Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Salutare

Posted by ntzntz 
Salutare
January 19, 2017 06:50PM
Salut.
Sunt foarte nou in aceasta comunitate. Am cumparat de la cineva o imprimanta second cu gandul ca am sa intru si eu in lumea buna smiling smiley
Dar m-am cam inselat si in afara sa ma dau cu capu de pereti nu am reusit sa fac mare lucru.
Am cumparat un Sharebot NG (Single Extruder) cu care am avut numai probleme.
Din cauza ca nu stiam absolut nimic despre ea am fost in Bucuresti de unde sunt la cam singurul service de imprimante 3d unde mi-au pus-o in functione intr-un fel sau altul.
Dar eu nu am reusit sa printez mare lucru cu ea din diferite cauze. Viteza de printare .. layer shifting.. neintelegerea programelor si ce face ce.
Pe parcurs s-au mai intamplat si alte lucruri (Am ramas fara conexiune directa cu imprimanta prin cablu din un motiv neexplicat) Am fost la acelasi service si mi-au facut un bypass..dar cu toate astea eu nu am reusit sa o folosesc mai deloc.
Dupa toata magaria asta am inceput sa cred ca cei de la service isi cam bat joc de mine pt ca eu nu reuseam sa fac un print calumea de nici un fel .. iar cand am reusit unul cat de cat bun .. urmatorul fara sa fac vreo schimbare a fost jalnic.
Una peste alta este ca nu stiu ce sa mai fac.. pentru ca acum am avut o mancarime .. nu zic unde.. si am contactat supportul italian al imprimantei sa imi ofere ajutor.. Mi-au dat un firmware updater pe care l-am folosit.. care mi-a cam dat totul peste cap.. imprimanta nu mai stie care e capatul .. se da de toate colturile.. ori nu le recunoaste si se deplaseaza doar jumatate din patul de printare.. ori axa z .. se duce ori prea sus ori prea jos .. una peste alta am facut-o de comanda..Ajutorul de la italieni a fost limitat .. ori eu nu am inteles mare lucru .. Tot italieni din diferite diagnostice care m-au pus sa le fac .. au ajuns la concluzia ca trebuie sa mut niste cabluri pentru ca nu sunt unde trebuie.. banuiesc ca erau diferit puse din cauza ca cei de la service le-au pus in modul in care firmware-ul pus de ei asa functiona.. dar nu cu firmware care la incarcat fimware updateul de la italieni.. Una peste am o imprimanta care prinde praf si eu unu nu mai stiu ce sa ii fac. Exista cineva in Bucuresti care a papat pana acum imprimante 3d care ar putea contra cost sa imi aduca si mie imprimanta la viata sau macar sa imi zica sa nu mai imi bat capul cu ea?
Imi cer scuze pentru postul asa lung dar nici macar nu este intreaga poveste.. am incercat sa acopar cat mai mult in cat mai scurt.
Daca exista cineva disponibil si binevoitor sa ma ajute sa lase un mesaj un numar de telefon.. ceva.
Multa bafta si multumesc anticipat.
Re: Salutare
January 20, 2017 04:33AM
Salut
Pai daca ai fost la un service, mergi din nou "peste"ei si nu pleci de acolo pana nu esti multumit de serviciile lor, eu unul nu plecam de acolo de prima data pana nu vedeam cum face printarea cu pleaca de la zero cu un print, apoi inca unul
Totusi pe site la producator scrie ca este o imprimanta profesionala, pretul este totusi destul de mare si ar trebuii sa functioneze impecabil
Ce nus tiu, a venit asamblata sau kit?
Toate cele bune
Re: Salutare
January 20, 2017 06:29AM
Salut. Mersi de raspuns. ideea este ca imprimanta este second si chiar daca la origine ea era profesională acum nu mai era chiar nouă. Eu am dat 10 milioane pe dânsa.
Cand a fost la service ei au adus o intr-o stare funcțională si mi-au si printat un mic cub de test problema este ca chiar si dupa treaba asta imprimanta nu prea printa în regulă. Avea layer shifting avea multe probleme din mai multe cauze. Concluzia este ca ei au făcut o treaba care pe parcurs am aflat ca ce au făcut a fost fix nimic pe care mi au luat 2 milioane. Tot de la ei mia crapat conexiunea la imprimanta prin cablu si tot de la ei era sa ia foc imprimanta ca pusese un cablu invers pe placa de baza si era cooleru de la hotend in scurt.

Edited 1 time(s). Last edit at 01/20/2017 06:31AM by ntzntz.
Re: Salutare
January 20, 2017 11:37AM
Second hand e dej alta poveste, putea sa aiba multe schimbata fata de versiunea initiala , asta e alta poveste, , ce sa zic spor la cautat pe cineva sa o repuna in functiune
Re: Salutare
January 20, 2017 12:17PM
Din ce am inteles cam totul este original in ea. Nimic nu este modificat. Placa este originala de la mama ei pt ca pana la urma arduino este din Italia ca si imprimanta/ sursa / hotend cam tot ce mai este este original dar probabil a fost folosita .. destul de mult.. de cine a avut-o la origine. Plus ca cunostintele mele limitate nu ma face decat sa cred ca este o vechitura care are probleme.
Deasta am apelat la forum pentru ca in Bucuresti singurul service care l-am gasit a fost asta la care deja am fost si nu prea au facut treaba buna.
Nu ma pricep si ii acuz cumva numai pe ei ca au vina clar si eu am facut greseli.
Re: Salutare
January 23, 2017 05:52AM
Cauta si tu un membru din Buc care sa te ajute, sunt multi pe acest forum sau pe elforum care sunt din Bucuresti si sunt f priceputi .
Si pune niste poze cu imprimanta, dar e greu sa te ajutam asa de la distanta .
Re: Salutare
January 23, 2017 06:14AM
Pai deasta am si postat acest topic ca sa gasesc pe cineva priceput.
La distanta nu ai cum sa ajuti si mai mult pierd timpul vostru si al meu.
Eu nu ma pricep sa explic pentru ca sun noob.
Voi nu aveti ce sa intelegeti din orice as spune eu.
Poze nu stiu la ce ar trebui sa fac este aceasi imprimanta de la ei de pe site numai ca nu mai are plexi-glass de pe fata ca era varza si spart si deabea mai atarna.
Link poze : [imgur.com]
Re: Salutare
January 23, 2017 05:12PM
Salutare ntzntz
Si, bine-ai venit in comunitatea aici de fata.
Suntem cativa pe aici, si probabil de vre-o 10-20 de ori mai multi in toata tara si.. cam astia suntem toti.
Deci nu prea multi.
Adica, e greu sa dai de un om in jurul tau care sa aiba aceeasi pasiune/ preocupare.
Iar peste 10-15 ani, o sa poti sa te lauzi si tu ca ai fost "de la inceput" :-)


Revenind la imprimanta lu' matale.
Si la imprimante in general: astea costa fie mult timp fie multi bani.
Fie ambele.
Si nu ma refer doar la pretul de achizitie dar si la exploatarea lor in general.
Si chiar si la una "profesionala" (de exemplu Stratasys) tot mai ai de reglat la ea din cand in cand, chiar daca dai zeci de mii de euro pe ea.
Uitandu-ma la pozele tale...mh, rau nu arata.
Un fel de Makerbot cartezian.
Iar la 1000RON, n-ai dat mult pe ea (presupunand ca nu e prea uzata, ca zici ca s-a printat bine cu ea).


"sigurul service din Bucuresti" adica ai fost la Unda? :-)
Nu prea scoti bani din service de imprimanta decat daca e o imprimanta "profesionala", adica omu' scoate bani cu ea si nu-l doare mana sa dea 1000RON daca a doua zi o are gata si ii merge.
Altfel,


Daca tot zici ca esti noob, trebuie sa te hotarasti daca vrei sa ramai asa sau vrei sa-ti iei un "mecanic" care sa ti-o rezolve de cate ori ai probleme.
Nu este absolut nici o problema daca te concentrezi pe proiectarea 3D si lasi sarmele si bitzii pe seama altora.
Daca insa vrei sa iti intelegi imprimanta, trebuie sa-i dai... timp!
Eu unul, abia in ultimul an (doi) petrec 80% din timp printand la ele.
In primii ani insa, abia printam 20-30% din timp ca-n rest tot mesteream/ stricam ceva la ele.
Iar primul rand l-am obtinut dupa cateva luni de nedormit si de-atunci hobby-l asta a devenit "ce-ti face amanta?"
iti zic astea doar ca sa-ti faci o idee despre ce inseamna si cat timp ai chef sa pierzi cu asta.



acu daca tot ti-am impuiat capul cu diverse, daca mai ai chef de vorba da-mi mesaj cu un numar de telefon si vorbim.
Nu stiu daca reusesc sa te ajut dar .. incercam.


Intre timp, layer shifting poate veni de la:
- surub slabit pe la vre-o roata dintata
- curent mic in driver si/ sau viteza prea mare de printare
- sarme/ cabluri brambura care ti se agatza din cand in cand de ceva
- print "muci" si te se agatza capul de printare cand face travel
- e de la gremlin (vezi mai jos). am si eu d-astia din cand in cand si... ia ceva vreme pana-i dibuiesc



Re: Salutare
January 23, 2017 05:51PM
Iti multumesc mult de postul stufos. Eu inteleg perfect ce zici tu si nu multa lume ar da nici banii aia pe ea. Am zis ca ma bag si in lumea asta dar sincer sa fiu nu ma asteptam sa fie asa dura pentru nubi.
Sa incep cu inceputul. Probabil alegerea nu a fost cea mai inspirata .. probabil a fost extazul + suma mica pe cat a costat imprimanta.
De aici incep necunoscutele si greselile.
Am luat-o de la un baiat de cartier poti zice care cica tot aduce una alta. Nu e treaba mea de unde cum..
Nu stiam la ce sa ma uit si la ce sa ma astept cand am luat-o si nu aveam nici o pregatire sa pot sa fac orice verificare cand am luat-o (deci am luat-o pe orbete cum ar fi)
Daca am facut asta am zis macar sa fiu un om serios si sa incep fresh cumva (si am apelat la ce crezi . Unda Tech) A se intelege ca nu inclin toata problema pe ei decat unele chestii care nu au fost ok.
Am dus-o la ei pregatit sa dau o suma de banii sa o puna cap la cap.. Eu le-am zis exact asta.. dar cu ce m-am ales a fost doar calibrarea .. ungerea.. rescrierea soft .. si niste nimicuri de piese.. dar nu a fost in nici un caz.. macar curatata.. luata la mana .. sau ceva de genu.. ei au zis ca e ok si au cerut suma de 200 ron .. Aici prima mea problema cu ei.. eu le-am zis sa o faca si sa schimbe orice trebuie schimbat sa fie bine.. ei au facut doar ce am zis mai sus.. dar nimic mai mult.. pe sinele alea tot murdare erau .. unde locuieste placa baza tot frunze sunt... Adica te duci la spalatorie si zici fami interior exterior .. si peste tot .. si cand termina iti face doar in porbagaj curat?
Acum problemele mele de layer and stuff.. erau cred sper din cauza ca nu intelegeam ce mi-au explicat ei .. viteza.. o puneam prea mare.. pana si la primul layer era mare.. pe parcurs am modificat .. dar parca tot nu facea ce trebuie..
Si m-am apucat sa citesc.. si sa incerc sa printez.. si iar sa mai citesc putin si iar sa printez. dar camAtot ce faceam era fail cumva.. si nu doar un fel de problema..
Bun .. zic hai domne ca nu e problema.. eu sunt nab.
Descoperind treaba usor usor ma lovesc ca uni folosesc si interfata conectati direct la usb... surpriza este ca eu cand am incercat asta ori am ars cipul de conexiune ori era deja ars.. desi la ei mergea la mine pana acasa na mai mers..
Din nou am dus-o la ei sa repare problema.. au zis ca pot pune un bypass care nu a costat mult... 50 lei cu totul. Dar aici alta problema a fost ca daca nu eram langa imprimanta cand i-am dat sa printeze luam foc cu ea in casa cine stie pentru ca au umblat pe placa si mi-au pus coolerul de pe hotend in scurt.. si era sa se duca pe pustiu noroc ca am rezolvat.. iti dai seama cum e sa nu stii neam deloc si sa mai si arzi cu ea in casa?
Am rezolvat si asta.. acum ultima problema.. care poate eu visez sau imi imaginez.. Dupa toata asta .. am incercat iar sa ma apuc sa printez.. deja invatasem sa calibrez cat de cat bine.. sa stiu ce fac setarile.. cam cu cat sa printez cu ce viteze.. ce temperatura and stuff.. dar aveam o problema.. problema era ca primul layer il facea la ce viteza ii ziceam eu .. gen 10-15 (cura) si restu la 30 sa zicem.. dar la mine facea primul layer la viteza aia si restu parca baga un redbull si incepea sa o ia la picior.. repede.. ca si cum nu asculta setarile date decat primul layer.. zic bun incearca simplify3d incearca slic3r.. la fel toate.. primul layer incet si bine.. (cand mergea ca au mai fost si alte bube) si la layerul urmator iar printa la o viteza mare fata de ce ii puneam eu manual de mana.
Acum ultima chestie care am facut-o a fost ca mi-a trecut mie prin mintea mea bolnava sa schimb firmware si cum eu nu stiu sa umblu am contactat supportul imprimantei cu pricina si le-am cerut ajuto.. ei mi-au oferit ajutor cu un software de firmware care face toate astea fara sa fac eu nimic.. doar sa selectez care e imprimanta care o am . si sa dau update.. eeee din momentul update-ului .. a luato razna.. prima comanda data am crezut ca sare de pe birou.. am dat home all.. sa miscat patul .. adica axa Z .. si a plecat hotendul catre colt sus dreapta.. cand a ajuns in colt.. a inceput sa turie si sa pocneasca si sa bufneasca acolo in colt pana am inchiso de la buton .. si mam panicat.. zic gata am facuto de balamuc..iar pe langa asta.. axa Y si X .. nu mai se ducea toata suprafata.. doar jumatatea din dreapta.. nu mai vroia de ce nu stiu. dupa cateva mailuri cu supportul..mi-a zis ca crede ca cablurile de la stepers sunt puse incorect pe placa.. el a zis ca trebuie sa fie X+ Y+ si Z- .. cand am verificat asta cu increderea ca stie ce zice supportul.. am observat ca nu erau puse in ordinea aia.. ci in alta.. asa ca le-am pus cum a zis supportul.. am scris firmware din nou.. incerc iar.. acum se misca si mai putin si acelasi lucru facea cand incerca sa se duca HOME.. iar aici m-am pierdut.
Re: Salutare
January 23, 2017 08:18PM
In speranta ca nu te grabest si plecand de la premisa ca ingelegi engleza, incepe intai cu manualul. (link mai jos)
Ca sa intelegi cum a intentionat producatorul sa folosesti imprimanta.

Partea din manual care se refera la functii software este particulara firmware-ului care ti-l pun ei la dispozitie.
Dar nu e obligatoriu sa-l folosesti pe ala.
Poti sa pui un Malin standard si sa te apuci sa-l configurezi de la A la Z.
In felul asta, ai s-o intelegi mai bine.

O imprimanta ca asta nu e chiar click - print.
Adica, este esential sa stii cu ce temperatura si la ce viteza sa printezi.
Si asta depinde nu doar de materialul folosit dar si de obiectul care vrei sa-l printezi.
Ca sa ma repet: nu e chiar click - print.
Citeste ce e aia ABS, unde e mai bun ABS si unde e mai bun PLA, ia-o-ncet.
Drumul e lung dar frumos






https://www.sharebot.it/downloads/NG/Manual_EN.pdf
Re: Salutare
January 23, 2017 08:38PM
Ce ar trebui sa învăț din manual ca, cam 90 la % deja am invatat si știu despre ce este vorba.
Iar manualul ala deja il studiasem.Dar eu nu mai am pe ce sa lucrez pentru că imprimanta este off acum si eu nu stiu cum să o aduc la viața.

Edited 1 time(s). Last edit at 01/23/2017 08:40PM by ntzntz.
Re: Salutare
January 24, 2017 07:34AM
pai, o aduci la viata incet incet.
Secventa ar fi cea de jos, fara a sari pasi.
0. scoti toti consumatorii (motoare, rezistente pat/ hotend). Lasi doar senzorii conectati
1. verifici/ resoftezi firmware-ul pana cand vezi ca iti apare ce trebuie pe display si merge meniul
2. verifici daca sondele de temperatura functioneaza (adica iti arata temperatura ambianta)
3. pornesti Pronterface si te conectezi la imprimanta
4. dai M119 si incepi si testezi fiecare endstop in parte
5. cu mana pe reset/ pe priza (pregatit sa opresti instant totul) incepi sa dai Home la cate o axa in parte sa vezi daca motoarele se invart in directia care trebuie. G28 X apoi G28 Y apoi G28 Z. Daca se loveste pe undeva, ajustezi
6. dai reset si dai G28 sa vezi ca face "all home"
7. conectezi rezistenta de la pat si din meniu (sau din pronterface) setezi temperatura patului la 45grade. Verific pe display/ Pronterface ca iti atinge temperatura dorita.
8. procedezi similar cu rezistenta de HotEnd pe o temperatura ceva mai mare (90grade de exemplu)
9. verifici calibrarile motoarelor pe X, Y si Z. Anume, cat pasi trebuie sa faca motorul pentru a se deplasa 1mm
10. incalzesti din pronterface hotendul la temperatura de printare a materialului folosit si calibrezi si motorul extrudorului (gasesti pe net multe articole). Testezi pe lungimi de 10mm sau mai mult, confirmi cu subler sau o rigla fina.
11. faci reglaj fin la Z home (preferabil sa ai babysteps activat in interfata)
12. printezi un "test cube" de 15 x 15 x 15. Il masori cu sublerul si reajustezi daca e cazul punctul 9
13. o iei de la-nceput cu 1..12 :-)
Re: Salutare
January 24, 2017 07:13PM
Am primit asta pe mail de la support. Eu inteleg engleza dar nu inteleg termeni folositi de el :

hi,

the printer don't working from the beginning because she don't have encoders,
so she don't know the position until a homing command is performed.

Regards,
Sharebot Technical Support
Re: Salutare
January 25, 2017 04:47AM
Se refera la faptul ca inainte sa printezi ceva, trebuie sa dai o comanda de "Home all" astfel incat toate motoarele sa ajunga la pozitia 0, dupa care sa inceapa print-ul.
In mod normal, aceasta comanda e adaugata automat in Gcode cand faci o piesa. \
Daca nu, poti s-o adaugi tu in sectiunea de G-code care se executa la inceputul fiecarui print.


Motor cu encoder este un motor care isi stie in permanenta pozitia pentru ca citeste un encoder, nu este nevoie sa-l trimiti la "perete" si sa numere pasii incepand de acolo.
Prin urmare, afirmatia lui este corecta: imprimanta nu are motoare cu encoder :-0
Re: Salutare
January 26, 2017 03:35AM
Se poate printa si foarte bine si fara endstopuri, trebuie doar sa modifici G-Code de la pornire sa nu mai faca Home All si sa lasi intotdeauna imprimanta la pozitia 0 cand o opresti .
Bineinteles daca ai deja endstopuri ar fi o prostie sa nu le folosesti .
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login