Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Jurnal de bord Tricolour Mendel

Posted by yang_system 
Jurnal de bord Tricolour Mendel
October 22, 2013 03:31PM
Buna seara. Nu am mai discutat de mult cu comunitatea dar corectez problema acum.
Dupa o vara fierbinte cu multa activitate (nu in domeniul 3d printing) revin pe partea de imprimare.
Voi incerca sa dau mai multe informatii despre progres, timpul va fi impartit intre 3 activitati: locul 1. mersul la munte, locul 2. munca pentru bani, locul 3 dar nu cel din urma proiectul imprimanta 3d.
Si ca sa lasam vorbaria fara sens sa trecem la treaba.

Asta seara am primit pachetul de la Mos Craciun. Curios scria 30Kg pe el dar l-am putut cara intr-o mana (si nu-s asa puternic).
Las pozele sa vorbeasca simgure.






Am facut inventarul si totul este la loc (urmeaza sa verific fiecare pungulita dar nu cred ca au furat vre-o piulita).
Daca vreti ceva detalii speciale incarc mai repede, daca nu stati la coada. Cum am timp pozez si asamblez. (PS nu am uitat de vechiul post, acum am cu ce sa fac teste si ma apuc de un deltabot).

Edited 1 time(s). Last edit at 10/22/2013 03:32PM by yang_system.


-----------------------------------------------------------------
Laser CO2 GCC Spirit 25W 740x460
Ploter GCC Jaguar IV 61 cu taiere pe contur
Imprimanta laser OKI C9600
Imprimanta 3d Mendel 3 culori
Si alte jucarii
Re: Jurnal de bord Tricolour Mendel
October 24, 2013 10:26AM
Felicitari pt achizitie. Arata bine, sper sa ne tii la curent cu montajul si punerea in functiune smiling smiley
Re: Jurnal de bord Tricolour Mendel
October 24, 2013 05:49PM
Am avut 2 ore de joaca astazi.

Am deschis manualul online si aminceput sa numar piese. Se pare ca trebuie sa invat sa numar din nou, pentru ca nu am reusit niciodata sa iau numar exact de piulite sau saibe, mereu lipsea una sau era alta in plus. Una peste alta identific piesele si ma apuc de insurubat.



La carte scrie sa nu strang piulitele si execut. Apoi scrie sa verific distantele intre piesele turnate cu talonul din dotare. Treaba buna dar imi vine ideea sa verific cat de bun e talonul. Pun linia pe el si surpriza: . Toate cotele sunt mai mici cu 1mm. Pe semne ori sunt probleme la conversia inci/metru ori chinezii din tubul laser al englezilor sunt subnutriti si mai fura la material. Trecem cu vederea, pornesc laserul, trag repede un desen in corel draw (fiecare cu ce e obisnuit, ce are la indemana...), si imi fac propria scula de reglat. (timp pierdut 7 minute: 2 la desenat 5 la taiat dar ma simt mai destept acum)

.

Apuc si masor distantele strang piulitele solidarizez piesele si trec la pasur urmator.



Citesc documentatia, identific piesele, dar problema e ca nu scrie tipul lor pe ele si nici in poze nu se vad clar. Una peste alta iau alte 4 piese turnate le pun pe masa, ma uit la ele imi dau seama ca nu sunt bune, le inlocuiesc si ma apuc de insurubat iar.



Treaba merge din ce in ce mai bine incepe sa-mi placa. Parca tot proiectul prinde contur.



Parcurg si etapa asta ajung la urmatoarele indicatii din documentatie. Identific piesele urmatoare si ma apuc de insurubat. Pun prima bara filetata o masor o aranjez o fixez o iau pe a doua si dezastru: Nu am fost atent si am pus triunghiurile pe dos. Acum nu mai am cum sa pun tija pe diagonala.



Nici o problema ia-o de la capat: desfa toate piulitele scapa ceva saibe pe jos schimba triunghiurile ia din nou talonul de reglaj masoara totul din nou strange bate impinge sparge. Una peste alta am reasamblat-o fara sa stric nimic.
Dau sa continui cu treaba citesc in documentatie si incep sa realizez ca ce e scris acolo e un fleac fata de ce ai de facut. Cred ca cel care a scris documentatie era obosit si a mai uitat pasaje. Poze nu sunt destule explicatii ca la prosti nu se dau. Trec si peste asta montez niste tije citesc mai departe constat ca trebuia sa pun rulmentii pe ele le dau jos pun rulmentii, citesc mai departe si constat ca nu-s bune tijele, sunt prea scurte, le dau jos pun urmatorul model nu uit de rulmenti. Citesc iar raman si mai uimit se discuta despre niste cote care nu am cum sa le masor in stadiul de fata. Niste 22mm de la niste piulite pana la alte piulite. Treaba e clara documentatie e la pamant. Urmeaza sa o iau de la capat cand am timp. Alte desene alt plexic pentru alte taloane mai lungi cu care sa pot masura acei 22mm. Ma uit la ceas e deja timpul sa merg la antrenamente. Inainte de asta arunc un ochi mai departe pe documentatie si imi pun mainile in cap: Urmeaza alinierea cadrului cu un dreptar care nu-l am dar o sa-l rezolv tot din plexic.

Revin cu urmatoarele povesti despre acest maret proiect.


-----------------------------------------------------------------
Laser CO2 GCC Spirit 25W 740x460
Ploter GCC Jaguar IV 61 cu taiere pe contur
Imprimanta laser OKI C9600
Imprimanta 3d Mendel 3 culori
Si alte jucarii
Re: Jurnal de bord Tricolour Mendel
October 25, 2013 03:21AM
Am o idee pentru faza expusa, daca te intereseaza. Sa lasi barele orizontale, deocamdata, la 1m lungime - si sa le tai dupa ce constructia imprimantei e gata. Logica este urmatoarea. Imprimantele in constructia asta sunt relativ sensibile la miscarile pe orizontala, perpendicular pe vertexuri.

Poti sa pui degetul pe una din barele lungi de deasupra si sa impingi pe directia barei respective. E usor de vazut ca nu e nimic care sa se opuna miscarii pe directia asta. Axa z care nu este inca montata (apare montata in ultima poza) mai rigidizeaza ceva, dar nu prea bine, pt ca patratul pe care il formeaza se deformeaza si ala relativ usor.

Daca lasi toate barele orizontale-transversale lungi la 1m, ulterior cand imprimanta e gata mai printezi inca 6 vertexuri singur, si le montezi pe capete, iar asta va rigidiza sistemul. Eu am aplicat ceva de genul asta la Tepes. In imagine, daca faci abstractie ca axa y e atipica si sunt mai multe bare care sa intareasca sistemul, in rest poti sa vezi ca sunt 4 triunghiuri / vertexuri in loc de doua. Cele doua vertexuri din capete sunt posibile doar daca in faza asta lasi toate barele orizontale lungi. Probabil e incomod sa lucrezi asa, si in cazul asta inseamna ca tre sa le re-montezi, asa ca nush ce sa zic, dar in fine asta era idea.

Edited 1 time(s). Last edit at 10/25/2013 03:27AM by NoobMan.
Re: Jurnal de bord Tricolour Mendel
October 25, 2013 11:55AM
yang_system Wrote:
-------------------------------------------------------
> ... alinierea cadrului cu un dreptar care nu-l am dar o sa-l rezolv tot din plexic...

Merge la fel de bine cu un echer de scoala, tot din... plexic smiling smiley Data fiind pozitia barelor, va trebui oricum sa faci alinierea in perspectiva, folosind ceva gen "geana de lumina", parca asa se chema ce vreau sa zic winking smiley

Oricum, ma mir ca documentatia pentru Mendel e asa de imprecisa. Eu am asamblat un Huxley si parca n-am avut probleme.
Iar sablonul, m-ai facut curios, si al meu are cu 1 mm mai putin intre marcajele pentru cadrul lateral si intre capete (nici nu-mi mai aduc aminte la ce folosea asta). Cu toate astea am asamblat pana acum cu el 5 imprimante si n-a tusit niciuna winking smiley

Edited 1 time(s). Last edit at 10/25/2013 12:00PM by 3Dmaker4U.
Re: Jurnal de bord Tricolour Mendel
October 28, 2013 05:22AM
Am mai avut ceva timp vineri de joaca la proiect.
Barele au venit deja taiate la dimensiune, deci nu mai pot face eu rigidizari in faza de fata, dar dupa ce o voi termina de asamblat si o vad ca merge ma apuc de facut alta dupa principiile mele, important e ca am cu ce sa fac teste. Citisem si eu pe undeva ca are aceasta problema, dar mersi pentru sfat.
In legatura cu sablonul pentru ghidaje stiu ca nu e problema ca e cu 1mm mai mic daca toate cotele-s la fel. Din ce am ma vazut eu si placa de mdf pe care va sta heatbedul e taiata cu probleme. Cand a inchis laserul conturul exterior nu s-a mai calat pe punctu de plecare si au fost nevoiti sa rupa materialul. Asta e iei jucarie ieftina ai probleme cu ea, iei jucarie scumpa te bazezi pe ea sa faci productie (la laser ma refer acum).

In poza mendel3c-19.jpg am montat dupa capul meu fara sa citesc documentatia si am pus un rulment acolo plus o bara mai lunga. E gresit am demontat am scos rulmentii si am pus o bara mai scurta. Acea bara vine jos la axa Y.

A inceput ziua de munca. Am potnit laserul am taiat un dreptar si m-am apucat de aliniat si strans toate piulitele.



Am inlocuit barele de pe axa Z dar am lasat rulmentii acolo. Mi se parea logic sa am rulmenti acolo si nu se specificase nicaieri ce va fi acolo. Pun barele pentru axa Y le masor ca in documentatie le aliniez le strang si citesc mai departe. DEZASTRU iar incep sa citesc despre ansamblul care va muta heatbedul si piesa pe axa Y si constat ca trebuie sa pun rulmenti pe cele 2 ghidaje care deja le reglasem. Ok trec cu vederea desurubez sistemul montez rulmentii pe dos 2 pe bara din dreapta si unu pe bara din stanga. Fac sistemul de la motor montez motorul vreau sa pun MDF care va fi angrenat de motor constat ca am rulmentii pe dos, desfac iar barele mut un rulment si cand sa pun iar totul la loc aud un POC. Ma uit atent s-a crapat una dintre piesele care tine un rulment. Piesa o vazusem de cand am luat-o din punga ca are un strat de plastic care nu s-a lipit perfect de celelalte straturi. Din punctul meu de vedere e eroare de printare de la ei. Daca erau putin mai destepti printau piesa pe alta directie . In cazul de fata rulmentul cracaneaza piesa pe directia X (sa spunem) si toate straturile sunt printate tot pe directia X deci orice efort va face sa se sezlipeasca/ pocneasca un strat si sa plangi. Cred ca ar fo fost mai bine sa printeze straturile pe directia Y si atunci stresul nu mai exista (dar asta e doar parerea mea, daca ei sunt mai destepti si eu gresesc pe undeva va rog sa ma scuzati).

Termin de pus ansamblul Y, si dupa cateva dat jos pus la loc motorul constat ca MDFul cre tine motorul e deja putin uzat de la barele filetate. Nu e mare problema acel sistem poate fi inlocuit usor cu niste plexic sau cu o piesa printata dupa in care sa includem si micile piese de orientare a curelei. Din nou am impresia ca e o scapare a lor. Reusesc sa montez si senzorul pentru axa Y dupa ce il invart pe toate partile. Pana nu-l strangi nu va circula patul peste el, dupa ce-l strangi patul nu se va mai lovi in capul surubului.

Ma apuc de montat ansamblul X. Aflu de rulmentii care imi lipsesc, rulmenti pe care i-am montat pe axa Z de la sine putere, ii dau jos realiniez ghidajele pe axa Z. Treaba merge mai simplu. O pun pe masa citesc mai departe si spune ca trebuie sa o montez. Ma uit la imprimanta si ma dau cu capul de perete. Axa trebuie montata pe acele ghidaje care le-am mai desfacut si reglat inca de 2 ori pana acum. Alta problema pe acea axa frecarea intre ghidaje si caruciorul de pe ghidaje se face prin niste flanse din plastic. Frecarea e destul de mare indiferent cat de mult reglezi tu din suruburi lungimea axei X. Sincer daca imi cerea inca 10 lire pentru inca 2 rulmenti nu varsam nici o lacrima. Ma apuc de pus barele filetate care vor angrena axa X pe directia Z si ma gandesc ca niste cupleje elastice adevarate nu ar strica in loc de bucata lor de furtun. Din nou nu cred ca as fi spus ceva daca imi mai luat 10-15 lire. Ce mai conta pe langa cat am dat pana acum pe chit. Montez surubul din stanga incep sa infiletez surubul din dreapta si constat ca acel sistem ingenios cu piulita si arc nu isi face treaba. Din cand in cand arcul se strange si piulita se misca in lacas in loc sa ramana sus si sa rifice axa. Din punctul meu de vedere e inca o scapare, sau poate ma insel din nou. Timpul va decide. Montez si senzorul pentru limitare pe axa X si imi pun intrebarea stupida de ce e prins intr-un singur surub? Nu puteau sa puna 2 suruburi acolo.

Una peste alta termin ziua de lucru imi fac bagajele pentu sfarsitul saptamanii si ma duc sa ma aerisesc la Rarau. Prea multa durere de cap pana acum cu desfacutul si facutul iar la etape diferite. Am impresia ca pana la sfarsit o sa am 10 imprimante montate cu un singur chit.

A si apropo de documentatie baietii nu au poze cronologice au niste poze facute la intamplare si puse acolo. Cred ca puteau sa dea un chit moca la careva si ala sa le scrie o documentatie cum trebuie. Daca as face eu documentatia nu as mai lasa lucruri de desfacut si reglat iar. As face poze cu toate ghidajele si barele filetate le-as pune toate subansamblele pe ele si apoi la sfarsit as pune clientul sa monteze sistemul si sa-l regleze o singura data.





Ne auzim la urmatorul post care va fi probabil peste cateva zile.


-----------------------------------------------------------------
Laser CO2 GCC Spirit 25W 740x460
Ploter GCC Jaguar IV 61 cu taiere pe contur
Imprimanta laser OKI C9600
Imprimanta 3d Mendel 3 culori
Si alte jucarii
Re: Jurnal de bord Tricolour Mendel
November 06, 2013 03:59PM
A trecut ceva timp de cand am postat.
Nu am mai facut poze dar in seara asta am facut primul test de printare.

Alte probleme pe parcurs au fost:
1. Am innodat sarmele batraneste la capul de printare. Baietii au oferit cuple frumoase si papucei dar dupa 2 ore de surubareala mi-am bagat piciorul am taiat tot si le-am innodat.
2. Limitatorul pe axa X e prevazut cu un singur surub si cand se loveste caruciorul de el il deplaseaza. Am mai adaugat un surub si l-am rezolvat.
3. Am montat motorul pe axa Y pe dos, adica l-am pus pe partea dreapta a suportului si el trebuia pe stanga. Nu am vazut nicaieri sa scrie pe ce parte. Am ales sa mut motorul pe partea cealalta in loc sa inversez sarmele.
4. Am folosit niste cablu UTP ca sa alimentez hotendul si mi se pare ca se cam incalzesc. O sa le schimb cu ceva mai solid. In manual la ei se specifica sa folosesc niste sarme dintr-un cablu panglica, dar mie mi s-au parut prea firave.
5. Am impresia ca tijele filetate care transporta sistemul pe axa Z nu sunt drepte. Mi se pare ca-s putin strambe, nu e mare problema sper.
6. Se pare ca rotile dintate de la extruder dac ceva mici probleme. Mi s-a intamplat la test sa nu mai impinga filamentulsi chiar sa se blocheze roata. Voi incerca sa vad daca nu e ceva ce nu sta bine pe acolo, daca mi se pare problema constructiva voi ruga comunitatea sa dea un sfat la un nou extruder.

Deocamdata e montat intr-o singura culoare sistemul. Ma voi mai juca cu el si apoi il upgradez la 3 culori.

Am printat cu niste PLA si se pare ca nu s-a lipit bine pe pat materialul. Ori nu am curatat bine sticla ori e altceva. Am desenat 2 cercuri solide unu s-a lipit fara probleme al doilea s-a dezlipit singur la al 3lea strat.


-----------------------------------------------------------------
Laser CO2 GCC Spirit 25W 740x460
Ploter GCC Jaguar IV 61 cu taiere pe contur
Imprimanta laser OKI C9600
Imprimanta 3d Mendel 3 culori
Si alte jucarii
Re: Jurnal de bord Tricolour Mendel
November 06, 2013 06:46PM
Dap cablul utp pt hotend nu mi se pare prea ok. E si subtire, si e si "single core" sau dintr-o bucata, o singura sarma, iar hotendul se tot misca. Ideal ar fi un cablu cu fire impletite. Hotendul ia vreo 3-4 amp max, nu e mare chestie, dar totusi. In schimb pt hotbed e si mai important, ia vreo10-15A, eu am gasit cablu de difuzor care e gros, impletit, si relativ ok pt bed.

Paralelismul si alinierea la axe conteaza, daca nu e bun se misca mai greu si uzeaza rulmentii. Eu am facut cam asa pt strangerea finala: fixata bine una din barele de ghidaj, si cealalta lasata relativ libera. Mutat carriage-ul la unul din capete, si fixat capatul respectiv, apoi mutat la celalalt capat si iar fixat cu carriage-ul la capatul respectiv, apoi verificat daca se misca usor. In felul asta se foloseste chiar axa respectiva pt masurarea distantei la cele doua capete.

Tijele filetate pe axa Z mereu se stramba, asa e sistemul. Daca nu s-ar stramba filetele putin, atunci ar tb sa se strambe tijele de ghidaj, dar alea sunt calite si rectificate. De aia ar fi bine sa aiba cuplaj elastic la motor. La mendelul original erau filete de M8 si faceau urat cand se strambau. Ulterior multi au inceput sa foloseasca M6 sau M5, tocmai pt ca se stramba mai usor.

La chestia ca se blocheaza extruderul tre sa ai mare grija. Se poate bloca din varii motive, unele triviale, de ex o setare prea mica la curentul din driver, sau din motive grave, de ex diametrul canalului prea mic pt diametrul filamentului, in partea unde incepe sa incalzeasca se dilata, apasa pe pereti, si astfel creste fortza de frecare f mult, si apoi se "impaneaza" sau altfel spus se blocheaza. Iar extruderul il tot impinge si se formeaza un fel de dop lung de plastic, pe care nu il mai scoti decat la rece. Daca se intampla asa tre sa demontezi si sa ii dai gaura in filetul de plastic doar ca sa ii scoti plasticul care s-a blocat. Procedura relativ dificila, si e mai bine sa previi situatia asta. Cu filamentul liber si heaterul la temperatura de extrudare, apasa filamentul cu mana in extruder, si vezi cam cata fortza are nevoie sa extrudeze. Apoi mai creste temp cu vreo 10 grade si tot asa, pana cand simti ca filamentul se extrudeaza relativ usor. Mai greu de explicat, dar o sa simti o diferenta la un moment dat. Nu tb sa ai incredere in ce temperatura iti arata pe ecran, aia e orientativa si poate fi o marja de +/-10-20C fata de temp reala. Daca vrei sa iti arate temp reala, tre sa iei un multimetru cu termocupla si il pui pe bloc sau chiar inauntru, si modifici datele din thermistor table cu ce iti arata termocupla. In felul asta termistorul va fi la fel de bun ca termocupla respectiva.
Re: Jurnal de bord Tricolour Mendel
November 06, 2013 06:47PM
Ah, si sa nu uit: Felicitari !!! smiling smiley
Re: Jurnal de bord Tricolour Mendel
November 07, 2013 03:36AM
La mana am incercat si nu parea ca trebuie multa forta sa extrudeze.
O sa fac rost de un multimetru cu termocupla sa verific exact temperaturile sa elimin si problema asta.

La Pat am 2 sarme tzapene care au fost furnizate de ei si nu e problema, Dar la hotend mi-au furnizat niste cablu panglica care nu mi-a inspirat incredere de aia am apelat la un cablu blank de cupru. M-am gandit ca are sectiunea destul de mare ca sa tina.

Oricu treaba merge inainte.


-----------------------------------------------------------------
Laser CO2 GCC Spirit 25W 740x460
Ploter GCC Jaguar IV 61 cu taiere pe contur
Imprimanta laser OKI C9600
Imprimanta 3d Mendel 3 culori
Si alte jucarii
Re: Jurnal de bord Tricolour Mendel
November 08, 2013 07:30AM
Joaca continua. Inca invat sa folosesc slic3r-ul (nu e greu dar mai sunt secrete).
Am facut ceva printuri in joaca. Se pare ca daca nu tin masa calda la 60 grade mereu si o reduc chiar si la 40 grade pleaca piesa de pe masa. Am incercat cu suport sa ma joc dar cred ca trage straturile prea solide si sunt greu tare de rupt dupa aia. Am incercat kisslicer, merge foarte repede spre deosebire de slis3r dar nu mi-a placut ce a facut, probabil ca va mai trebui sa il frec si pe ala sa ma invat cu el.

Una peste alta treaba prinde culoare (alba deocamdata ca nu am montat si celelalte capete).

Acum intrebarile:
1. Ce program de feliere folositi?
2. Vreau sa fac un deltabot acum, ce model recomandati
3. Are careva un distrugator de materiale si un extruder de filament? vreau sa reciclez testele.




-----------------------------------------------------------------
Laser CO2 GCC Spirit 25W 740x460
Ploter GCC Jaguar IV 61 cu taiere pe contur
Imprimanta laser OKI C9600
Imprimanta 3d Mendel 3 culori
Si alte jucarii
Re: Jurnal de bord Tricolour Mendel
November 08, 2013 12:23PM
In general aderenta piesei la pat nu e f buna, si se mai desprind. Poti pune niste bucatele de filament de abs intr-o sticluta de acetona sa se dizolve si cu acetona rezultata sa stergi banda kapton de pe bed dupa fiecare print. Eu fol acetona pt indepartat oja de unghii, de la "Farmec" intr-o sticluta de sticla, cu eticheta albastra si compozitie doar acetona si apa. Mai sunt si niste "sticlutze" asemanatoare, de plastic, cu eticheta galbena, dar la compozitie au si aloe si parafina sau alte chestii pt ingrijirea unghiilor care sunt grasimi/uleiuri etc - am uns cu una din aia odata si nu se mai lipea nimic. Asa ca tre sa verifici eticheta, continutul sa fie doar acetona si apa.

Ca slicer, eu folosesc Skeinforge, e complicat dar la vremea respectiva era singura alternativa functionala, insa acum nu prea mai e recomandabil. Acum Slic3r e mult mai usor de folosit, si practic e chiar acelasi lucru literalmente, adica chiar e copiat din codul de SF, insa l-a compilat si nu mai necesita python si in plus a simplificat setarile destul de mult, ceea ce e bine.

Cu restul nush ce sa zic. Deltabot, nu am facut. Distrugatoare de materiale si extruder pt filament sunt ceva posturi cu DIY pe ici pe colo si chiar mi se pare ca a fost o campanie pe kickstarter, poti cauta pe acolo si incearca sa vezi cine a facut campania si daca mai face. Dar sa stii ca e greu sa scoti filament de calitate si pt firmele de profil. Daca diametrul la filament variaza, se modifica volumul de plastic care intra in extruder, (aria fiind pi*R^2) pt ca extruderul tine cont doar de inaltime. Si daca volumul de plastic se modifica piesa printata arata rau. Practic pt filament de 3mm toleranta la diametru ar tb sa fie max 0.10mm iar la filament de 1.75 si mai mica pt acelasi procent de eroare. Sa obtii un filament cred ca e relativ usor, dar sa obtii filament bun, intr-o zona de toleranta atat de mica cred ca e mai dificil, iar date despre toleranta nu prea am vazut la nimeni.
Re: Jurnal de bord Tricolour Mendel
November 08, 2013 01:27PM
Mersi.
Problema cu filamentul o stiam si ma asteptam sa veniti cu aceste remarci. Deci nu are nimeni in zona, asta e si bine si rau. O sa incropesc unu si o sa reciclam atunci tot ce stricam. E bine ca imi da de treaba, nu ma las pe o ureche ca face altul treaba e rau ca nu am la cine apela.

La slicer o sa mai studiez. Deocamdata merge bine slic3r cu problema ca exporta foarte greu fisierele daca-s mari. kisslicer merge aproape instantaneu. Si sa nu-mi spuneti ca e de la calculator ca va mananc (6 nuclee, 8Gb ram, SSD).

La treaba cu aderenta am uitat sa mentionez. Tot ce am testat a fost direct pe stica stearsa cu alcool tehnic. Am banda de la pachet dar nu am folosit inca.

In legatura cu delta o sa studiez putin problema. Sincer mi se pare mai inteligenta solutia aia fata de jucaria care o am acum.

Spor la toata lumea.


-----------------------------------------------------------------
Laser CO2 GCC Spirit 25W 740x460
Ploter GCC Jaguar IV 61 cu taiere pe contur
Imprimanta laser OKI C9600
Imprimanta 3d Mendel 3 culori
Si alte jucarii
Re: Jurnal de bord Tricolour Mendel
November 08, 2013 04:02PM
Ah, sunt care au lucrat la extruder de filament. De la noi uite crys281 a facut unul si a pus niste poze aici, mai multe nu stiu dar poti lua legatura direct.

Toate slicerele bune iau mult timp intr-adevar, pt ca problemele de optimizare sunt in general complicate. Si respectiv daca dureaza prea putin inseamna ca foloseste un algoritm prea simplu.

Incearca acetona in loc de aclool cred ca ai sa vezi o diferenta. Daca printezi cu pla poti printa direct pe sticla, nu tb kapton. Doar daca printezi cu abs trebuie kapton si temp mare la bed, si respectiv la mine sticla crapa dupa cateva printuri. Banda de la pachet daca o lipesti direct pe pat e ulterior mai greu de dezlipit si relipit. Ai putea sa lipesti kaptonul pe o bucata de tabla (dar e naspa daca se indoaie face cute). Cel mai bine din ce am experimentat eu, kapton pe o bucata de pcb cat bedul de mare, si sa fie cu miez FR4, gasesti pe la un mag de electronica, si are avantajul ca nu se indoaie si ramane stabila.
Re: Jurnal de bord Tricolour Mendel
November 13, 2013 12:49PM
Povestea continua. Am reusit sa termin primul Kg de PLA alb de 1.75.

Cum s-a terminat? Simplu am dat print am cules gunoaiele am dat print iar am cules piesele, am dat print si s-a terminat.
Este mult de invatat dar e ceva care-mi place. Am reusit sa printez doar cu PLA pana acum deoarece este si singurul filament pe care-l am. Urmeaza sa fac o investitie saptamana care vine cred.

Ce nu reusesc inca e sa torn cu suporti pentru suprafete cu goluri, adica merge dar nu mai pot sa dezlipesc suportii. Sigur este ceva de munca aici dar nu am timpul necesar. Insa am vazut pe net ca exista filament PVA care este solubil. O sa studiez problema in detaliu, poate-mi configurez un cap de printare pentru suporti.
Ce nu reusesc inca e sa imi dau seama de ce mai raman mustati la PLA cand se plimba de la un loc la altul. Intind sa cred ca e din cauza temperaturii de la Hotend, dar o sa incerc sa fac rost de un termometru destept sa exclud si problema asta.

Inca nu am montat celelalte 2 capuri de printare dar o voi face weekendul care vine. Am pus niste Kepton peste sticla si acum se lipeste PLAul fara probleme de el, inainte de banda se mai dezlipea.

Si acum lista cu suparari:
1. Motorul de la extruder scartzaie, nu cred ca e motorul in sine cred ca e angrenajul dar l-am desfacut si nu pare sa frece nimic pe acolo.
2. Cureaua pe axa X se freaca de partile plastice si in curand (2-3 ani) voi ramane fara curea.
3. Singur si nesilit de nimeni cablul de la heatbed s-a desfacut din surub de cateva ori. Ia si fa depanare schimba softuri recalibreaza verifica. Pana la urma am pus aparatul de masura pe el si nu avea curent.
4. Ca din senin (seara mergea a doua zi nimic) nu mai puteam controla motoarele din Pronterface. Am schimbat softul cu varianta mai noua mai veche si nimic. Acum merge dupa ce am reluat pasii din manual cu plimbat capul stanga dreapta sus jos direct din G-code.



Lista cu vesti bune:
1. Am printat cu rezolutie de 0.1 si 0.2 si iese super treaba.

Edited 2 time(s). Last edit at 11/13/2013 12:56PM by yang_system.


-----------------------------------------------------------------
Laser CO2 GCC Spirit 25W 740x460
Ploter GCC Jaguar IV 61 cu taiere pe contur
Imprimanta laser OKI C9600
Imprimanta 3d Mendel 3 culori
Si alte jucarii
Re: Jurnal de bord Tricolour Mendel
November 20, 2013 02:23PM
Salut. Referitor la filament extruder, deocamdata este in stand by smiling smiley imi trebuie un motor de un amperaj mai mic undeva la 2A, dar nu asta este problema de care m-am lovit, treaba este ca nu prea se gasesc granulele de facut filament. Mi-a dat cineva vreo 250 gr, am incercat sa fac ceva, dar a mers bine 30 de cm dupa care iese parca ar fi copt. Asa ca pana nu am si motorul nu mai fac nimic la el. Pana la urma singura pb, repet, sunt granulele si timpul dedicat lui, dar vine iarna si atunci avem timp mai mult pentru proiectele noastre.
Ca sa faci filament din sparturile de la piese nu este chiar asa de usor. Ar trebui ca atunci cand faci filamentul pe langa sparturile tale sa mai combini si cu granule noi sau se mai aduga ceva polimeri, nu stiu sigur dar daca te uiti pe net gasesti solutii.
Re: Jurnal de bord Tricolour Mendel
November 20, 2013 02:54PM
Ramanem pe receptie cu extruderul.
Daca-ti fac rost de un portbagaj de peleti de ABS sau PLA promiti ca-mi faci si mie un extruder (asta daca nu cumva fac rost de bani si ma apuc eu de experimente).

Iar legat de partea cu vine iarna nu intrevad mai mult timp liber, din contra mai multe iesiri la munte (vine pereche noua de schiuri si trebuie tocite, plus alte activitati montane: scoli, concursuri, antrenamente).

Revenind la tema topicului:
Am reusit sa montez si celelalte 2 extrudere dar am ajuns la facutul cablurilor de comunicatie intre cele 2 placi si iar m-am enervat. Din nou trebuie sa pun papucei piciorute si alte dureri de cap. Pana la urma am sa vanez prin lazile cu cabluri ceva cabluri care au deja plasticurile montate o sa le tai si o sa lipesc sarmele (asta stiu mai bine).

Maine fac rost si de o termocupla sa verific exact temperaturile la hotenduri (am banuiala ca fura curent termistorul ala, raporteaza cred ca prea putin si vreau sa-l calibrez putin).

Achizitii noi:
Am facut comanda de 3 Kg de PLA care ajunge tot maine deci o sa am iar material de joaca.
Am facut comanda si va veni in curand de filament solubil pentru material de suport, filament imitatie de lemn si filament imitatie de ciment/boltzar. Abia astept sa le pipai si sa vad ce iese. (ma manca degetul sa iau de test si niste nailon si PLA flexibil dar m-am oprit la timp)


-----------------------------------------------------------------
Laser CO2 GCC Spirit 25W 740x460
Ploter GCC Jaguar IV 61 cu taiere pe contur
Imprimanta laser OKI C9600
Imprimanta 3d Mendel 3 culori
Si alte jucarii
Re: Jurnal de bord Tricolour Mendel
November 20, 2013 05:13PM
Termocuplele au in integratul care le face amplificarea un punct de referinta "zero absolut" si ca atare termocuplele stiu sa se calibreze singure si pot sa arate temperatura corecta. Thermistorul asta din reprap nu are nici un punct de referinta, el citeste voltajul de pe un un divizor de voltaj. Ca atare ce scrie pe ecran e de regula cu vreo +/- 20C diferit fatza de temp reala.

Ceea ce ai putea face e sa schimbi valorile din thermisotr table cu valorile pe care le arata termocupla la pozitiile respective, si te alegi cu niste citiri de calitate, adica thermistorul o sa bata cu termocupla. Asta ar trebui facut de fiecare data cand se monteaza un thermistor, sau cand se schimba cu altul, inclusiv daca e de acelasi tip.
Re: Jurnal de bord Tricolour Mendel
November 20, 2013 05:23PM
- Ca sa lase mai putine fire de plastic cand se deplaseaza incearca sa cresti distanta si viteza de retract. Asta e cat suge plasticul inapoi inainte de a schimba pozitia.
- Cureaua care se freaca de plastice, imo da-o jos si daca ai un pistol de lipit din ala vechi cu fir, baga unul fir lung si ii topind asa plasticul unde se atinge ii poti face loc. Mie imi plac pistoalele de lipit alea vechi, si se lucreaza frumos in plastic cu ele.
- Referitor la cablurile legate la piesele in miscare, verifica pe cele de la motoare (Z si extruder), astea daca se deconeteaza in mers, adio drivere - se ard integratele.
Re: Jurnal de bord Tricolour Mendel
November 25, 2013 10:28AM
A mai trecut ceva timp si am rezolvat treaba cu termocupla. Se pare ca am avut dreptate. Cred ca e racit termistorul si depisteaza cu 5 grade mai putin decat ar trebui. Am verificat la 185 si la 200grade si e aceeasi poveste. Acum o sa vad ce e mai ieftin sa-i bag ceva pastile si tratament sau sa-l pacalesc din programul de slice cu 5 grade.

La capitolul cuple am cumparat ceva conectori mama tata DB15 si am lipit frumos sarmele acolo. Cablu pentru termorezistenta mi s-a recomandat cablu de difuzoare si am folosit cate 3 pini si pentru - si pentru +. Acum pot schimba usor si deconecta daca e nevoie de ceva.

Urmatoarea problema este ca nu se incalzesc capurile 1 si 2, functioneaza doar 0 (primul montat). Am avut problema ca termistorii nu erau bine setati am corectat-o dar acum nu stiu unde gresesc. Ce stiu clar este ca nu primeste comanda sa incalzeasca celelalte capuri. Ori e problema din slic3r ori in alta parte (inclin sa cred ca din slic3r). Am dat mail la suport dar inca nu am primit raspuns.

Revin cu detalii dupa ce functioneaza toate 3 capurile.


-----------------------------------------------------------------
Laser CO2 GCC Spirit 25W 740x460
Ploter GCC Jaguar IV 61 cu taiere pe contur
Imprimanta laser OKI C9600
Imprimanta 3d Mendel 3 culori
Si alte jucarii
Re: Jurnal de bord Tricolour Mendel
November 28, 2013 03:44AM
Felicitari pentru imprimanta.
Sa inteleg ca ai electronica care duce 3 extrudere in acelasi timp? Adica poti sa printezi in 3 culori diferite ? Sau care e smecheria ?
Re: Jurnal de bord Tricolour Mendel
November 28, 2013 05:01AM
Da, sunt 2 placi melzi legate intre ele. Din ce ma duce pe mine capul la ora actuala cred ca pe a doua placa (slave) se mai pot conecta chiar inca 2 capete de printare, adica sa ajungi la 5 extrudere in total, dar pentru treaba asta va trebui sa ma uit putin prin firmware.
Oricum nu am timp acum nici sa o pun in priza. Sper sa am timp in weekend sa mai testez una alta.


-----------------------------------------------------------------
Laser CO2 GCC Spirit 25W 740x460
Ploter GCC Jaguar IV 61 cu taiere pe contur
Imprimanta laser OKI C9600
Imprimanta 3d Mendel 3 culori
Si alte jucarii
Re: Jurnal de bord Tricolour Mendel
December 01, 2013 05:04PM
Se pare ca am avut ceva timp weekendul asta si am reluat joaca cu imprimanta.

Ce am facut:
1. Am montat si calibrat celelalte 2 extrudere. Am facut teste stanga dreapta pana le-am pus pe pozitie pe toate.
2. Am desfacut de cateva ori primul cap de printare pentru ca l-am infundat deoarece am facut teste cu retractarea filamentului ca sa nu mai lase mustati. Se pare ca trebuie sa faci teste multe pana gasesti o setare care sa-ti mearga/placa.

Ce ma deranjeaza:
1. Nu exista un control fin ca sa reglezi pe axa Z hotendurile. Fiecare il pui cu suruburi acolo si speri sa fie la distanta care trebuie. Daca nu e bine da-l jos mai invarte-l putin pune-l iar si tot asa. Si dupa ce am ajuns la distanta constati ca s-a modificat putin offsetul pe X sau Y.
2. Nu exista un control adevarat la masa de printare: de mai joci pe acolo si se mai plimba senzorul putin apoi constati ca nu mai e distanta care trebuie ia si regleaza din nou.
3. Sistemul de mutat pe axa Z este de tot rahatul. Dai sa se miste sus si pe la jumatea barei filetate constati ca urca doar o latura apoi sare si cealalta.
4. Electronica mi se pare instabila. Parca ar fi un windows 95 una doua te lasa cu ochii in soare. Ma asteptam sa fie ceva mai robust, dai un click si executa. Aici am impresia ca dau un click si se mai gandeste (tipic romaneste: da oare e bine ce vrea sefu?). Am setat ca vreau temperatura de 205grade si la extrudare si la asteptare pentru fiecare cap, le-am salvat in firmware le-am verificat sa fie cum trebuie, dau restart la imprimanta si imi spune ca primul cap il tine la 199 grade, cand clar i-am spus la 205. Daca setezi temperatura de standby pt capurile care nu le folosesti mai jos ca sa nu mananci curent si sa nu curga filament ca prostu cand schimbi capul astepti sa se incalzeasca, moment in care capul vechi sta pe pozitie si incalzeste ce a terminat de turnat. Tine de programare in general asta dar am inclus-o la electronica.
5. Daca ai de curatat un cap ai incurcat-o: opreste imprimanta raceste-o desfa tot ansamblul curata pune la loc si CATASTROFA, nu ai cum sa pui capul perfect la loc ca sa pastrezi setarile de X,Y,Z fata de celelalte capuri deci o iei de la capat cu reglajele. Dupa capul meu mic in care sta creierul lejer as fi vrut un sistem clar unde tragi de o balama dai jos doar ultima parte care se infunda de obicei, o cureti/inlocuiesti impingi balamaua si s-au pastrat toti parametrii anteriori.
6. Extruderele sunt prost gandite. Mai am unul achizitiuonat inainte sa iau chitul asta si e mult mai destept gacut. Ai acces sa scoti oricand filamentul cu mana. In cazul de fata invarti cu mana rotita sau dai prin program sa scoata filamentul. Daca ai avut inspiratia sa nu schimbi filamentul cu jucaria pornita te apuci de mulinat, si dupa cum toata lumea stie daca invarti cu mana un motor produce curent. Sfat: nu invartiti prea repede de rotita pentru ca incep ventilatoarele care racesc hotendul sa se invarta (lucru bun totusi ca se descarca acolo curentul ca altfel...)
7. Nu inteleg de ce mi-au trantit 3 ventilatoare cand putea sa mai stranga putin randurile pt hotenduri si sa puna un radiator mare si un ventilator pe masura sa raceasca tot o singura data.

Una peste alta e faina joaca asta. In fiecare zi de teste mai invat cate ceva. E bine ca ma tine in priza.
Urmeaza sa o dezmembrez (cele 2 apuri suplimentare) si cu un singur cap sa imi fac treaba. Restul pun la pachet poate stranepotii o sa se apuce si ei de robotica si sa aiba cu ce sa faca teste.

Am mintit mai sus. Voi dezmembra celelalte 2 capete suplimentare si a doua placa dar ma voi apuca de un delta pe care voi incerca sa montez tot. Deja sunt satul de reglaje la imprimanta asta.Stiam ca e foarte experimentala tehnologia dar ma asteptam ca cei de la reprappro sa o mai finiseze. Eu am impresia ca au pus cap la cap in garaj imprimanta si au scos-o la vanzare apoi nu au mai imbunatatit nimic la ea. Nu stiu daca restul producatorilor de KITuri sau de imprimante gata montate au aceleasi probleme cu reglajele si functionarea. Oricum nu ma asteptam la multe la 4000lei. Oricum e bun ca am de unde sa invat ce sa nu fac.


-----------------------------------------------------------------
Laser CO2 GCC Spirit 25W 740x460
Ploter GCC Jaguar IV 61 cu taiere pe contur
Imprimanta laser OKI C9600
Imprimanta 3d Mendel 3 culori
Si alte jucarii
Re: Jurnal de bord Tricolour Mendel
December 01, 2013 06:50PM
At fi trebuit sa primesti mult mai multa calitate la banii astia.
Re: Jurnal de bord Tricolour Mendel
December 02, 2013 05:17AM
[www.3ders.org]

http://www.ordsolutions.com/mh3000-5-color-material-3d-printer-with-liquid-cooling-fully-assembled-as-seen-on-kickstarter-ships-in-february-2014/

Uite ceva asemanator cu ce ai tu dar parca un pic mai profi.

Edited 1 time(s). Last edit at 12/02/2013 05:22AM by bbogdanmircea.
Re: Jurnal de bord Tricolour Mendel
December 02, 2013 05:23AM
Da. E aceeasi treaba in mare parte cu ce am acum. Daca schimb mecanica si fac ceva imbunatatiri la hotenduri ajung tot acolo. Una peste alta nu e un cost prea mare pentru ca daca as fi luat toate din diverse locuri cred ca ieseam mai scump. Asa am ce modifica.


-----------------------------------------------------------------
Laser CO2 GCC Spirit 25W 740x460
Ploter GCC Jaguar IV 61 cu taiere pe contur
Imprimanta laser OKI C9600
Imprimanta 3d Mendel 3 culori
Si alte jucarii
Re: Jurnal de bord Tricolour Mendel
December 17, 2013 01:01PM
Quote
yang_system
Extruder de filament pentru reciclat piese defecte.

Eu am facut acum 2-3 ani un extruder pentru fabricat filament. Cand mi-am construit eu imprimanta nu prea gaseam filament prin Romania. Cred ca sunt singurul din lume care a printat cu filament de 1mm facut "in casa". Revenind la extruderul de filament... Am produs filament de 1mm, 1.75mm 2.8mm si 3mm. Filamentul s-a comportat excelent. Problema reala este ca nu gasesti granule. Eu am avut un sac de ABS negru 25 Kg care continea si un aditiv (fibra de sticla 5%). L-am ars (printat) pe tot. Daca poti sa faci rost de granule cum spuneai, iti fac eu un extruder contra granule...
Re: Jurnal de bord Tricolour Mendel
December 17, 2013 01:26PM
Ma interesez dar nu garantez ca mai fac rost anul asta.
Ne auzim la anul in legatura cu granulele.
Sper sa am timp de sarbatori sa ma apuc de o alta imprimanta ca asta nu-mi place cum e gandita ca multicolor/multimaterial. Ca simplu material e OK.


-----------------------------------------------------------------
Laser CO2 GCC Spirit 25W 740x460
Ploter GCC Jaguar IV 61 cu taiere pe contur
Imprimanta laser OKI C9600
Imprimanta 3d Mendel 3 culori
Si alte jucarii
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login