User Manual: Host Software

From RepRapWiki
Jump to: navigation, search

This page has been flagged as containing duplicate material. An editor has suggested merging this page or section into DriverSoftware. (Discuss)


Please Note this page describes how to use the RepRap standard software. There are alternatives to the standard software available and these are listed on the Comparison of RepRap Toolchains.


Contents


Troubleshooting

  • If you are having trouble with any of the axes make sure you check your Cartesian-bot for mechanical problems (friction, alignment) and check to see if your Electronics are working properly.

Setting Host Port Preferences when using Windows

To find out which COM port the USB or serial port is using, go to the Windows Control Panel (Start -> Control Panel) and then the Hardware Manager (System -> Hardware -> Device Manager). Scroll down to Ports (COM & LPT) and expand the tree by clicking on the plus sign. There you should see something to the effect of a Communications Port (COM1) and USB Device (COM5). It may not be COM5 on your machine it all depends on how Windows addressed it when you installed the drivers

Then use search to find the reprap.properties file. Right click and edit. Search for Port(name) and change to match your com number. This must be in caps without spaces. Mine for example is Port(name)=COM4.

Save the changes.

An alternate way to update this information is to go into the Reprap program, and edit the Preferences from the GUI: RepRap Console=>Print Tab=>Preferences [pink button]=>Globals Tab=>Port(name) [third item, right column] and type in COM4 and then scroll to the bottom and click okay. You may need to restart the program to get it to work from there.

Note: Some Windows users will have this USB-as-a-COM port set up already, others will not. In this case you need to add a FDTI driver, which will create a virtual COM port out of a USB plug. It can be downloaded here along with install help. Documented case: Windows XP SP2

Setting Host Port Preferences when using Linux

Copied from [RepRap fourm]

The procedure for using the USB adapter from the BOM wasn't in the wiki - nor was it immediately obvious, so, here goes.


If you are using the usb -> RS232 adapter, the serial drivers may need to be installed for the device to work properly. After plugging in the device, first check the hardware messages to see the device was detected:

dmesg

Torward the end of the messages, you should see this:

usb 1-1: new full speed USB device using uhci_and address 2 usb 1-1: configuration #1 chosen from 1 choice

Now, we need to figure out the device vendor number and product number to tell the usbserial driver. For this we can use lsusb. The easiest way to find the information is to first unplug the device, then run lsusb:

lsusb


You will see a summary list of your USB devices on the system, I only have one:

Bus 001 Device 001: ID 0000:0000

Now, plug the device back in, and run lsusb again:

lsusb

Which returns the summary list again, but now showing the new USB device:

Bus 001 Device 002: ID 4348:5523 Bus 001 Device 001: ID 0000:0000


Now, we can load up the driver for this device:

sudo modprobe usbserial vendor=0x4348 product=0x5523

Finally, check dmesg again to ensure it loaded properly.

dmesg

Near the end, you should see something like:

usbserial_generic 1-1:1.0: generic converter detected usb 1-1: generic converter now attached to ttyUSB0 usbcore: registered new interface driver usbserial_generic

Congratulations, your link is up - in this example, the device can be used on /dev/ttyUSB0. As much fun as you had doing this, there is some chance you want to do this automatically in the future. Just add this line:

usbserial vendor=0x4348 product=0x5523

to /etc/modules with the vendor and product numbers you found. Now, you should have no problem using this device for RepRap like a normal serial port. Huzzah! grinning smiley


If when starting the reprap host software you get this error:

DEBUG: Can't open port: /dev/ttyUSB0  - no RepRap attached. [0.122s/9ms]
                        ------------*

it could be that there is a blank space in the port preference. Just open the reprap host software, go in the Print tab, press Preferences and remove the trailing blank space from the port name.

package org.jdesktop.layout does not exist

This apparently means Ant or Eclipse or whatever environment you are building from can't find Netbeans.

To get Ant to work I did the following:

   find / -iname '*swing-layout*jar' 2>/dev/null

This spits back the location of the netbeans package. For me it was "~/projects/reprap/Reprap/lib/swing-layout-1.0.3.jar".

Next I opened up ~/projects/reprap/Reprap/build.xml I then edited the javac element to contain the netbeans package in the classpath:

       <javac source="1.5" target="1.5" destdir="bin">
           <src path="src"/>
           <classpath>
               <path refid="project.classpath"/>
               <path location="lib/swing-layout-1.0.3.jar"/>
           </classpath>
       </javac>

I'm not sure this is the best way, but it got things working for me.


Using reprap software on ubuntu karmic amd64

To install reprap on AMD64 See Here