Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Zháňam časti na Rostock 3D delta printer

Posted by Jozo194 
Zháňam časti na Rostock 3D delta printer
April 13, 2013 04:55AM
Chcel by som si postaviť túto tlačiareň Rostock. No mám problém zohnať vytlačené časti aj na ebay.
Našiel by sa niekto kto by mi tých pár častí vytlačil za rozumnú cenu ? Najlepšie asi s ABS, neskôr ju totiž chcem zakrytovať a počul som že PLA neznesie toľko tepla čo ABS. Ak sa mýlim opravte ma smiling smiley .
Konkrétne súčiastky ktoré by som chcel by som neskôr poslal.
Re: Zháňam časti na Rostock 3D delta printer
April 20, 2013 06:00PM
Už neplatné, vďaka
Re: Zháňam časti na Rostock 3D delta printer
May 02, 2013 08:00AM
Jen tak pro zajimavost, sehnals nebo te to preslo ?


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PLAYFull Design on DYSgenio , MakersCZ on Facebook , MakersCZ on YouTube
DYSgenio helps kids of all ages to learn quickly and smoothly, we are all gifted ~ EVERYONE!
Re: Zháňam časti na Rostock 3D delta printer
May 02, 2013 09:06AM
Myslim, ze nebudu vadit, kdyz odpovim za Jozo194. Co mi psal, tak nakonec sehnal.

Ja jsem aktualne u Rostocku ve fazi stavby, akorat plasty nahrazuji odlitky z polyuretanu. Jeste mi zbyva objednat hotend a vybrat bowdenovy extruder.
Re: Zháňam časti na Rostock 3D delta printer
May 02, 2013 09:57AM
Zohnal som smiling smiley a už len čakám na arduino mega a tyče 8mm
Re: Zháňam časti na Rostock 3D delta printer
May 03, 2013 03:43AM
Jozo194: Z ceho delas tyce smerem k platforme? Mam v planu pouzit 3mm uhlikove tyce, tak doufam, ze to bude stacit. Jinak jsem namontoval na upravenou platformu ty kulove cepy M3/3 a vypada to, ze by to mohlo fungovat.

Btw: Extruder pouzijes ten bowden nebo neco jineho?

Diky za info, Bajn
Re: Zháňam časti na Rostock 3D delta printer
May 03, 2013 08:17AM
Tiež plánujem použiť uhlík buď menší priemer a plnú tyč ktorú nastrčím do tých gulových čapov alebo niečo duté čo tam prilepím pomocou nejakej spojky .. niečo čo nasunem aj do tyče aj do pántu možno špajdlu a zalepim to... podla toho asi čo práve bude na sklade v nedalekom modelárskom obchode. Takéto uhlíkové tyče sa bežne používaju ako nosníky modelov lietadiel takže nemal by byť problém s ich pevnosťou myslím aj pri väčších rýchlostiach.
Extruder hej .. použijem ten bowdenový, konkrétne tento no mám trochu problém zohnať nejaké ozubené koleso alebo teda niečo na krokový motor čo sa zakusne do materiálu a bude ho tlačiť to je asi moj navačši zádrhel zatiaľ.
Ak by si o niečom takom vedel uvítal by som pomoc smiling smiley
Re: Zháňam časti na Rostock 3D delta printer
May 03, 2013 09:19AM
Taky si myslim, ze by to melo vydrzet, hlavne delka tech tyci bude nejakych 25cm coz by mela byt pohoda

Kdyz jsem se kdysi na ten extruder dival, tak jsem nejaky podobny pastorek nasel i v ceskem modelarstvi myslim, zkusim pohledat a dam vedet. Mel by ale stacit nejaky s prumerem diry 5mm, sirka tak 10-12mm, zuby odhaduji tak milimetr. Nemusi to byt neco extra presneho, protoze proti tomu tlaci stejne 608ka ktera je volne ulozena a tlaci na to fillament.
Re: Zháňam časti na Rostock 3D delta printer
May 04, 2013 05:36PM
Neexistuje nějaká modifikace bowdenového extruderu, kde by byl použitý "hobbed bolt" (obyčejný šroub s vyfrézovanými drážkami), jako u Greg-Wadeova extruderu? Pak byste nemuseli shánět ozubené kolečko/řemeničku na posuv drátu.
Re: Zháňam časti na Rostock 3D delta printer
May 04, 2013 06:26PM
Tiež som nad tým rozmýšlal že by sa na nejaký motor s kratšou oskou dal priamo pripevnit pomocou kratkej trubky a epoxidu ... to som si však spomenul na to že nedávno som potreboval rozšíriť osku krokového motora tak som naň epoxidom prilepil trubku ... teraz má oska priemer 1cm a uvažujem že priamo do nej vyfrézujem drážky mám síce len 130W modelársku frézu s reznými kotúčmi no za pokus to myslím že stojí ... jediný problém že je má prírubu nema23 a extruder je stavaný na 17
Re: Zháňam časti na Rostock 3D delta printer
May 06, 2013 02:45AM
no otazka zni, zda je jednodusi sehnat/vyrobit frezovany sroub nebo modelarskou remenici smiling smiley
Re: Zháňam časti na Rostock 3D delta printer
May 06, 2013 04:45PM
Uvidi sa smiling smiley Dnes mi práve prišli posledné súčiastky z ebay ..a to arduino a omeškané lineárne vedenia kedže stredu máme sviatok tak sa pustim do stavby konečne. Mám ešte však jednu otázku spomínal si tu dĺžku tých tyčí 25cm ... nikde neviem nájsť oficiálne rozmer aký majú mať poprípade zmenilo by sa niečo ak by boli kratšie o trochu ?
Re: Zháňam časti na Rostock 3D delta printer
May 07, 2013 05:14AM
No uprimne tohle jsem taky resil a jeste nedohledal oficialni rozmer, az bude cas tak stahnu originalni stlka a zmerim to. Kazdopadne zasadni je pri vyrobe presnost, takze hlavne zalezi aby ty vsechny tyce meli stejnou delku. Nejjednodusi je si dat do desky dva sroubky a primerovat jednotlive tyce at uz s originalnimi bazmekami nebo s kulovymi cepy, aby meli stejnou delku.
Tady jsou nejake linky na popisy stavby rostocku

[blog.think3dprint3d.com]
[letsmakerobots.com]
[billdrostock3d.blogspot.cz]
Re: Zháňam časti na Rostock 3D delta printer
May 07, 2013 06:43AM
Vďaka, linky sa hodia a vlastne práve v tom druhom linku (letsmakerobots.com) je práve toto popísané dosť dobre v závere článku, je tam aj vysvetlený firmware kde sa dajú dĺžky zmeniť a pekné obrázky ktoré vysvetlujú geometriu.
Zdravím, je tenhle typ tiskárny jednodušší na sestavení nebo se to jen zdá na první pohled? a cena, cca? Děkujusmiling smiley
Re: Zháňam časti na Rostock 3D delta printer
June 04, 2013 05:10PM
Osobne som si Rostock vybral hlavne vďaka tomu že je jednoduchší na zostavenie vďaka tomu že má menej pohyblivých častí vďaka čomu je aj rozhodne lacnejší .... navyše dĺžka lineárnych vedení sa dá upraviť a keďže som nepotreboval taký veľký objem tlače ušetril som na tyčiach a nemusel som kupovať ďalší motor (mal som len 4 na konvenčne zostavy treba 5 ako prusa a pod) a vďaka šikovnému firmware nieje problém upraviť jeho konštrukciu podla požiadavok veľkosti tlače. ďalšie + je že má veľký potenciál rýchlej tlače .. pokial je rám tlačiarne konštrukčne pevný aby sa pri rýchlych pohyboch neohýbal (čo sa teraz snažím vylepšiť) zvládne relatívne veľké rýchlosti. A všetka elektronika sa zmestí šikovne pod dosku z vyhrievanou pracovnou plochou.
Re: Zháňam časti na Rostock 3D delta printer
June 05, 2013 02:47AM
Musim potvrdit, ze na stavbu je tiskarna jednoducha. Navic uz je vymysleno velke mnozstvi tuningu (napr vyuziti magnetickych kulovych kloubu) smiling smiley
V ramci konstrukce jsou jeste dalsi vyhody, jak bylo zmineno, na kazdou osu je jen jeden motor, vsechny osy jsou v podstate stejne. Jestli se nepletu, tak je mozno dosahovat vetsich rychlosti nez u prusy aspol. (nezarucena informace, mam pocit, ze jsem to nekde cetl). Drobnou nevyhodou muze byt v tom, ze je potreba vyuzit bowdenovy extruder, na druhou stranu existuji uz vcelku vylazene reseni.
Komplikovanejsi je nastaveni-kalibrace tiskarny, protoze problem se vzdy tyka vsech os, takze je to komplikovanejsi to odladit.

Co se tyka kvality tisku, tak nejsou rozdily.

Doporucuji projit tohle forum, kde je velice kvalitni rostock smiling smiley

Osobne aktualne resim nastaveni firmwaru, ale to neni ani tak problem s rostockem, ale spise s tim, ze je to muj prvni reprap.

Jozo: jaky vyuzivas firmware a software pro rizeni? Ja zkousim repetier host a jejich firm na rostocka, ale mam vcelku problemy s nastavenim.
Re: Zháňam časti na Rostock 3D delta printer
June 05, 2013 09:34AM
Firmware používam rovno odporúčaný z wiki stránky Rostocku je to upravený Marlin https://github.com/jcrocholl/Marlin/commits/deltabot?
A som s ním naozaj spokojný, ako software sa mi najviac pozdáva slic3r pre vytváranie g-code a pronterface pre komunikáciu s tlačiarňou.
V tomto firmware je to naozaj prehladne spravené a nemal som s tým žiadne problémy.
čo sa týka bowden extruderu tak tam je asi najpodstatnejšie vybrať taký materiál ktorý filamentu kladie najmenší odpor. Oplatilo sa mi použiť modelársku bowden trubku ktorá presne sedi na 1.75mm filament je trošku menej ohybná ale materiál nemá najmenšie problémy cez ňu prekĺznuť.
Re: Zháňam časti na Rostock 3D delta printer
June 05, 2013 11:11AM
Ten jsem zkousel jeste pred sestavenim konstrukce a neco mi tam blbnulo, ale vecer vyzkousim a dam vedet smiling smiley
Tu stejnou trubicku mam taky, akorat jsem si nevsiml, ze mi prodavac dal 4/3mm misto 4/2mm, tak se tam budu muset jeste stavit smiling smiley
Bowden drzis jen pres matku nebo pres nejaky pneumaticke sroubeni?
Zkousel jsi nakonec nejake kulove cepy nebo jsi nechal puvodni vytisknute jointu?
Pripadne jestli mi muzes pls poslat firmware co aktualne pouzivas, aspon porovnam co jsem kde zapomnel nastavit smiling smiley
Diky, Bajn
Re: Zháňam časti na Rostock 3D delta printer
June 05, 2013 01:24PM
No ono na prichytenie bowdenu používam teraz tavnú lepiacu pištol smiling smiley bola hneď po ruke no neskôr by som tam chcel namontovať tie pneumatické spojky. A áno používam guľové čapy konkrétne tieto z lokálneho modelárskeho obchodu a uhlíkové tyče je to o dosť ľahšie prevedenie ako tie vytlačené plastové a vyzerá to že to aj vydrží viac. Ani na výrobu sú neni zložité stačí len do dreva 25cm od seba vyvŕtať dve diery do nich dať M3 skrutky a guľové čapy na ne zasunúť, tak je každé rameno rovnaké aj keď nemusí byť zrovna 25cm.
Firmware som dal na uloz.to tu je link.
čo tam určite budeš chceť zmenit je
#define MANUAL_Z_HOME_POS 140 je to vzdialenost od špičky hotendu po pracovnú plochu.
Pokiaľ by si chcel popísať aj ostatné veci nieje problém smiling smiley
Re: Zháňam časti na Rostock 3D delta printer
June 06, 2013 03:44AM
No ja jsem trochu zalamil a uz konecne prisel na to v cem byl problem s tim pohybem motoru smiling smiley
Bylo krasne, ze jsem mel ve firmwaru nastaveny microstep na 16, ale nedal jsem jumpery na ramps, protoze jsem ocekval, ze v defaultu nejsou potreba smiling smiley Kdyz jsem tam teda jumpery dal, tak to je o 1000% lepsi smiling smiley
Stejne cepy mam taky, k tomu 3mm hlinikovou kulatinu. Ja to delal tak, ze jsem si drobatko rozsiril diry v plastove casti cepu, nalepil na jednu stranu, nechal zatvrdnout a pak uz jenom nasunul na dva sroubky v desce 250mm od sebe a nechal zatvrdnout i druhou stranu. Na ukotveni jsem pouzival puvodni platformu a carriages s tim, ze jsem tam dal M3x30 sroubek a z bowdenove trubicky 4/3mm udelal vymezovaci trubicky pro vycentrovani cepove kulicky doprostred. Vse se zatim zda ok.
Jeste chci trochu poladit proud do motoru. Nevim jestli to je merakem, ale proud nejsem schopen zmerit. Napeti jsem zkousel cca 0,8-1V, steppery by mely byt stejne jako tady.

Jaky pastorek jsi nakonec pouzil na extruderu?
Re: Zháňam časti na Rostock 3D delta printer
June 06, 2013 06:10AM
Tiež som sa chystal merať prúd pretože motor na extruderi sa mi trochu dosť hrial. Neviem v čom môže byť chyba ked nevidím schému zapojenia alebo ako to meriaš smiling smiley . Ideálne by bolo odmerať aký prúd ide rovno z ramps do tej malej dosky ovládača len tam neviem ako to zapojiť keďže sa ten driver zapichuje celý do ramps.
Pôvodne som použil vlastný .. bola to hliníková truka s vonkajším priemerom 1cm ktorú som nalepil na osku motoru a vyfrézoval na nej drážky. Dalo sa s tým pracovať ale častokrát som filament musel ručne zatlačiť aby sa to zachytilo.Vytlačil som s ním len pár kalibračných kociek. Tak som kúpil tento. Už len čakám na nový krokový motor keďže starý je nema 23 s 6mm oskou a nepasuje naň.
Re: Zháňam časti na Rostock 3D delta printer
June 11, 2013 03:44AM
O vikendu jsem udelal par fotek, tak kdyby mel nekdo zajem, tak tady
Re: Zháňam časti na Rostock 3D delta printer
July 06, 2013 09:28AM
Pekne spravene ... ja mam dost bordelu okolo tlaciarne grinning smiley ... nedavno som trochu pozmenil konstrukciu a chcel som znova kalibrovat len neviem najst firmware povodny co som mal vedel by si mi poslat svoj ?
Re: Zháňam časti na Rostock 3D delta printer
July 11, 2013 04:35AM
bohužel budu ještě týden na dovolené, pak klidně pošlu. jak jsi na tom s retraction při použití bowdenu? daří se ti ho potlačit?
Re: Zháňam časti na Rostock 3D delta printer
July 11, 2013 07:26PM
Už ani nemusis vďaka ... za par hodin intenzivneho pozerania sa do toho som prisiel na vacsinu variabilnych v nastaveniach a tak som si prisposobil firmware smiling smiley .. ako myslis potlacit ? retraction ak viem je nastavenie ze kolko extruder sa vrati aby pri prechodoch a zmene vrstvy netlacil zbytocny material ... mam to nastavene na 2 ... vraj staci uplne aj 1mm je to len na uvolnenie tlaku v tryske ale tak ,viac neuskodi,myslim smiling smiley .. s extruderom teraz nemam problemi sice sa motor trochu prehrieva pri dlhsom tlaceni ale to som doriesil zatial 40mm vetrakom ... kalibracia sa podarila dokonca som nasiel aj sikovnu vecicku pre automaticku kalibraciu no este to nemam nastudovane uplne .. tu je odkaz .
Jediné s cim sa teraz hram je material ... pouzivam oranzove abs celkom lacne no kvalita nieje zla, priemer sa lisi od 1.75 po 1.8 cca +- niekedy mozno aj viac, a to dokaze spravit problem. Tak mi zatial neostava asi nic ine ako pred kazdym tlacenim premerat.
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login