Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Proiect kituri imprimanta 3D Bucuresti

Posted by Mihai_Ch 
Proiect kituri imprimanta 3D Bucuresti
February 06, 2014 06:08AM
Salut,
Am nevoie o persoana cu experienta cu care sa colaborez la proiectarea si realizarea catorva kituri de imprimanta 3D (Prusa, etc). Respectivele imprimante vor fi folosite pentru programe pilot in scoli din Ro.
Mai am in lucru si alte proiecte despre care vom putea discuta ulterior.
Asiguram finantare pentru toate proiectele.
Zona de lucru Bucuresti.
Multumesc.
Re: Proiect kituri imprimanta 3D Bucuresti
February 07, 2014 01:46PM
Imo, sincer, modul in care functioneaza si mai ales cum se regleaza o imprimanta gen prusa nu e prea compatibil cu abuzul care ar fi supusa intr-o scoala smiling smiley

Daca ai intrebari abia asteptam sa le auzim, asa ca nu te abtine smiling smiley
Re: Proiect kituri imprimanta 3D Bucuresti
February 10, 2014 04:26AM
Ce ar trebui facut pentru a preintampina situatii de genul ?, poate confectionarea unui frame robust? adoptarea unui anumit model ?
Re: Proiect kituri imprimanta 3D Bucuresti
February 10, 2014 08:59AM
Eu unul nu am auzit pana acum de vreo imprimanta 3D, reprap sau altceva, care sa poata fi utilizata chiar de oricine, in orice fel smiling smiley
Cred ca depinde in primul rand de ce e prevazut sa se intample in proiectele pilot respective.
Banuiesc ca e vorba mai degraba de "formarea" copiilor, decat de "deformarea" imprimantei grinning smiley
Oricum, invartesc si eu un proiect de genul. Mihai, ai niste mesaje winking smiley
Re: Proiect kituri imprimanta 3D Bucuresti
February 10, 2014 09:13AM
Ca parere, as recomanda mendel tipul vechi in loc de prusa. Cred ca ii mai zice lumea Sell's Mendel. Avantajul ar fi ca pe Z are un singur motor cu curea si in felul asta poti efectiv misca axa Z cu mana fara probleme. Inclusiv in timp ce faci primul strat, misti unul din suruburile de pe z cu mana sa reglezi distanta fatza de masa, iar celalalt surub se misca si el. Dpdv efectiv, nu prea te mai intereseaza la ce inaltime incepe, puri si simplu reglezi inaltimea la primul strat cu mana, in timp ce printeaza chenarul, eu chiar asa fac. E mai greu de explicat, dar e mare chestie sa poti face asta, in loc sa te cramponezi de reglatul perfect al inaltimii de la care incepe, si apoi sa se deregleze cand o muti dintr-un loc in altul. Prusa avand doua motoare pe Z, nu poti ajusta manual, si daca misti doar unul din ele s-a dus paralelismul fatza de masa si iar trebuie reglat. Si daca e chestie de scoli nu cred ca poate cineva opri copii sa puna mana. Dezavantajul la mendel e ca piesele printate sunt mult mai mari ca dimensiuni, chiar si mai complexe, ar costa si mai mult si ar trebui facute si mai cu grija. Prusa de fapt ce a facut, a taiat din 80% plasticul de la mendel. La mendel anumite piese ar fi mai ciudate, de ex cureaua de pe Z tb sa fie circulara la anumita dimensiune, probabil inseamna pe comanda. Ar fi mai scump si mai dificil cu mendel, dar la o adica nu iti tb toate piesele de mendel ci doar ansamblul pt Z sau o alta inovatie cu care sa faci axa Z cu curea pe un singur motor.

Am mai recomandat si mai ales in cazul asta ar fi valabil, sa lasi barele filetate orizontale la lungime, ulterior adaugarea inca a 2 vertexuri si inchiderea intr-o cutie, cam cum e Tepes. Iar daca barele filetate trec prin cutie cu cate o piulitza de fiecare parte a cutiei, mi se pare o chestie buna pt rigiditate.

La o adica daca lucrezi intr-o scoala, ai timp, iti poti desena in cad si un tip nou de imprimanta si gasesti unde sa printezi primul set de parti. Probabil ar fi si chestii de licentiere asa ca nu iti place "freecad", mai poti incerca si "salome", dar ultima varianta e putin mai complexa ca mod de abordare.
Re: Proiect kituri imprimanta 3D Bucuresti
February 10, 2014 09:38AM
Dap, pe aceasi linie de idei cum zice cred si 3dmaker4u, nush daca e alegerea buna de cuvinte, dar imprimantele astea sunt cam pretentioase si cateodata si putin temperamentale. Asta ca sa stii cam la ce sa te astepti.

La o adica sunt facute pt cel mai mic pret, si mai includ si compromisuri discutabile sau care nu ar trebui facute. Daca vrei sa eviti din probleme, tre sa iesi din conceptul "cel mai iefin" si asta evident te va costa. Asa cum sunt la modul normal "merg" pt un singur utilizator, care e dispus sa faca si niste eforturi sa dea lucrurilor de capat. Daca e vb de mai multi utilizatori, si mai isi baga minutza si cativa copii ... huh o sa ai parte de ceva distractie smileys with beer
Re: Proiect kituri imprimanta 3D Bucuresti
February 11, 2014 02:07AM
3Dmaker4U, am uitat sa te sun.., vb azi daca ai timp.
Consumul de materiale pentru piesele plastice nu e o problema.., dispun de un Tiertime Inspire D290 care lucreaza foarte bine si care poate produce tot ce vreau. De asemenea nu e un capat de tara daca investesc in dezvoltarea unui frame robust, metalic, poate chiar o carcasa. Ceea ce caut este o varianta cat mai fiabila a partii active, daca-mi permiteti sa o numesc asa. Am citit cate-n luna si-n stele pe intreg netul despre asta, si nevrand sa reinventez roata sau apa calda am apelat la oamanii care au deja experienta.
Mare parte din experienta pe care o am este de user si un oarecare de procent provine din depanarea agregatului de care dispun. (ca orice roman neaos am desfacut-o bucatica cu bucatica atunci cand am avut probleme, am adus mici modificari, etc).
Un lucru este cert, cu documentare si ajutor o scot la capat.
Multumesc!
Re: Proiect kituri imprimanta 3D Bucuresti
February 11, 2014 06:48AM
Parerea mea este ca daca vrei sa inveti copii sa faca asa ceva nu ai sa poti. Trebuie sa vina de la ei cererea de a invata. Domeniul asta e prea experimental la ora actuala si iti trebuie prea multe cunostiinte in domeniu ca sa poti razbate. Eu iti spun din experienta, imprimanta care am achizitionat-o si care o am si acum tot ca sa ma joc cu niste copii a fost luata. Ideea este ca lucrurile nu s-au miscat de pe o zi pe alta si copii s-au plictisit. Acum copii s-au apucat de altele si eu mai fac una alta cu imprimanta cand am timp. (a turnat pana acum ceva suporti de stampile la comanda)

Daca vrei sa faci un ban din treaba asta cred ca ministerul va mai cheltui degeaba. Daca vrei sa le dai gratis nu vor fi bani de consumabile si nici cine sa le utilizeze. In scoli generale/licee nu avem specialisti (parerea mea e ca oamenii din invatamant sunt plafonati). Daca vrei sa intri in universitati la sectii de genul mecatronica e alta poveste. Acolo ai sa ai sustinerea iar oamenii aia pot sa-si faca si singuri treaba.

Suna frumos povestea dar e complicata treaba. E usor de incropit o imprimanta avand in vedere cate modele exista acum pe piata si la mecanica si la electronica. In maxim o luna daca ai destui bani poti face o varianta finala de imprimanta. Mecanica nu e greu de pus la punct, electronica o cumperi la gata, programarea e relativ usor de facut (G-code se invata repede). Problema cea mare intervine la operare. Cine o desface daca se infunda, cine verifica upgradurile la slicer (si aici am avut cele mai mari probleme, nu-si face de fiecare data treaba bine slicerul), cine depaneaza Gcodurile sau de ce nu merge imprimanta bine. Pentru toate astea ai sa ai de munca de nu o sa-ti vezi capul. Eu asta o stiu din experienta, lucrez in service IT si ma lovesc zilnic de vizite la clienti la care trebuie sa pun cablul USB la loc ca a maturat sau sters praful.

Daca vrei sa faci un produs romanesc atunci mult succes e mai bine asa, dar vei avea nevoie sa ti macar 2 oameni care stiu cu ce se mananca treaba asta (macar un electronist/mecanic - automatician sau cum vrei sa-i spui si un programator care sa stie si sisteme de operare. Ce ai sa faci cand vine "Gigel" care are doar tableta IOS sau Android, ce o sa faci cand e calculatorul virusat, moare stickul/cardul are bad-uri, nu se conecteaza pe portul care trebuie la imprimanta...).

Daca vrei sa faci treaba cu ministerul (si stim toti cum se scurg banii de la guvern) mult succes si iti recomand sa devii distribuitor la un brand care are deja oamenii angajati pt dezvoltare si depanare.

Edited 1 time(s). Last edit at 02/11/2014 06:55AM by yang_system.


-----------------------------------------------------------------
Laser CO2 GCC Spirit 25W 740x460
Ploter GCC Jaguar IV 61 cu taiere pe contur
Imprimanta laser OKI C9600
Imprimanta 3d Mendel 3 culori
Si alte jucarii
Re: Proiect kituri imprimanta 3D Bucuresti
February 11, 2014 08:30AM
Eu am invatat ca orice lucru are un inceput si ca, cu cat te apuci mai devreme, cu atat ai sanse mai mari sa reusesti smiling smiley
Nu pot crede ca oamenii, copii si profesori, din scolile noastre sunt mai tampiti decat cei de prin alte locuri.
Ah, da, ca la noi lucrurile se misca, ca draq, asta e alta treaba. Dar si aici se aplica un principiu asemanator: daca nu incerci sa schimbi ceva, atunci nimic nu se va schimba.
Si lucrurile de fapt se schimba, dar mult mai incet si mult mai ineficient. Din pacate, cauzele nu pot fi adresate prea usor, ceea ce face ca inceputurile sa fie mult mai grele decat in alte parti.
Nu mai zic de taraboiul care este in ultima vreme in invatamant, cu spagi, acum mai nou am auzt ca au ceva de impartit cu directorii si tot asa.

Cum spuneam, incerc si eu sa pun la cale ceva si pot confirma ca nu e deloc usor si foarte probabil neprofitabil pe termen nedeterminat.
Dar nu am de gand sa ma dau batut. Este imposibil sa nu existe o cale de penetrare. Pana si o amarata de carie isi face loc prin smaltul dintilor smiling smiley

Mihai, hai domnule sa vorbim, ca ziceai ceva de finantare winking smiley
Re: Proiect kituri imprimanta 3D Bucuresti
February 11, 2014 10:53AM
Da, nu tre sa demoralizam omul asa din prima, nimic nu e imposibil, dar in situatia asta ar fi bine sa se astepte la cateva chichitze. Altele ar putea fi evitate daca o ia pe drumul bun de la inceput.

In privinta a scoate bani din reprap, nush, mi se pare cam greu. Eu am ceva vechime si pana la data prezentei nu am facut macar un leu din treaba asta. Ajut in general cu sfaturi, si cand a fost altceva tot n-am luat bani. In loc sa scot chiar dimpotriva am bagat o gramada, pt ca nah, asa se intampla cu un hobby. La mine e electronica e microb rau si scump de intretinut.

Chestia care mi se pare buna, care cred ca e oportunitatea adevarata, e ocazia de a invata. Adica sa inveti tot ce e intr-un printer, de la cum creste curentul in stepper si cum functioneaza feturile si microcontrollerele, cele cateva chestii de mecanica si etc. Daca intelegi toate astea, nu mai ai niciodata nevoie sa scoti bani din reprap, pt ca deja poti face cam orice. Ca urmare cred ca un printer reprap ar fi foarte bun la nivel de universitate, seminarii sau laboratoare gen mecatronica si sau electronica, ceva de genul.

Problema fundamentala pe care o vad acuma e ca majoritatea tipurilor de printere sunt facute sa le fie usor celor care le vand, putin plastic, putine piese, electronica ieftina, scheme copiate cu piese inlocuite, etc. Orice compromis se face daca e o economie de 10bani. Si ca atare bolile respective apar la utilizator. Un printer klumea nu e chiar greu de facut, si sunt care si-au facut dar doar pt ei, pt ca la vanzare nu l-ar cumpara nimeni pt ca toti care cumpara se uita si la ultimul banutz si automat iau orice e mai ieftin.
Re: Proiect kituri imprimanta 3D Bucuresti
February 25, 2014 01:17AM
Foarte bun topicul.
Am vazut ca Obama vrea sa sponsorizeze treaba asta cu imprimantele in State.
Mai este interesanta si munca lui Brook Drumm in acest sens, tipul care a infiintat Printrbot.
Nu vad ce ce un Printrbot nu si-ar avea locul intr-o scoala, cu un profesor de info sau de fizica foarte dedicat.
Posibilitatile sunt practic infinite referitor la ce se poate face in folosul copiilor.
Dupa cum spunea cineva mai sus, e usor sa spunem ca nu se poate si sa ne dam batuti.
Re: Proiect kituri imprimanta 3D Bucuresti
February 27, 2014 05:09AM
Meh, Obama cred ca vrea sa isi monetizeze ceva publicitate din treaba asta. Eu sincer sunt cam anti-usa, pt ca imi vine cam greu sa inteleg ca "suntem toti egali, dar unii mai egali ca altii". Sunt batausi internationali. Ei isi fac o cultura de razboi amestecata cu ceva superioritate fatza de ceilalti, si s-a mai intamplat asta in trecut si nu a iesit prea bine. Si faptul ca makerbot a pornit tot de la reprap, dupa care l-au dat afara pe zach cel care a infiintat firma, si apoi s-au tranformat din open source in closed source, nici asta nu mi-a facut o impresie buna. Sincer sa fiu eu nu prea vad nimic bun venind din directia aia.
Re: Proiect kituri imprimanta 3D Bucuresti
September 19, 2014 09:51AM
Mai este de actualitate cererea? Detin un mic centru de printare cu diferite tehnologii (delta cartezian) si am putea colabora in proiectare/executie de imprimante 3D.
Re: Proiect kituri imprimanta 3D Bucuresti
September 20, 2014 03:52AM
1. Think big, start small: incepe cu cateva scoli "de fitze", undeva unde poti sa faci un coltz tehnic. In special in prima faza, trebuie sa dai la pachet imprimanta + om ca altfel daca le lasi pe mana copiilor, ori le fac praf ori le pune profu' sub cheie si nu mai printeaza nimeni nimic. Cum au spus antevorbitorii, o imprimanta "click'n print" costa o galagie de bani si chiar si aia are limitari. In rest, tuning la greu si proiectarea piesei trebuie sa tina cont de limitarile imprimantei si ale celui care o opereaza.

2. "Asiguram finantare pentru toate proiectele."
In cazul asta, nashu mare sa traiasca.
Daca vrei neaparat sa fie facute in romania, nu cred ca iesi mai ieftin.

In primul rand, fiecare roman "vrea si gura lui sa manance", si abia dupa se gandeste sa faca imprimante la copii.
Si romanu' are stomacu incapator....

In al doilea rand, daca vrei ceva maine si la cheie...cei cativa care produc imprimante romanesti comercial, oficial si cu factura...mh... cam scumpe. Ca sa nu zic mai mult.

Astfel, ceva luat de-a gata de afara pare o solutie mai atractiva.
Ori ceva din state (au foarte multi producatori) ori ceva din tara China (mama lu' Tiertime de altfel)




Rezumand:

Date de intrare: copii, scoli, imprimante, finantare. Mai multe detalii ar fi bine venite.

Optiuni:
1 - productie interna (in Romania)
2 - achizitie externa (kit sau "la cheie")

pentru prima faza, varianta 2 e mai sigura.
Daca nu prinde proiectu?
Daca pe scolari doare la basca si prefera "Ed, Edd n Eddy" ?

Asa, cumperi cateva, vezi daca e lumea interesata si urmatoarele... cine stie... poate le meshteresc chiar copii (e nevoie de KnowHow + 250$ max. Pentru inceput :-) )


spor si...detalii...
Re: Proiect kituri imprimanta 3D Bucuresti
September 29, 2014 02:50AM
Ce ati hotarat pana la urma ?
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login