Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

linearni vedeni - nahrada za vodici tyce

Posted by Bajn 
linearni vedeni - nahrada za vodici tyce
September 18, 2013 05:23AM
Hoja vsem, stale planuji stavbu nove tiskarny a premyslim, jak ji "vytunit", jedna z oblasti zlepseni je vyuziti linearniho vedeni. Jedna se o delta tiskarnu, takze pohyb bude po trech svislych osach. Jedna z moznosti tuningu je misto hlazenych tyci a lozisek LM8UU je vyuzit lineary. Bohuzel tam ta cena je uplne nekde jinde smiling smiley Kvalita vyuziti hlazenych tyci je dostatecna, ale s tema linearama by to vypadalo lepe a bylo by to kvalitnejsi.
V linearech se moc nevyznam, proto nasledujici otazka.
Je mozne pouzit na kazdou svislou osu pouze jedno toto vedeni
[www.aliexpress.com]
nebo takovyto princip je urcen pouze pro vodorovne voziky, kdy jsou dve tyto vedeni paralelne?
Jinak receno, pokud je jenom jedno toto vedeni, bude se vozik otacek-drhnout kolem te kolejnice nebo jsou voziky tak, ze to nehrozi?
Pripadne je tedy jedinym resenim pro svislou osu linear podobneho typu
[www.aliexpress.com]

diky za pomoc
Re: linearni vedeni - nahrada za vodici tyce
September 18, 2013 05:43AM
no, podobnou otazku resim taky pri navrhu sveho mazlika a po shlednuti katalogu na [www.microcon.cz], kde sem nasel, ze nektere jejich srouby se hodi i pro vertikalni zatizeni...

sroub kerk ZBX rada, ale chteli za to asi 1500,- /ks bez DPH

nabizeli mi toto:
1 ks Posuvný šroub ZBX F 4M01T.xx (délka 305 mm) 1 505,- Kč/ks
1 ks Posuvný šroub ZBX F 4M03T.xx (délka 305 mm) 1 505,- Kč/ks
1 ks Posuvný šroub ZBX F 7M10T.xx (délka 305 mm) 1 635,- Kč/ks

ja sem ale premyslel jen nad vymenou zavitovky za neco lepsiho, ale jestli to chces poradne vytunit, tak asi rovnou nake linearni vedeni... ale cenove se ti to asi nevyplati

Edited 1 time(s). Last edit at 09/18/2013 05:48AM by raptik.


vlastni navrh plus ve vystavbe CoreXY

Thingiverse : [www.thingiverse.com]
git: [github.com]
shop: [shop.daje.cz]
Teorie relativity:
vysvetleni 1: sahnes-li na rozpalenou panev, vteriny jsou jak hodiny. sahnes-li na rozpalenou zenu, hodiny jsou jak vteriny...
vysvetleni 2: strcis-li mi nos do zadnice, pak ja mam nos v zadku, ty mas nos v zadku, ale ja sem na tom relativne lip smiling smiley
Re: linearni vedeni - nahrada za vodici tyce
September 18, 2013 05:50AM
Lineární vedení na tyčích se používá vždy v páru, profilové vedení s vozíkem stačí jeden kus na jednu osu.
Jak víš, taky se patlám s myšlenkou na stavbu Delta tiskárny, měl jsem úvahy podobné tvým, začal jsem už rozkreslovat celý rám. Pak mi došel jeden důležitý detail. Tisková hlava není schopna tisknout v takové přesnosti, jak je schopno polohovat lineární vedení, takže je (nejspíše) zbytečné investovat do mnohem přesnějšího polohování. Pokud by jsi i tak použil lineární vedení, je potřeba použít přesné i ostatní díly, jako např. kloubové hlavice nebo magnetické koule atp. Takže pomalu opouštím myšlenku lineárního vedení a nejspíš půjdu cestou vedení přes rolny na hliníkovém profilu.
Re: linearni vedeni - nahrada za vodici tyce
September 18, 2013 06:00AM
raptik: u delty nejsou srouby od motoru, pouze remen nebo spectraline
Axamith: tak jsem si to myslel presne smiling smiley
Kloubove hlavice ted pouzivam, ale budu prechazet na magneticke spojeni, to uz mam vymyslene, jak vyzkousim tak poslu info.

jinak zmenu os resim pro lepsi "estetiku" a trochu jinou konstrukci. Rozhodne nemam problem se stavajicim reseni - 6 hlazenych tyci v kombinaci s LM8UU.

Ale ted resim, ze ve stavajici konstrukci je pro kazdou "vez" dve vodici tyce a dve ramena pro drzeni platformy. Ty dve ale vzdy funguji paralelne.
co takhle pouzit jen jednu vodici tyc a jen jedno rameno? Rovinu delaji prece tri body a pokud by to "jednorameno" bylo dostatecne pevne, tak neni co resit. Ale chce to vyzkouset.
Re: linearni vedeni - nahrada za vodici tyce
September 18, 2013 06:01AM
Mno odpovim na první dotaz, jestli je to svisle nebo vodorovně je celkem jedno, ale otáčet se ten vozík bude je to klasické kuličkové pouzdro (jako LM8UU) v domku s tím že je dole rozřízlé aby tam mohla výst ta podpěra tyče, takžew musí být zajištěna rovnoběžnost horní plochy vozíku s plochou pro upevnění podpěry, co se týče celkového řešení tak jsou to vyhozené prachy, lineáry dosahují přesnosti v tisícinách, ale v kombinaci s vytisklími plasty doma vrtanou překližkou, řezanými tyčemi na "přesnou" délku to naprosto ztrácí smysl, skusil bych možná místo 8mm tyčí použít 12mm případně 16mm tuhost bude mnohem lepší, případně mezi tyče dát ještě AL profil jako stojku, nebo zkusit dát jenom AL profil od BOSCHe s drážkou pro kuličkové ložisko, přesnost bude víceméně pořád stejná

Koukám že mě kolegové předběhli grinning smiley

Edited 1 time(s). Last edit at 09/18/2013 06:04AM by Vinie.
Re: linearni vedeni - nahrada za vodici tyce
September 18, 2013 06:05AM
Nejspíše by šlo použít jedno vedení a jednu tyč ke každé ose. Ale v tom případě vedení profilové s vozíkem. Vedení pouze na jedné kulaté tyči by dle mého dělalo problémy, vozík by měl tendenci vyvracet se (i ten uzavřený, pro podepřené tyče).

Edit: když koukám na videa s delta roboty, tak všichni mají (i profi) dvě ramena. Zaujalo mě provedení bez vedení, pomocí pák přímo na motor (tam by to nejspíše sneslo převodovku)

Edited 1 time(s). Last edit at 09/18/2013 06:09AM by Axamith.
Re: linearni vedeni - nahrada za vodici tyce
September 18, 2013 06:08AM
Dvě tyče jsou tam spíš pro větší stabilitu, ale jedna by to teoreticky taky zvládla, jestli i prakticky to ti neřeknu, nicméně delta manipulátory mají celkově taky jen 3 ramena
Re: linearni vedeni - nahrada za vodici tyce
September 18, 2013 06:55AM
Koukám, že se tu troch motáme v pojmech. Pro přehled mrkněte na přílohu, tam jsem ujasnil, co je vedení a co rameno. Vedení, pokud použijeme profilovou kolejnici, stačí jedna, pokud kulaté tyče, musí být dvě. Jestli je možné na rameno(a) použít jen jednu tyč netuším, teoreticky by to asi šlo. Jen opakuji, že i na profi výrobcích jsou vždy dvě (alespoň, co jsem viděl).

Edited 1 time(s). Last edit at 09/18/2013 06:56AM by Axamith.
Attachments:
open | download - 2012-02-07.jpg (46.5 KB)
Re: linearni vedeni - nahrada za vodici tyce
September 18, 2013 07:41AM
Ten problem s protocenim, kdyz jsem to promyslel je opravdu realny, je sice pravda, ze druhym stycnym bodem by byl napnuty remen/spectraline ovsem to neni vec, ktera je 100% Druhou otazkou je jestli i profilova kolejnice by byla dostatecnou oporou vzhledem k tomu, jak tu bylo reseno, ze potrebuje mit zarucenou rovnobeznost voziku se zakladnou.
Asi vazne vymyslim kraviny smiling smiley I pri vyberu levneho linearu by to porad znamenalo 1500-2000kc a az tak mi vzhledove ty vodici tyce nevadi smiling smiley

Co se tyka ramen, tak tam je to otazka, rozhodne dve ramena poskytnout vetsi stabilitu. To ze uz to prakticky muze byt rameno jedno, ale bude mit na kazde strane dve uchyceni k nosici/platforme uz je jedno.

Co se tyka magnetickeho spojeni tak zalozim nove vlakno, at je to prehlednejsi. diky vsem za nazory a pomoc.
Re: linearni vedeni - nahrada za vodici tyce
September 18, 2013 09:03AM
Axamith: Sorry teď jsem koukal že i ty profi manipulátory mají 6 ramen (ne 3) a neboj vim co je vedení a co rameno winking smiley
Bajn: Nepleť si profilovou kolejnici a podepřenou tyč, vozík na kolejnici se ti nikam neuhne, vozík na podepřené tyči ano winking smiley

PS: ale jak říkám cenově se to nevyplatí

Edited 1 time(s). Last edit at 09/18/2013 09:04AM by Vinie.
Re: linearni vedeni - nahrada za vodici tyce
September 18, 2013 09:26AM
vinie: mas recht v poslednim postu jsem to otocil, kazdopadne sjem to myslel tak, ze podeprena tyc muze taky uhnout, potazmo drhnout. Vozik na kolejnici je pro me designove pekne reseni, ale uz se mi nelibi cena, to mas rech tsmiling smiley
Re: linearni vedeni - nahrada za vodici tyce
September 19, 2013 02:10AM
Dle mého skromného názoru - klasiké lineární vedení není moc použitelné - je sice velice přesné ale chodí relativně ztuha - oproti podepřeným tyčím kde vozík jezdí na "cvrnknutí" Některé vozíky u podepřených tyčí mají i nastavitelnou vůli.
Re: linearni vedeni - nahrada za vodici tyce
September 19, 2013 04:06AM
zajimava informace, jeste jsem zadny linear nedrzel v ruce, tak jsem cekal, ze jsou na tom minimalne stejne jako lozisko na tyci smiling smiley
Re: linearni vedeni - nahrada za vodici tyce
September 19, 2013 04:48AM
Navíc některé lineáry jsou tzv. předepnuté (tuším že jsou 2 stupně toho předpětí) a těch je ten odpor ještě znatelnější.
Já se právě chystal předělat svou cnc frézku - chtěl jsem na osu x použít právě lineáry, ale opustil jsem od toho, protože mám slabší motory a přišel bych tak na rychlost a dynamiku.. Momentálně mi osa x jezdí na nepodepřených tyčích 20mm - což sice není iedální vzhledem k tuhosti ale zase to jezdí lehce.
Jsem tady na foru nový - přemýšlím o stavbě tiskárny - tak by mě zajímalo, zda tisk u delta tiskárny je kvalitnější než třeba tiskáren typu průša3 a jestli jsou nějaké další výhody delata tiskárny krom jednodužší konstrukce.
Re: linearni vedeni - nahrada za vodici tyce
September 19, 2013 04:59AM
S názorem, že klasické lineární vedení (2 vodící tyče + vozík) nechodí příliš lehce moc nesouhlasím. Ono záleží, jak moc kvalitně je celá konstrukce provedená. Pokud je uchycení tyčí vyrobeno opravdu kvalitně, tak chodí velmi pěkně. Vhodné je použití dvou ložisek na jednu vodící tyč (nebo dlouhý vozík) a hlavně nemít představu, že uchycení na tisknutých dílech nebo na koleně sestavených z překližky bude luxus. Pokud má lineární vedení opravdu kvalitně pracovat, tak je potřeba celou sestavu pojmou jako klasickou strojařskou práci, ne hobby hraní. Dalším aspektem je průměr použitých tyčí (vzhledem k délce a poloze), dále použití tyčí podepřených nebo nepodepřených. Pěkný sortiment za rozumné ceny je na cnc.inshop.cz.
Re: linearni vedeni - nahrada za vodici tyce
September 19, 2013 06:06AM
Axamith - lineární vedení a podepřené tyče nejsou to samé. Přečti si co jsem napsal - že podepřené tyče chodí lépe než lineáry.. Pod pojmem lineární vedení si představuji klasické kolejnice + vozíky
Re: linearni vedeni - nahrada za vodici tyce
September 19, 2013 06:27AM
Takže beru zpět, psal jsem rychleji než četl.
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login