Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

3D tiskarna z cinske elektroniky a hlinikovych profilu - slo by to?

Posted by misil 
3D tiskarna z cinske elektroniky a hlinikovych profilu - slo by to?
May 27, 2013 05:27PM
Zdravim,
chci si taky postavit 3D tiskarnu a mel bych par dotazu. Jsem spis elektronik a programator, takze nektera nazvoslovi asi nebudou uplne spravne (i kdyz me prumyslova robotika zivi) Takze mi prosim hned nenadavejte smiling smiley

Na Dealextreme.com jsem nasel kit elektroniky pro 3D tiskarny, ktery vypada docela pouzitelne. Elecfreaks Mega2560 Ramps Shield / Stepstick / SDramp DIY 3D Printer Ramps Kit (link)

Mel by obsahovat veskerou elektroniku:
1 x Freaduino Mega2560 (Max.support 2A)
1 x 3D printer ramps shield v1.4
5 x A4988 stepsticks
5 x Heatsink
1 x Heat sticker
2 x Heat grease
1 x Grease brush
3 x End stop
1 x Micro SD ramps
1 x 3.1" LCD smart controller board
2 x Cables (30cm)
1 x Smart adapter
1 x Characters LCD2004
1 x 4GB SanDisk SD card
1 x PCB heatbed MK2a (include 1K resistor and 2 LED)
1 x USB cable (22cm)

Motory bych pouzil standardni SX17-0905. (nebo nejake lepsi?)

Ram bych nejdriv zkusil postavit z hlinikovych profilu (link). Pokud se neosvedci, mam moznost i vyrezani na laseru nebo vodnim paprsku.

Jak jsou resene ty "vozicky" na zavitovych tycich? Je v nich schovana kovova matka, nebo se to otaci jen v plastu? Ja bych asi radsi pouzil trapezove srouby a bronzove matice s prirubou (link)

Spojky mezi motory a trapezem z aukra. (link)

Pohyb po kulatine v Z na 16mm, X a Y na 10-12mm. Bud na vozicich s prirubou (Aukro.cz), nebo na vozicich LML (link) uchycenych primo v profilech.

Proc neni na posun hlavy taky pouzita zavit.tyc? Kvuli rychlosti?

Ted uz by mi, pokud se nepletu, schazel uz jen extruder a tryska. Tryska se da koupit i s vytapenim vcelku?

Prosim o nabidky na tisk extruderu a dilu mechanismu pro posun hlavy (toho s remenickou), cenu si reknete. Zadne dalsi plast. dily bych asi nemel potrebovat, ale klidne me opravte smiling smiley

Dekuji za nabidky a nazory!

------------------------
Nebyl by tu nekdo z okoli Kolín-Nymburk-Poděbrady kdo se taky zajima o stavbu 3D tiskarny?
dan
Re: 3D tiskarna z cinske elektroniky a hlinikovych profilu - slo by to?
May 28, 2013 03:36AM
Ahoj, ten kit jako takovy neznam, ale podle toho seznamu je tam mozna vic, nez na zacatek potrebujes. LCD a ctecka karty + karta jsou podle me na zacatek zbytecne a do budoucna, pokud nebudes tisknout od rana do vecera (bez PC), taky smiling smiley Na druhou stranu ti to znacne zjednodusi badani (za trochy vyssi cenu) nad tim, co mas po dilech shanet smiling smiley
Voziky SMAxx ci SMAxxL jsou dobre, ale musis pocitat s jejich vahou rozmerem atd.
Co se tyce trapezovych sroubu, tak to neni spatne resení (az na cenu), ale jen pro Z, kvuli rychlosti a vymezení vůlí (na Z neni vymezeni potreba diky trvalemu zatizeni jednim smerem). Nestastnym resenim jsou temer ve vsech konstrukcich 2 motory na Z, ale na druhou stranu znacne zjednodusuji mechanickou narocnost a presnost konstrukce. Pokud si nekdy resil rizeni krokovych motoru, tak u vsech driveru je problemem, ze pri jejich spusteni vzdy nekam cuknou s motorem a ne vzdy na stejnou stranu. Nekdy o krok, nekdy ne...... Pri bezne konstrukci i1-2 se to asi nikdy neprojevi, ale jakmile pujdes do pevnejsi konstrukce, bude to zasadni problem, protoze se ti na 100% posunou casem pojezdy na Z proti sobe a zacnou se pricit. Bohuzel na to pri pevnosti takove konstrukce prijdes az se ti to hvizdne sad smiley
Co se tyce extruderu, tak pouzivam vlastni vyrobu na zaklade tohoto 3/0.4mm
V podstate ti jsem schopen udelat extruder vcetne trysky tak, jak potrebujes pri zachovani mechanismu posuvu plastu K-Extruder a rozmerech J-Head nozzle. Kdyz ho zvladnes nakreslit neni problem, nebo ti upravim svou verzi, protoze to rozkresleny mam.
Cenu ti reknu podle narocnosti tveho provedeni, akorat ted trochu nestiham.
Pokud bys mel zajem a vedel presne jak to potrebujes, dej vedet, nejak se domluvime.
Re: 3D tiskarna z cinske elektroniky a hlinikovych profilu - slo by to?
May 28, 2013 04:52AM
Ahoj,
nejprve odpověď na otázku z nadpisu: nejspíš by to šlo. Ale...

Napadají mě 3 důvody proč stavět vlastní konstrukci tiskárny kartézského typu:
1. baví Tě to, chceš to zkusit, nevadí Ti objevovat objevené a budeš mít radost když to bude fungovat (mimochodem, plně chápu) i za cenu vyšších nákladů
2. některé "nadstandardní" konstrukční prvky už máš nebo máš možnost je sehnat za velmi nízkou cenu, zatímco standardní bys musel koupit (chápu)
3. použitím "nadstandardních" prvků chceš vylepšit vlastnosti tiskárny. To je složitější, zaslouží diskusi a odpovědi na jednotlivé otázky. Takže:

- ten kit z Dealextreme dokonce obsahuje věci, které v základu nejsou potřeba (stepstick pro druhý extruder, SD kartu + microSD ramps, LCD displej s řízením a smart adapterem). Tomu ale taky odpovídá cena. A vypadá to, že tam nejsou všechny kabely a konektory, které budeš potřebovat.

- motory. Těžko říct, jaké motory budou potřeba pro plánované tyče, vozíky, trapézové šrouby s bronzovými maticemi. Bude to mít větší/menší tření než "standardní" řešení ? (hladké tyče O8 (většinou asi nerez H7) a ložiska LM8UU z Číny, závitová tyč O5 a matice M5 v různém provedení -pozink, nerez,...co kdo má)

- spojky mezi motorem a trapézem sice vypadají pěkně (měl jsem je taky), ale v axiálním směru pruží, což je úplně nevhodné pro naše použití

- silnější pojezdové tyče. Zvýšení tuhosti je žádoucí. Zvýšení hmotnosti pohyblivých dílů určitě nežádoucí (dynamika). Jaké budou vzájemné tolerance?

- závitová tyč je použita jen pro osu Z. Tvrdím, že kvůli dosažitelné rychlosti. Osy X a Y používají ozubené řemeny. Začínalo se s T5, pak T2.5 a teď je doporučován modul 2 -kvůli přesnosti. Řemeny a řemenice/kladky Ti chybí ve výčtu.

- Tryska s vytápěním (a termistorem) se dá většinou koupit jako komplet pod názvem hotend.

- Extruderů existuje spousta. Když chceš stavět "highend" tiskárnu, neměl bys do ní dávat klasiku s okousaným šroubem M8. Vozík na osu X si asi budeš muset napřed navrhnout (nestandardní tyče) a pak nechat u někoho vytisknout. Celková hmotnost vozíku, extruderu a hotendu by měla být co nejnižší.

Celkově:
1. je to jako u hifi reprodukčního řetězce - všechny komponenty by měly mít stejnou úroveň, protože kvalita výsledku bude daná nejslabším článkem. Když už investovat čas a víc peněz, ať je výsledek lepší než existující standard. U tiskárny se asi snažíme zlepšit přesnost a rychlost tisku:
- Přesnost. Současné nejmenší trysky jsou snad O 0,25mm, ale dost lidí má problémy tisknout s O 0,3mm, takže O 0,4 je dobře použitelný základ. Na to asi stačí současné tyče s ložisky a ozubené řemenice. Závitové tyče na ose Z nesou hmotnost osy X a tiskací hlavy. Vzhledem k tomu, že se při tisku posouvají vždy jen o výšku vrstvy a vždy jedním směrem (nevadí nulový chod), je to asi dostatečné řešení. Trapézové šrouby by pravděpodobně nepřinesly podstatné zpřesnění tisku a byly by překážkou ve zrychlování tisku. (O ceně nemluvě.)
-Rychlost. Mimo jiné omezena hmotností pohyblivých částí (je snaha dát motor extruderu mimo tiskací hlavu).

2. neřešili jsme firmware. To, co postavíš, by asi mělo být schopno fungovat se standardním firmware - jinak je to výzva pro Tebe jako programátora :-) . Ve firmware jsou části (a konstanty) řešící dynamické chování, do kterých jsem se raději ani nesnažil proniknout - ale třeba je to ve skutečnosti hračka.

Tak. Snad jsem odpověděl na všechny otázky, ale kdyžtak se ptej. Všechny uvedené názory jsou jen moje vlastní a rád se nechám poučit.
Re: 3D tiskarna z cinske elektroniky a hlinikovych profilu - slo by to?
May 28, 2013 10:00AM
Dan:
jenom otázka k detailu:
opravdu jsi zjistil, že dva stejné motory připojené paralelně jednomu stepsticku sebou při zapnutí cuknou různě? (Tu a tam musím samozřejmě nivelovat, ale nikdy mě nenapadl tenhle důvod...)
dan
Re: 3D tiskarna z cinske elektroniky a hlinikovych profilu - slo by to?
May 28, 2013 10:29AM
Skutečně ano. Sice v paralelním zapojení neskočí opačným směrem, ale stane se, že jeden skočí a druhý ne. Logicky to je sice málo pravděpodobné, ale je to tak z mé vlastní zkušenosti. Důvodů může být teoreticky hned několik, počínaje různou impedancí vinutí, nastavením proudu steprů, aktuálním zatížením os atd. ale o tom zde polemizovat nechci a výzkum dělat také ne. Pouze jsem chtěl konstatovat, že ideálním řešením pro jaký koli posuv je vždy jedna pohonná jednotka a v tom mi určitě dá každý trochu znalý problematiky za pravdu smiling smiley Bohužel aplikovat to jednoduše v současně rozšířených verzích moc nejde. Znamená to použít jinou, nebo spíš vlastní konstrukci a to už není určite pro začátečníky.
Re: 3D tiskarna z cinske elektroniky a hlinikovych profilu - slo by to?
May 28, 2013 04:44PM
Diky moc za rychle a uzitecne reakce. Sledoval jsem situaci kolem Reprap tiskaren dyl nez pred rokem a ted uz bych ji docela potreboval na ruzne prototypove dily. Takze posledni dva dny prolejzam ruzna fora a mirne mi z toho zacina hrabat smiling smiley

>Dan: Presne tohle me napadlo kdyz jsem videl ty dva motorky na vertikalni ose. Nemaji zadny snimac kroku, cili nelze urcit zda se skutecne motor pootocil a casem se to jiste zacne krizit. Proc vlastne neni vertikalni pojezd resen jednim motorem a rozvodem pres remenici na obe osy? Nikde jsem to zatim nevidel a v podstate by to mela byt "jen" zalezitost silnejsiho driveru a motoru... Za nabidku na extruder diky, myslim ze ji skoro jiste vyuziju.

>jirpil: V podstate jsi se trefil ve vsech trech bodech. smiling smiley Opravovani a vyvoj ruznych elektronickych nesmyslu me bavi a stavet neco presne podle navodu, to je jen tretinova zabava. Jak jsem psal, delam v automatizaci a minimalne polovinu mechanickych veci budu schopny sehnat za daleko lepsi ceny. Plus moje domaci zasoby elektroniky a soucastek. A samozrejme ze chci "vytunit" tiskarnu co nejlip uz pri vyvoji. (teda puvodne jsem chtel univerzalni pojezd, kam by sla misto tiskaci hlavy pripojit i mala frezka na drevo a plasty - ale vzhledem ke komplikacim s vibracema, prachem a vahou by ten pojezd musel byt moc robustni a rychlost tisku by pak stala za prd - cili to jsem zavrhnul)
--------------------------------
Ano, kit z ciny obsahuje veci ktere nebude potreba (koneckoncu pocitacu mam nekolik a jeden muze byt u tiskarny klidne zapnuty trvale a krmit ji kdyby bylo potreba tisknout hodne veci). Jak vykonny pocitac je ke krmeni potreba, zvladlo by to miniPC s dvoujadrovym Atomem?
Ted koukam ze cinani maji i "osizenejsi" kity, ktere by mi asi stacili.

Za 2000 maji "osekany" kit (link), kde chybi: 3 x End stop 1 x Micro SD ramps 1 x 3.1" LCD smart controller board 2 x Cables (30cm) 1 x Smart adapter 1 x Characters LCD2004 1 x 4GB SanDisk SD card 1 x PCB heatbed MK2a (include 1K resistor and 2 LED) 1 x USB cable (22cm)

K nemu bych musel dokoupit minimalne za 500,- hot plate. Ale furt je to o 1200,- levnejsi. Jen bych rad vedel, co je PCB heatbed MK2a (include 1K resistor and 2 LED)? Koncaky si zapojim sam - mikrospinacu mam dost a nasli by se i indukcni a opticka cidla smiling smiley

Pokud teda ten modul na SDkartu a display nejsou potreba, koupil bych tenhle set.
--------------------------------

Kdyz si vyhledam na DX "3D printer" (link) tak maji i nabidku materialu a dalsi veci. Hodilo by se mi z toho jeste neco? Predpokladam ze minimalne ten 40W topny clanek (link), nebo u nas sezenu levnejsi/kvalitnejsi? A co material? V 3mm prurezu tam maji jen PLA, mam ho na pocatecni zkousky vzit? Nebo to rovnou odladit na ABS? A jake jsou vyhody/nevyhody prurezu dratu 3mm/1,75mm?

Jeste odbocim - ve firme delame z plastu (vcetne ABS), ale ve forme granulatu. Zkousel nekdo krmit to granulatem? Pocitam ze technicke reseni podavace by muselo byt uplne jine - taveninu by tlacil snek jako u vstrikolisu. Hmm, ale asi blbost - bylo by to sice zadarmo, ale tezke, mizerna udrzba, atd. Mozna jako pokus az to bude fungovat na draty smiling smiley
-------------------------------

Zkusim zatim navrhnout konstrukci pojezdu a dam to sem ke zkritizovani. Pripadne bych rovnou objednal ten elektro kit z ciny, bude mu to trvat tak tyden, pokud to nejakej aktivista na celnici nevyhodnoti jako drahou vec. Ale o to strach moc nemam. Pokud to nema velkou obrazovku a nevypada jako tablet ci navigace, tak mi zatim prosli i daleko drazsi balicky smiling smiley)

Jeste jednou diky za reakce, ani jsem to necekal smiling smiley
dan
Re: 3D tiskarna z cinske elektroniky a hlinikovych profilu - slo by to?
May 28, 2013 05:10PM
No, ja jsem vyresil Z posuv viz. priloha. Bohuzel se museli dodat protizavazi, protoze cela Z rampa s extruderem vazi 2.5kg. Nebyl problem v tom, ze by to motor prez tu 6mm nerezovou zavitovku (nahore je nerez matka pribodovana na plechu) neutahl, ale po nelokika desitkach hodin tisku zavotivka vzala za sve, ohoblovala se matka i tyc a cele se to pekne hvizdlo uprostred pomerne dlouheho tisku grinning smiley Protizavazi tento problem vyresilo, nyni motor taha pouze 15dkg takze by stacil naopak mensi smiling smiley
Chtel jsem nejdrive aplikovat presne to co navrhujes, tedy remenice na zavitovkach a 1 motor, ale pripadalo mi to vzhledem k dalsim nakladum na loziska, jejich ulozeni a remenice z meho pohledu zbytecne konsrtrukcne narocne.
Co se tyce elektroniky, tak ja pouzivam desky Sanguinololu v1.2 koupene neosazene na ebay za cca 120,-/ks (defakto vetsinu elektroniky doporucuji brat prez ebay) a tady to za par korun osadis, momi stepru, ty taky beru na ebay. Ale pozor deska Sanguinololu v1.2 ma zasadni chybu v navrhu, ne ze by nechodila, ale ma jednu cesticku k FETu, ktery napaji podehrev stolku tak tenkou, ze se po nejakem case vyhreje a prepali sad smiley To je jediny problem, ktery se na techto deskachprojevil, takze to preventivne vzdy zesislim poradnou klemickou ze spodu tistaku a je klid grinning smiley
Attachments:
open | download - RepRap1.jpg (94.4 KB)
Re: 3D tiskarna z cinske elektroniky a hlinikovych profilu - slo by to?
May 28, 2013 05:34PM
>dan: To je krasnej mazlik! Mas skoro stejnou konstrukci jakou planuju ja, dokonce i profily jsou podobne. To jsou ASS, Gimatic, nebo neco jineho? Ja bych asi preferoval ty dve zavitovky (na vnitrni strane od vodicich) a propojit to remenickou. (tohle je takove neesteticke, ta zavitovka uprostred smiling smiley Loziska nejsou problem, spis to uchyceni ozub.kola na zavitovku budu muset vymyslet. Vy to resite jak? (napada me jen zbrousit zavitovku do ctvercoveho prurezu a nasadit vytistene ozub kolecko) Mohl bych poprosit o nejake fotky detailu, jako to uchyceni motorku k zavitovce, mechaniky pojezdu X a Y a reseni pohybu te "zakladni" desky a extruder. Nepospicha to, az budes mit nekdy chut smiling smiley

Ty protizavazi jsou dobrej napad, ja uvazoval o pruzinach ale takhle se da snadneji "naladit" protitah.
dan
Re: 3D tiskarna z cinske elektroniky a hlinikovych profilu - slo by to?
May 29, 2013 01:31AM
Uprime receno a estetiku se.. pes, protoze cim vice mechanickych prvku tim horsi bude spolehlivost, presnost, bude to narocnejsi kostrukcne atd.
Profily jsou z ALUPA Pardubice "Kombi stojka ZH 0874" 30x30mm
Pojezdy za CNC shopu (12mm prumery tyci a lozisek)
Zavitovku nikde v ozubenym kole nemam, takze to vyreseny nemam. Ale kdybych to delal, tak si do remenice pichny na soustruhu spravnou diru, udelam zavit a z boku diru na jisticiho cerva a je to smiling smiley V techto malych rozmerech se vetsinou remenice prodavaji nevrtane, ty kupuju na tyma.cz, takze zavit neni problem, jediny problem je tu diru udelat opravdu soustrednou smiling smiley
Nejake foto jsem prilozil. Lepsi ted nemam smiling smiley

Edited 2 time(s). Last edit at 05/29/2013 01:33AM by dan.
Attachments:
open | download - RepRap6.jpg (227.2 KB)
open | download - RepRap3.jpg (154.9 KB)
open | download - RepRap5.jpg (213.9 KB)
open | download - RepRap7.jpg (114.5 KB)
Re: 3D tiskarna z cinske elektroniky a hlinikovych profilu - slo by to?
May 29, 2013 01:33AM
Jeden motor a řemenička už se zkoušelo na Průša Mendel. Mně by se to taky líbilo, ale asi by se blbě sháněl ten řemínek... nenašel jsem ho.
misil:
- Počítač pro host software (Pronterface) podle mě nemusí být zázrak, já používám staršího notebooka s dualcore Pentiem.
- PCB heatbed MK2a je druhá generace vyhřívané podložky pro tisk. Má menší odpor, takže víc hřeje mež první gen., a dírku veprostřed pro termistor. Rezistor a LED nejsou potřeba, naopak termistor nezbytně.
- Topný článek 40W v pohodě, pokud nebudeš kupovat celý hotend najednou.
- Výhody1.75 proti 3mm (podle mě) hlavně v tom, že použiješ pokročilejší šroub na podávání (třeba MK7 Drive Gear) a tím i menší a lehčí extruder než je klasika s "hobbed bolt". Asi nezbytné podmínky pro zrychlení tisku. (Taky se asi tenčí drát v trysce rychleji zahřeje na potřebou teplotu.)
-Nevím o tom, že by někdo RepRap chtěl přímo krmit granulemi, ale jsou projekty na domácí tažičku drátu z granulí.
- Obecně k nákupům: stejně je všechno z Číny. Když nakupuješ po částech, zaplatíš víc za dopravu. Malé zásilky (pod 22EUR) z Číny procházejí celnicí bez komplikací. Věci koupené v EU jsou dražší, ale máš je doma rychleji.
dan
Re: 3D tiskarna z cinske elektroniky a hlinikovych profilu - slo by to?
May 29, 2013 01:52AM
Jop, jeste take k tomu SW, ja pouzivam v posledni dobe uz jen Repetier ale tam uz je temer nutnosti PC aspon s Win7, nebo Linux. Ja osobne jsem skoncil na linuxu, protoze PC, ktere u toho mam s Win7 nejelo. Na XP jsou s repetierem (respektive se slic3r) problemy. Vykon PC neni pro vlastni tisk ani moc dulezity. Dulezity je pro Slic3r, kdyz reze nejaky slozitejsi dil do G kodu, tak vyuzije procesor na max. a pri slozitych tvarech by si u toho zesedivel smiling smiley
Pokud budes tisknout jednou za cas jednu vec, tak to asi nevadi, ale pri castejsim tisku ruznych dilu (neopakujicich se, jinak si G kod muzes ulozit a pouzit ho priste znovu bez rezani ve Slic3r). Nebo je samozrejme varianta si ten G kod udelat na jinem silnejsi PC a pak ho do Repetiera, nebo Prontface vlozit. V tomto pripade uz ale pouziti Repetiera postrada smysl.
dan
Re: 3D tiskarna z cinske elektroniky a hlinikovych profilu - slo by to?
May 29, 2013 02:13AM
Jinak pokud by si chtel vyuzit zaklad konstrukce, ktera je na fotkach, mam ty hlinikove (frezovane/vrtane) uhelniky a plechy nekolikrat hotove a co je z Alupy, tak to ti sezenu taky, jezdim tam kazdou chvilku. Je to cele koncipovane na 12mm linearni voziky z cncshopu, takze ty by si musel pouzit take, ovsem jejich nakupni cena vcetne tyci je okolo 4500,- Pokud by si neco chtel, tak ti to muzu poslat, nebo si pro to zajedes, nemas to do Hradce Kralove zase tak daleko smiling smiley Defakto jsem ti schopen dodat celou tiskarnu i nesestavenou, ale nechtej po me montazni navod grinning smiley
Re: 3D tiskarna z cinske elektroniky a hlinikovych profilu - slo by to?
May 29, 2013 06:21PM
Dan> Diky za nabidku, celou tiskarnu urcite ne, ale nejake plasty, extruder s tryskou a mozna komplet horizontalni osu bych si od tebe vzal (puvodne jsem ji chtel mit polozenou vodorovne s extruderem a zatezi mezi vodicima tycema, ale to bych musel hodne rozhodit "nohy" a zabiralo by to zbytecne moc mista. Tohle tvoje reseni se mi libi cim dal vic. Az na ten motorek - viz. dale smiling smiley. Urcite ale budu mit zajem o spojku mezi motor a trapezovku, remenice a reminek pro pohyb zakladny. Jeste uvidim, co sezenu. Dneska jsem sehnal dva profily a ctyri voziky na ne(link) (profil je sirokej jen asi 2cm, cili nic extra masivniho), tak to snad pouziju na pojezd pod "zakladnu". A k tomu dve hlazene tyce 16mm s pevnym uchycenim k zakladne na strane jedne a jednim vozikem na kazdou. Vypadaji jako tyhle LMHL (link), coz se mi moc nehodi. Premyslim jestli radsi nevzit z aukra ty co jsem linkoval a maji uchyceni z boku (link). Nebo rovnou nekoupit uplne nove z cncshopu - abych nesetril na nepravem miste. Kolik rad kulicek ma ten tvuj "SMAL dvojitý uzavřený linearset" z cncshopu?

Profilu na stavbu ramu mam dost, ty nepotrebuju.

A jeste mam nabidku na rozebrani nefunkcniho plotru, tam si myslim ze taky nejake vedeni, reminky a motory najdu smiling smiley

Na pohyb Z osy asi budu muset koupit tu trapezovou tyc (prumer 16) + ta plast.matice (nebo radsi bronz?) hned pod ni. Celkem za 440,- to neni tak spatne. Je nejakej jinej duvod krome ceny, proc by bylo lepsi pouzit obycejnou nerezovou zavitovku? A dam ji taky na prostredek jako to ma Dan, ale asi bych nechal motor na vrsku "sibenice" (odlehci to vertikalni ose a nepohybliva kabelaz je taky vyhoda). Proc mas Dane ten motor vlastne takhle "obracene"?
dan
Re: 3D tiskarna z cinske elektroniky a hlinikovych profilu - slo by to?
May 30, 2013 01:39AM
Misil> Co se tyce voziku, tak puvodni mou myslenkou byly presne ty voziky, ktere mas v tom 1. linku. Bohuzel cena cele sady pojezdu tohoto provedeni na tiskarnu je mezi 6500-7000,- takze jsem zvolil tu levnejsi variantu.

Ja pouzivam [cncshop.cz] SMA12L

Motor z vrchu a na pevno spojit s trapezakem ? No to asi ne, protoze by se ti sice ta rampa zvedala krasne, ale tyc by ti pekne trcela oprostred (X) tiskove plochy, coz by ti asi moc nevyhovovalo grinning smiley I kdyby si tam udelal nejaky prevod, tzn. netocil s tyci, ale s matkou, tak sice odlehcis rampu od 1 motoru a jeho kabelaze, ale na druhou stranu na te rampe jsou jeste dalsi motory X a E + draty, takze je otazkou, zda to ma cenu takto resit. Dalsi problematickej prevod, dalsi kabelovej svazek....... ja bych to tak nedelal, ale urcite by me zajimalo, jak to vyresis, pokud to udelas jinak nez ja smiling smiley
Jedinym duvodem pouziti zavitovky byla cena (1m tyce asi 35,-) a snadna dostupnost. Trapez by byl fajn, ale za pouziti nejakeho snekoveho prevodu pri omisteni motoru nahore.
Re: 3D tiskarna z cinske elektroniky a hlinikovych profilu - slo by to?
May 30, 2013 03:40PM
>dan: A kolik rad kulicek teda ty SMA12L maji? Ctyri nebo pet? A dalsi otazka, jak moc je konfigurovatelnej firmware co se tyce posunu v osach? Protoze pri ruznych resenich prevodu muzu na stejnou delku pohybu mit ruzny pocet kroku motoru. Bojim se aby to pak slo vubec zkalibrovat, pokud bych tam napachal nejakou silenost smiling smiley

Diky!
dan
Re: 3D tiskarna z cinske elektroniky a hlinikovych profilu - slo by to?
May 30, 2013 03:47PM
Nemam je tu volne, takze ti to presne nereknu, ale myslim ze 5. O kalibraci posuvu bych se nebal, to je hodne variabilni.
nz smiling smiley
Re: 3D tiskarna z cinske elektroniky a hlinikovych profilu - slo by to?
May 30, 2013 05:36PM
A jeste nez to zacnu kreslit, jaka je idealni/maximalni podporovana velikost tiskove oblasti?

A ta vyhrivana podlozka pro tisk z ABS je dobra k cemu presne? Predpokladal bych, ze teplo z ni je stejne uz par centimetru nad povrchem daleko nizsi nez na podlozce - nebo stoupajici ohraty vzduch zvlada ohrat cely tisteny predmet?
dan
Re: 3D tiskarna z cinske elektroniky a hlinikovych profilu - slo by to?
May 31, 2013 01:17AM
Vyznamem stolku neni ohrev celeho modelu, ale pouze 1. vrstvy (ohrev dalsich vrstev neni moc zadouci, ale tomu se zabranit asi moc neda grinning smiley), ktera se diky tomu lepe prichyti na podlozku (sklo s kaptonem, sklo potrene roztokem kalafunu nebo ABS v Acetonu atd....) a drzi po celo dobu tisku predmet prichyceny. PLA jde tisknout i na studeny podklad, ale neni to idealni, je lepsi si pomoci teplem, nebo jinym zpusobem, nekde tady na foru se to taky resi.

Z toho plyne, ze pokud se nechces trapit a PLA a chves tisknout i z ABS potrebujes vyhrivany stolek. Pokud nechces vyrabet vlastni podehrev, tak je standardni tiskova plocha 20x20cm. Topna deska MK2A ma rozmery cca 21x21cm. Vyska tisku byva take tech 20cm. Pokud to budes kreslit, doporucuji to namalovat na knop, zadne zbytecne rezervy a mezery.
Re: 3D tiskarna z cinske elektroniky a hlinikovych profilu - slo by to?
May 31, 2013 02:30AM
Aha, ja myslel ze se tiskne na nejakou "samolepku". Cili mam desku se spiralou jako topeni a na ni polozenou sklenenou desku na kterou primo tisknu. Po vytisteni tech par prvnich vrstev se topeni vypina?

Pokud bych mel vlastni vyhrivanou desku, tak muzu mit plochu treba 300x300x300? Software a firmware to podporujou?

Dik!
dan
Re: 3D tiskarna z cinske elektroniky a hlinikovych profilu - slo by to?
May 31, 2013 02:57AM
Hele nechci byt za dalsiho "prudice", ale stalo by asi za to, aby si minimalne toto forum trochu prelezl, protoze se ptas na veci, ktere jsou tu 1000x zodpovezene grinning smiley

Ale presto ti odpovim:

samolepka = pro ABS se pouziva kaptonova lepici paska, prodava ji treba gme.cz

deska se hreje po celou dobu tisku, podehrev zajistuje "prilepeni" plastu ke stolku. jakmile ji vypnes a schladne, tak se ti tisteny model odlepi od stolku.

velikost stolku si udelej klidne 1x1m, ve firmware se pouzivaji bohapuste vypocty kroku na milimetr. nevim ted presne datovy typ tech zadavanych cisel ve fw, ale myslim ze "float" takze si udelej stolek jakej chces grinning smiley
Re: 3D tiskarna z cinske elektroniky a hlinikovych profilu - slo by to?
June 03, 2013 05:36PM
Cau "prudici" smiling smiley
jsem byl ted par dni na sluzebce bez netu, tak jsem se neozval. Jo, mas pravdu, mohl jsem pohlizet X dni vsechny prispevky na foru a delat si z toho zapisky - ale tak nejak mi prislo rychlejsi se zeptat. Kor kdyz jsem posledni dny chodil spat v jednu rano, protoze jsem v noci nekolik hodin prohlizel internetova fora a vymejslel tiskarnu.

A dik za odpoved. Ja myslel, ze ohrev je kvuli lepsimu navazani jednotlivych "kapicek" plastu. Nenapadlo me, ze vlastne potrebuju cely model "upoutat k zakladovce.

Stolek bych jen rad prizpusobil pojezdum ktere jsem sehnal, nechce se mi je zkracovat. Metrovej opravdu nepotrebuji. Zatim. smiling smiley

To bude zatim vse, jestli nejak pokrocim, tak se ozvu.

Jeste jednou dik!
dan
Re: 3D tiskarna z cinske elektroniky a hlinikovych profilu - slo by to?
June 04, 2013 03:03AM
Neni zac, klidne se ptej, kdyz budu mit cas a budu vedet, tak ti odpovim.
Ja jsem to teda nastudoval a postavil bez dotazu tady (kecam, jednou jsem se ptal, ale to byla chyba v me vlastni konstrukcismiling smiley), chtel jsem toho maximum pochopit sam, ale byla to docela drina grinning smiley Nikde neni nic uceleneho, coz se da i pochopit, takze jsem s tim ztravil docela dost casu. Ve finale to takova veda zase neni, kdyz mas cas, silu hledat a trochu studovat smiling smiley Pokud by to tu zacalo nekomu vadit vzhledem k opkakujicim se dotazum (v ramci fora), klidne napis PM.
Cus a at se dari smiling smiley

Edited 1 time(s). Last edit at 06/04/2013 03:05AM by dan.
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login