacken, of een ander 12V "contactdoos" voeding. Zorg er voor dat de voeding meer dan 5A stroom kan afgeven. 11A is benodigd indien je een verwarmd bed wilt gebruiken.

Voor het aansluiten van stroom zie boven.

Maximum Ingang Voltage

Voeding zonder diode

De 1N4004 diode verbind de RAMPS ingang voltage met de MEGA. Als de printplaat niet de diode niet bevat , kun je veilig spanningen tot 35V gebruiken. (De pololus kunnen 35V maximaal aan.)

Voeding met diode

Als de printplaat een 1N4004 diode heeft geplaatst dan is het bord belastbaar met maximaal 12 V. Originele Arduino Megas zijn belastbaar tot 12 Volt. Hoewel de Arduino Mega 2560 20V kan verdragen, wordt dat niet aangeraden.

Laatste Controle

Rampswire13.svg

Merk op dat tesla & tonic firmware d9 gebruiken en sprinter en johnny/tonok d10 gebruiken voor de extruder hete print kop.

Firmware en Pin toekenningen

Je hebt de Arduino software op http://www.arduino.cc/en/Main/Software benodigd om de firmware up te loaden naar Arduino Mega.

Working preconfigured firmwares are available at:

Preferred: (Need pins set in firmware as below)

https://github.com/tesla893/Tonokip-Firmware - Tesla893's Tonokip-Firmware fork, works w/ RepSnapper and Skeinforge - Added Features over original Tonokip but not as up to date as Klimentkip

https://github.com/kliment/Klimentkip - Kliment's Tonokip-Firmware Fork with Acceleration, PID, SD support, and other goodies - Updated frequently, with many active developers/hackers/users.

Others (Need pins set in Firmware as below):

https://github.com/johnnyr/Tonokip-Firmware works excellently with RepSnapper and Skeinforge - Not as current

https://github.com/ramps/FiveD_for_RAMPS_GCode_Interpreter for use with Host Software or ReplicatorG or RepSnapper

 • mechanical endstops (now the default ultimachine.com option) require #define OPTO_PULLUPS_INTERNAL 1 to be added to configuration.h

There are predefined pins for FiveD_on_Arduino in git master, but support is experimental. Programming works following the instructions in the wikipage.

Here are the pin definitions for this board.

// For RAMPS 1.3
#define X_STEP_PIN     54
#define X_DIR_PIN     55
#define X_ENABLE_PIN    38
#define X_MIN_PIN      3
#define X_MAX_PIN      2

#define Y_STEP_PIN     60
#define Y_DIR_PIN     61
#define Y_ENABLE_PIN    56
#define Y_MIN_PIN     14
#define Y_MAX_PIN     15

#define Z_STEP_PIN     46
#define Z_DIR_PIN     48
#define Z_ENABLE_PIN    62
#define Z_MIN_PIN     18
#define Z_MAX_PIN     19

#define E_STEP_PIN     26
#define E_DIR_PIN     28
#define E_ENABLE_PIN    24

#define SDPOWER      -1
#define SDSS        53
#define LED_PIN      13

#define FAN_PIN      9

#define PS_ON_PIN     12
#define KILL_PIN      -1

#define HEATER_0_PIN    10
#define HEATER_1_PIN    8
#define TEMP_0_PIN     13  // ANALOG NUMBERING
#define TEMP_1_PIN     14  // ANALOG NUMBERING

Bronnen

FILE ID# TYPE BESCHRIJVING DOWNLOAD
File:ArduinoMegaPololuShield.zip Eagle Files Dit zijn de files die je nodig hebt om de printplaat te kunnen maken. (Gebruik de file: link links voor oudere versies van de file.) media:ArduinoMegaPololuShield.zip
File:RepRapjr.lbr Eagle Bibliotheken De componenten voor deze printplaat worden hier beschreven . Zie Eagle_Library media:RepRapjr.lbr

Materialen LIjst

ID Beschrijving Hoeveelheid Onderdeel Nummer Reichelt Order Nummer
U1 Arduino Mega 1 2560 or 1280
U2,U3,U4,U5 Pololu A4983 carrier 4 Een vijfde kan worden gebruikt voor een tweede extruder of extra as.
C4 100nF condensator (> hoogste geplande voltage) 1 X7R-2,5 100N (verified)
C1,C5,C8 10uF condensator (>5V) 3 RAD 10/35 (verified)
C6 100uF condensator (> highest planned voltage) 1 RAD 100/25 (verified)
R1,R7,R11 4.7K weerstand (250mW 1%) 3 METALL 4.70K
R2,R3,R4,R5,R6,R8,R9,R10 100K weerstand (250mW) 8 1/4W 100K
R12 1K weerstand (250mW) 1 1/4W 1K
Q1,Q2,Q3 N-channel Mosfet 3 STP55NF06L ZXM 64N035 L3
D1,D2 Diode 2 1N4004 1N 4004
F1 PTC resettable zekering (30V, Hold5A, Trip10A) 1 MF-R500 PFRA 500
F2 PTC resettable zekering (Hold11A) 1 MF-R1100
J2 5.08 Eurostyle schroef terminal (Min 11A per position more is better) 1 282837-6 AKL 101-06
LED1 3mm Green LED 1 LED 3MM ST GN
S1 druk knop schakelaar 1 FSMRACD TASTER 3305B
X1 Voeding aansluiting (Plug en fixed receptacle)(Min 11A per posit meer is beter) 1 MSTBA 2,5 and MSTBT 2,5 (5.04mm spacing 4 connector)
2 x 3 pin header 8
4 pin header 5 SL 1X36G 2,54 (3 of these)
6 pin connector
2 x 18 Pin Stackable Female Header (non stackables can be used with plated through holes) 1 MALE: SL 2X25G 2,54 (2 of them, shortened with a saw or pliers)
8 Pin Stackable Female Header (non stackables can be used with plated through holes) 5
6 Pin Stackable Female Header (non stackables can be used with plated through holes) 1
24 Pin Female Header * Note * 2 Required to carry enough current for motors
8 Pin Female Header * Note * 4 Required to carry enough current for motors
0.1" Jumpers 15
Circuit Board 1 v1.3

Note * You can use Female Headers which are not the exact size, but they are hard to break/cut so in this case buy some extra! (one wasted header per cut)

A (OUT OF DATE - shopping list for v1.2, needs updated to above list for 1.3) shopping cart for the german distributor reichelt has been assembled (by lImbus).

An untested BoM for RAMPS 1.3 is available at Mouser (USA).