Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Šroub extruderu

Posted by p.e.t.r. 
Šroub extruderu
February 12, 2013 01:56AM
Dobrý den,
mám postavený RepRap Průša Mendel s Wade extruderem a 3mm ABS. Po cca 20m vytištěného ABS mi začala tiskárna při tisku vynechávat. Zdá se, že materiál přestává proudit z extruderu stále ve stejné poloze šroubu, který pohání fillament. Šroub jsem tedy z extruderu vymontoval a očistil. Ozubení, které pohání materiál do tiskové hlavy bylo plné ABS pilin. Proto jsem doufal, že po vyčištění bude tisk zase normální. Extruder fungoval korektně prvních 10 vrstev tisknutého objektu a poté začal opět vynechávat. Na šroubu není vidět vyloženě opotřebení zubů, ale nevím v jaké kondici byl šroub když mi v extruderu dorazil poštou, proto nejsem schopný odhadnout, zda jsem ho již nezničil. Několikrát se mi při ladění RepRapu povedlo spustit extruder bez nahřátí, takže se do fillamentu právě ozubením na šroubu vybrousila díra. Možná jsem již od začátku používal moc velký přítlak materiálu na ozubení šroubu. Má někdo zkušenosti s obroušením zubů na šroubu? Pokud Vás napadá jiná příčina vynechávání tisku, budu vděčný za námět.
Re: Šroub extruderu
February 12, 2013 04:08AM
Vzhledem k tvrdosti šroubu a tvrdosti ABS pochybuji, že by se šroub o ABS obrousil. Že se vybrousí drážka šroubem do filamentu bych věřil. Spíš by se mohly drážky do šroubu vymačkat (viz. [reprap.org]), ale pokud je drážka vypadá jako vyrobena pilníkem a drážky závitníkem, tak by to nemělo (ale přesto mohlo), podle mě nastat. Pokud se to neděje opakovaně a po očištění vše funguje, viděl bych to na zanesení šroubu filamentem, pročež se drážky na šroubu nemohly "zahryznout" do filamentu a docházelo tedy k prokluzu. V tom případě je potřeba drážky vyčistit (ideálně ponořit šroub do acetonu, aby se všechen materiál z drážek rozpustil, a následně vypláchnout vodou) a vše by mělo být OK.
Re: Šroub extruderu
February 12, 2013 08:36AM
Ahoj,

řešil jsem úplně ten samý problém. Ze začátku vše tisklo spolehlivě vytisknul jsem dva kg materálu. Potom mi materiál došel
a já chtěl samozřejmě co nejdříve další. Předešlý dodavatel mi nebyl schopný dodat materál, tak rychle jak jsem si představoval a tak jsem koupil materiál od jednoho člověka z čech. Potom mi začli problemy. Vytisknul jsem cca 200g toho nového plastu a tryska pomalu přestávala vytlačovat plast. Rozebral jsem extruder udělal novej šroub ale pořád to netisklo. Tak jsem natopil trysku na 280 stupnu a taky nic. Takže jsem plast hodil do koše koupil novou trysku a objednal plast od předešlého dodavatele a tisknu vesele dál a nemám sebemenší problém.

Nechci si tu dělat reklamu to v žádném případě, spíš jen doporučit moje osvědčené řešení. Používám materiál a trysku kterou také sám prodávám na [reprapobchod.cz] a nemám s tím sebemenší problém.

Udělal bych to takhle. Jestli si vyčistil extruder, tak ještě vyčisti trysku pořádně ji vymáchej v acetonu aď se abs rozpustí a zkus to znovu. Pokud to zabere a po nějaké době se bude problém opakovat. Je to špatným materiálem. Kvalita materiálu dost podstatně ovlivnuje kvalitu všeho a nemá cenu na tom šetřit.
Re: Šroub extruderu
February 14, 2013 04:50AM
Zkusils zkontrolovat kalibraci podávání vlákna? Pokud se podává moc, šroub to cpe a cpe až to nejde, pak ve vláknu po čase vyhlodá důlek a přestane podávat.
Re: Šroub extruderu
February 15, 2013 08:01AM
Jenom bych doplnil - pokud je první vrstva moc nízká (hlava moc nízko nad podložkou), nemá to kam ten materiál cpát a dopadne to stejně. Tryska se po chvíli ucpe...
Re: Šroub extruderu
February 16, 2013 03:47AM
Ferdasek Wrote:
-------------------------------------------------------
> Jenom bych doplnil - pokud je první vrstva moc
> nízká (hlava moc nízko nad podložkou), nemá
> to kam ten materiál cpát a dopadne to stejně.
> Tryska se po chvíli ucpe...

Tak zrovna s tímhle problém nemám - když mám moc tenkou první vrstvu, tak vytisknu tenkou první a dalšími pokračuji normálně.

Spíš mám vypozorováno, že při rychlejším tisku je třeba přidat na teplotě - např. při rychlosti 30mm/s stačí 220°C, ale při 60mm/s už potřebuju 245°C, jinak se plast nestíhá tavit a z trysky lezou jenom nesouvislé bobky. A taky se to liší materiál od materiálu, barva od barvy.
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login