Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Bovden

Posted by Lukyn 
Bovden
February 22, 2014 02:33PM
Zdravím a pozdravuji,
Před pár dny se mi díky rychlejšímu tisku a horšímu uchycení zhroutil Wade extruder v místě uchycení k x vozíku.Rychle jsem ho polepil acetonem a doufal že stihnu vytisknout nový díl.Při tom všem mumraji mě napadlo že zkusím X vozíku a vlastně celé tiskárně ulevit od vibrací a kmitů umístěním extruderu s motorem mimo pohyblivou část a drát vést bovdenem.Je to známé a funkční řešení tak proč to taky nezkusit.Dotisknout jen pár úchytů extruderu, bovden jsem sehnal už kdysi tak zbývaly jen pneufity(rychlospojky pro vzduchařský hadičky).
Vše jsem dal do kupy a měl radost s jakou lehkostí si vozík sviští po tyčích( aby ne když je o kilo lehčí).Radost ale zmizela hned po prvním stisku tlačítka extrude... bovden společně s tryskou vyvíjel takový tlak, že to prostě hnací šroub extruderu nedává.Jen abych upřesnil situaci - používám 3mm natural drát s 0,4mm tryskou a budaschnozzle hot endem. Nečekal jsem takové problémy, protože bez bovdenu se mi dařilo tisknout při 240C i 100mm/s , teď po pár štelážích horko těžko 240-250C 20mm/s(bez retractu) s tím, že zoubky šroubu se každou chvíli zakousnou do drátu.Problém bych snad ještě viděl v materiálu bovdenu, protože nemám doporučovaný PTFE ale PU - tohle [www.technicke-soucasti.cz]...... Když tlačím bez trysky jen skrze bovden jde vše lehce.Nezdá se mi, že PU hadička vyvíjí nějaký zásadní odpor.Problém asi taky vytváří hnací šroub jak kouše do drátu a zanechává zoubky, které drhnu dál ve vedení jenže když povolím pružiny přítlaku tak se zakousne do drátu ještě ochotněji.
Pokud máte někdo praktické zkušenosti tak se prosím podělte.
Attachments:
open | download - IMAG0573.jpg (341.1 KB)
open | download - IMAG0572.jpg (427.8 KB)
Re: Bovden
February 25, 2014 10:18AM
no ono obecne s tim bowdenem je tak nejak vse komplikovanejsi. Na pohled to vypada, ze zmena na extruderu se projevuje hned na konci bowdenu u HE, ale dle meho ma na to vliv i pohyb platformy/voziku, preci jenom neni vnitrni prumer bowdenu naprosto stejny jako material. Zatim nemam odzkouseno jak moc velky vliv to ma. Ale ocekavam, ze pro 3mm drat to bude o to horsi.
Dalsi vec je, napr priucpani trysky v dusledku treba nulte vrstvy. Normalne by melo dojit na to, ze pokud by se docasne material nemel tlacit, mel by se odtahnout pritlak a extruder nepodaval, ve chvili kdy se hlava uvolni, tak by to melo pokracovat. Pri pouziti bowdenu bohuzel neni ta zmena tak rychla.
Co se tyka zoubku, tak pokud ti to nedela nejake extra velke vrypy, tak by to snad nemelo mit vliv.

Osobne nejvetsi problem ktery u pouziti bowdenu mam, tak je pri nulte vrstve, pokud neni povrch 100% zkalibrovany po cele plose, tak s bowdenem dochazi k vetsim problemum. Napr pokud ma struna vetsi tepelnou vodivost, tak diky tomu, ze se je schopna struna "natlakovat" v bowdenu, tak pri priucpani trysky se zveda tlak, az muze dojit k tomu, ze se tryska priucpe v breaku a nasledne neni schopen bowden strunu pres HE protlacit. To ale neni zpusobene jen bowdenem, ten vsak problem zhorsuje.
Chce si to s tim hodne pohrat.
Jinak ja pouzivam retract 4mm 40mm/s zvednuti o 1mm, ale je to tim, ze jedu na delte se 70cm bowdenem a takhle mi to fara nejlepe.

Muzes jeste zkusit zvednout teplotu, at se snizi potrebny tlak.
Re: Bovden
February 26, 2014 02:32PM
přišel mi už PTFE bovden a zdá se, že líp klouže.V PU se drát při tlačení škubal a zasekával až asi po 2h tisku vytrhl bovden z pneufitu.Ještě jsem to moc netestoval tak uvidíme k jakým rychlostem mě to pustí(zatím 30mm/s při 240C bez retractu),Co se mi ale líbí je travel rychlost - 250mm/s odlehčený x vozík sviští jak po másle winking smiley
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login