Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Builder dual-feeder + Color mixing

Posted by RookieR 
Builder dual-feeder + Color mixing
June 06, 2014 06:52AM
In ultimele 2 luni am petrecut un numar impresionant de ore pe Internet, incercand sa aflu cat mai multe despre 3d printing. Una dintre putinele imprimante originale intalnite este cea de aici
[3dprinter4u.com]
exista proiecte open - source similare? Dual Feeder (2 filamente conectate la un singur nozzle) si Color Mixing (vezi linkul de mai sus)?
Re: Builder dual-feeder + Color mixing
June 06, 2014 07:38AM
Nu-mi pot reprima prima reactie asa ca: "You've got balls !!!"
Pe de alta parte, de ce nu?
In fond, progresul se datoreaza celor curiosi si nemultumiti!!

Si intr-adevar, s-au miscat deja destul de multi in directia 3D-ului color.
E drept ca toata imprimanta devine mai mare, mai grea, codul mai complicat si asa mai departe dar...peste vre-o cativa ani...multi vor zambi de discutiile astea.


[www.3ders.org]


Ce nu inteleg eu e de ce se inghesuie lumea sa amestece filamente de culori diferite si nu foloseste un colorant lichid amestecat direct in hot-end???
Ca la FuseDeposited...nu prea vad eu cum poti printa 1mm alb 1mm negru si sa se mai si lipeasca intre ele...



Revin si inchei: you've got balls! Spor la cautat si la mesterit
Re: Builder dual-feeder + Color mixing
June 06, 2014 08:10AM
Pentru ameste de culori vezi blogul lui Richrap [richrap.blogspot.ro]
Acolo gasesti amestecate chiar 3 culori.
Din cate imi aduc aminte, hotend-ul lui e open source.
Ca principiu, amestec de filamente poti face pe orice imprimanta, asta din punct de vedere constructiv. Doat hotend-ul este o mestereala mai speciala.
Mai ramane partea de soft. Chiar nu-mi mai aduc aminte daca Richard da si amanunte despre soft.

@alexella
Si crezi ca bagatul de colorant in hotend e mai simplu?
Amestecatul e una si comutarea de filamente e alta. Nici eu nu prea cred ca poti comuta asa din mm in mm smiling smiley
Re: Builder dual-feeder + Color mixing
June 06, 2014 12:32PM
@3Dmaker4U
N-am studiat prea tare cu tri-capu' lui richrap dar...mi-ai oferit niste minute de lectura "placuta" cu magariile lu' Makerbot si patente si...alti clesti d-astea.
Ma rog, nu asta era topicul...da tineam sa precizez.

Ideea cu coloratul filamentului (si nu schimbarea acestuia) mi-a ramas de and calibram imprimanta si-mi apareau degrade-uri acolo unde-am dat cu marker negru/ rosu ca sa masor distanta extrudata.
In sensul asta, daca cineva este multumit cu o rezolutie de ...ordinul centrimetrilor, un burete mozolit in cerneala colorata care se freaca de filament ar fi un prim pas in fuga de monocolor. Si un pas... f.f.f.f simplu....
Dar mai e mult pana la CYMK.

Sau, poate baga esthia nushce licoare magica in filament si poti sa-l colorezi prin activarea lui cu UltraViolete (ca la anumite lucrari dentare)


Dar, revenind in menadrele realului, cea mai eficienta solutie in momentul de fata este intr-adevar amestecul culorilor filamentelor in hot-end.


In rest, avand in vedere ca eu am idei putine si fixe, am mazgalit nitzel filamentul si-am facut niste poze.
Cu indulgenta, s-ar putea spune ca am printat si eu color, nu? :-)


Re: Builder dual-feeder + Color mixing
June 06, 2014 01:25PM
Dap makerbot a facut niste kkturi incredibil de oribile ... dar la ce era sa ne asteptam de la americani ... asa sunt ei. Bleeah bleah si iar bleah. Alora mici si slabi le pun pumnul in gura, dupa care le fura ce au. De ce sa fie diferit in lumea printerelor 3d.

Mixatul culorii nu e nou, poti sa vezi pdf-uri si linkurile de pe pagina asta. Lucrarea e pusa acolo, documentata cu poze si datata, ca sa existe "prior art".
Re: Builder dual-feeder + Color mixing
June 06, 2014 02:15PM
Proiectul open source de la care au pornit chiar toate, este reprap.org. Inclusiv makerbot a pornit tot din reprap, cu motherboard 2 si stepper 3, pe vremea cand era zach, tipul care a pus compania pe picioare dupa care a fost dat la o parte si chiar exclus de pitis, tipul cu ochelari, inainte sa devina "closed".
Tipurile de imprimantele sunt de pe pagina principala, in aproximativ ordinea in care au aparut istoric ar fi cam asa: darwin, apoi sells mendel, apoi prusa (sells cu economie de materiale), si apoi mai notabile rostock si printrbot, dar mai sunt si multe alte tipuri si derivate. Sunt firme care au pornit de la una sau mai multe din variantele astea, si vand combinatii cum au crezut ei mai potrivit. Ceva cum sunt distributiile de linux, fiecare distributie are modificari de tot felul, dar totusi au concepte si o baza comuna. Iar reprap.org ar fi ceva cum e kernel.org pt linux - asta daca se permite comparatia. In general exista obligatia ca atunci cand folosesti open source sau ceva cu licenta gpl, sa publici si tu la randul tau derivata proprie. Cei mai multi respecta asta. Insa unii nu. De asta trebuie avut putin grija la achizitii de electronica in special.

Edited 3 time(s). Last edit at 06/06/2014 02:34PM by NoobMan.
Re: Builder dual-feeder + Color mixing
June 07, 2014 08:44AM
A fost un anunt recent de un experiment al unui tip care coloreaza printul cu carioca. Nu mai tin minte daca era pe 3ders.org sau unde.
Numai ca el il vopsea dupa printare. Mi se pare interesanta ideea de a picta filamentul inainte de a intra in hotend smiling smiley S-ar putea obtine chiar precizie destul de buna, nu cat sa tiparesti guppy in marime naturala smiling smiley dar buna pentru multe aplicatii.
Ar mai fi de rezolvat destule probleme, dar ideea, mai zic o data, e simpatica.
Re: Builder dual-feeder + Color mixing
June 08, 2014 04:12AM
Incep cu sfarsitul: filament alb + permanent marker = vezi mai jos.
Sigur merge, nu stiu daca am rabdarea sa creez marele design (nehste actuatoare care imping varful marker-ului "one at the time" spre filament pentru a-l colora. Sau, de ce nu: un marker albastru pe o parte, altul rosu pe alta si iese... verde parca. Limita e cerul, ii las pe altii sa patenteze ideea.)
Cert e ca vor iesi ceva mai spalacite culorile. Adica, pentru a obtine rosu intens, chiar trebuie sa ai rosu in intrega masa/ sectiune a filamentului.


Cat despre MakerBot si alte kk-turi (cum zici tu), tot io acuma incerc sa-i scot.
Dupa mine, MakerBot a incetat sa fie MakerBot dupa ce-ai inceput sa aiba succes masiv.
In faza de i-o dat nevasta 20.000$ sa-si faca intreprinderea, mai treaca mearga.
Inca mai credeau in echitate si efort de grup si... "hai sa mearga".

DAR, dupa baga unu' in curutzu' tau 10milioane USD in 2011 .. nici tu n-ai mai fi om normal.
Plus ca... bruma de normalitate sigur ti-ar disparea cand te cumpara cineva in 2013 cu 403milioane USD !!! Adica...fo' PATRU paletzi cu bancnote de 100$....
Ce inseamna asta? Pur si simplu ,Stratasys careia i-a fugit cascavalul de sub nas de cand cu expirarea unor patente referitoare 3D printing, s-a gandit sa mai recupereze ceva din piata.
Ceea ce a si facut.


DAR, revenind la culorile noastra, eu o sa raman ca mesterii olari mazgalind filamentu....
Sau poate strang bani repede si-o pun si eu de-un printershop, ii convng pe Mittal sa nu mai vanda Galatiul si...salvez Romania :-)

de la 75.000$ fundraising la ... 403.000.000 USD.... wow..... 4 paleti de bani...




Re: Builder dual-feeder + Color mixing
June 08, 2014 05:02AM
Am gasit asta pe kickstarter, Multistruder: [www.kickstarter.com] . Autorul a promis ca proiectul va deveni, in cele din urma, open source. Asteptam...
Re: Builder dual-feeder + Color mixing
June 09, 2014 02:14AM
uoaaa...cata bostanuuu.
Cred ca pana si lui Tzepesh o sa-i tremure genunchii :-)
Probabil nu va fi cea mai rapida imprimanta dar...hm...arata interesant.
Culori clar definite.

Doar timpul va decide daca ma insel sau nu dar...tot nu cred ca e solutia invingatoare.
Limineaza numarul de culori la numarul de filamente.
Tot un mix in capul de extrudare mi se pare mai de viitor....
Oare ce user va decide intre: mii culori si... 4 culori... ??

Ce nu ma lamuresc la extrudor e daca are 4 motoare de extrudare sau...un sistem ingenios de actuatoare cu roti dintate???...
Re: Builder dual-feeder + Color mixing
June 09, 2014 05:21AM
Asta ma intrebam si eu, daca are roti dintate sau motoare separate, mi se pare ca prima dar asta doar asa din niste desene. Insa ce mi se pare mai relevant e ca are 4 diuze. In timp ce printeaza unul, celelalte fac ooze. Si altceva s-ar putea sa atinga piesele cand printeaza. Se intampla sa fie filamentul un pic mai gros, stratul doar putin mai sus, si cateodata si un singur nozzle rastoarna piesa, daramite patru. Si nici in reglaje perfecte nu cred. Nu mi se pare ideal, dar oricum e un pas inainte.
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login