Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Lineární vedení vs. kladkové vedení

Posted by Axamith 
Lineární vedení vs. kladkové vedení
October 18, 2013 02:05AM
Ahoj, rozkresluji díly na Rostock a tluče se ve mě, jestli použít lineární vedení s ložisky, nebo kladkové vedení na Al profilu. Na lineárním se mi nelíbí uchycení unašeče k ložiskům pomocí stahovacích pásek, nevím, jestli jde vytisknou díl s otvorem a ten následně výstružníkem kalibrovat. U kladkového vedení by mě zajímala zkušenost s přesností, respektive jestli některou z kladek někdo dělal pohyblivou, k seřízení dotahu. Pár myšlenek mám, např. uložení s přítlačnou pružinou.
Attachments:
open | download - dm-mid_1024x1024.jpg (98.1 KB)
open | download - 3DR_2_Carriage_zip_ties_LM8UU_done.jpg (53.8 KB)
Re: Lineární vedení vs. kladkové vedení
October 18, 2013 04:13AM
Nad kladkovym resenim jsem uvazoval, ale pak mi nekdo rikal, ze obycejne hlinikove profily by se rychle vychodily a cokoli kvalitnejsiho by bylo o dost drazsi nez hlazene tyce a loziska.
Nez na tisk dilu a nasledne vrtani a zahlazovani kvuli presnosti, nebylo by lepsi pouzit SC8UU? Coz je vozik s loziskem v sobe a na ten by se nasledne pridelal bud vytisknuty dil nebo neco kovoveho.
Nad necim takovym jsem prave uvazoval i ja. S tim, ze v kombinaci s magnetem je to idealni reseni. Akorat bud pak vytisknout carriage v podstate tvaru obdelniku s drzaky pro kulicky(magnety apod. zalezi jak by byl udelany magnet join) a nebo nechat jenom udelat kovovy obdelnik s diry na srouby do dvouch SC8UU, prohlubnema na kulicky pro joiny plus nejaky drzak bud remene nebo spectra liny, ale asi spis te spektry.
Stahovaci pasky bych ale uplne nezatracoval, preci jenom obecne nejsou dily na reprapy a jejich konstrukce delane na 100% presnost a je potreba mit nekde misto, kde se to muze vuli projevit. Tim ze vysledny tisk nema presnosti v mikronech, tak se tyto nedostatky az tak neprojevi.

Je ale pravda, ze konstrukci na delta tiskarnu to chce mit presnou, sam jsem zpetne zjistil, ze nemam vsech sest ramen 100% kolmych (nevim jestli tim, ze mam konstrukci castecne drevenou a casem si to nejak sedlo nebo pripadne jsem neco dotahl az moc) a jde videt drobna nepresnost na tisku (v pudoryse neni ctverec 100% ale jedna z jeho stran je lehce posunuta a diky tomu jsou dve strany lehce sikme, nastesti to neni az tak vyrazne a lze resit u velkych modelu upravou modelu)
Re: Lineární vedení vs. kladkové vedení
October 18, 2013 06:09AM
Brát v úvahu opotřebení profilů je na místě. Určitě je hloupost nechat jezdit ocelové a kalené ložisko po hliníkovém profilu. Zvažoval jsem o silonových rolnách, ale ty, co se vyrábějí jsou poměrně velké (nejmenší jsem našel 25mm), šlo by vysoustružit na malé ložisko "pneumatiku" ze silonu. Lineární vedení je relativně jednoduchá a laciná věc, jen mi nesedí opevnění ložisek k unašeči pomocí stahovacích pásek. Protože ještě nemám 3D tiskárnu, je pro mě výroba komplikovanější, tak hledám rozumný kompromis. Použití vozíku s ložiskem se mi líbí. Mám možnost kovoobrábění, tak by nebyl větší problém nějaký držák vyrobit. Možná to moc prožívám, to je profesionální deformace, všude honím setiny mm.
Re: Lineární vedení vs. kladkové vedení
October 18, 2013 06:51AM
Axamith: Ac nestrojnik te chapu jak to myslis smiling smiley Ono pokud do toho clovek chce investovat, tak neni problem udelat hodne kvalitni konstrukci, otazka ale je, jestli to je potreba vzhledem k tomu co a v jake kvalite chce tisknout. Dobrym prikladem je Berryboot. Ten ma pojezdy, vetsinu dilu vsechno v kovu, vysledky tisku ma taky velice kvalitni, otazka ale je kolik do toho nasypal penez smiling smiley
Taky jsem ze startu resil kde jaky detail a nakonec jsem zjistil, ze to vlastne ani neni potreba smiling smiley
Ted treba jeste premyslim, jestli u noveho 3DR co si pripravuji, jestli by nebylo pekne pouzit na spodni a horni desku nejakou kovovou desku, ze by to tomu do zakladu dalo peknou presnost a dily z plastu by pak zvladly zbytek. Otazka ale je, jak moc by to celou stavbu prodrazilo.
Asi to vidim tak, ze nejdrive zkusim plast, uvidim jakou to ma stabilitu a misto pro vylepseni se vzdy najde smiling smiley
Re: Lineární vedení vs. kladkové vedení
October 18, 2013 06:58AM
Máš pravdu, 3D tisk není technologie, kde by na výsledném produktu záleželo na mikronech. Na druhou stranu, čím přesněji vyrobím celou konstrukci, tím méně problému bude s kalibrací. Ale všeho s mírou, viz. tebou zmiňovaný Berryboot, ten šel do extrémů. Nejspíš použiji lineární vedení s vozíky, viz. tvoje rada. Jako základní desku použiji řezanou hliníkovou desku, nebo tisknuté rohy a propojení Al profilem.

P.S. na hotbed jsem se nevykašlal, jen jaksi chybí inspirace. Snad příští týden.
Re: Lineární vedení vs. kladkové vedení
October 18, 2013 07:58AM
Axamith: když jsem prvně viděl lineární ložiska připevněná stahovací páskou, přišlo mi to úplně mimo, něco jako zoufalé provizorium (že to neni rovnou na suchejch zipech?). Jenže moje zkušenost je, že to funguje překvapivě dobře. Vůbec bych se toho nebál.
Re: Lineární vedení vs. kladkové vedení
October 18, 2013 09:39PM
Přesně stejný názor jsem na stahovací pásky měl i já, děkuji za vyvedení z omylu.
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login