Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Oprava prasklého dílu z ABS plastu

Posted by P3T3 
Oprava prasklého dílu z ABS plastu
October 10, 2013 07:30AM
Krátce po uvedení mé nové tiskárny Prusa i3 do provozu se mi stala nemilá věc - praskly mi oba úchyty krokových motorků osy Z ( )

Náhradní díly jsem neměl k dispozici a bez funkční tiskárny jsem si je ani nemohl vytisknout, a proto jsem začal přemýšlet, jak tyto prasklé díly opravit. Na wikipedii 1) jsem v článku o materiálu ABS / AkrylonitrilButadienStyren ( právě tento materiál byl použit k 3D tisku součástek mojí tiskárny ) našel informaci, že jej lze lepit rozpouštědlovými lepidly na bázi toluenu a metylenchloridu a také polyakrylátovými lepidly.

V nejbližší drogerii jsem si koupil plechovku “Toluen směs” ( 400g za cca 40,- Kč), která sice obsahuje ještě další látky, ale pro účely lepení ABS plastu je plně vyhovující. Do malé skleničky jsem nalil trochu toluenové směsi a do ní vložil cca 2cm dlouhý kus struny materiálu, který jsem nechal řádně rozpustit zhruba do konzistence velmi husté kaše. Touto kaší jsem pak potřel oba spoje prasklého dílu ( ) a přitiskl k sobě ( ). Lepený spoj jsem nechal do druhého dne řádně zaschnout.

Po zatvrdnutí bylo potřeba lepené místo jemně přebrousit a pak už nic nebránilo jeho opětovnému použití v tiskárně ( ). Zelený materiál jsem použil záměrně. Kdyby došlo k opětovnému prasknutí, tak budu vědět, zda praskl lepený spoj nebo jiné místo.

Ještě si dovolím malou úvahu k příčině prasknutí - prasklina vznikla mezi jednotlivými vrstvami tištěného dílu. Z toho je patrné, že za jejich vznik může nedokonalé spojení vrstev mezi sebou.

Zdroje informací :
1) [cs.wikipedia.org]
Re: Oprava prasklého dílu z ABS plastu
October 10, 2013 07:42AM
Ahoj,
smiling smiley druhá možnost byla se ozvat tady ve fóru. Předpokládám, že by se v komunitě našel někdo, kdy by Ti pomohl v nouzi (třeba já). Řekl bych, že pokud ten díl znova praskne, tak to rozhodně nebude v tom lepeném spoji. A možná příčina podle mé zkušenosti? Je víc možností: nízká teplota při tisku, nízká přilnavost jednotlivých vrstev konkrétního materiálu, "hubená" vrstva vlivem krátkodobého vlivu (podávací šroub extruderu, přiucpaná tryska,...), ...
Re: Oprava prasklého dílu z ABS plastu
October 10, 2013 07:56AM
Hledat pomoc tady na fóru byla samozřejmě hned ta druhá varianta, kdyby mi to lepení nevyšlo :-) Ale zkusil jsem to a zatím se zdá, že lepené spoje drží, uvidím při dlouhodobé zátěži. Jakmile budu mít znovu zkalibrováno, tak si vytisknu náhradní sadu dílů. Měl jsem prostě smůlu a ty moje díly jsou taková 2. jakost, takže očekávám další trable.

Ale říkal jsem si, že se moje zkušenost bude třeba někdy někomu hodit. Tak proto jsem o tom napsal ;-)
Re: Oprava prasklého dílu z ABS plastu
October 10, 2013 08:05AM
jj taky mi prijde ze mam 2 jakost dilu smiling smiley ale co aspon sem zvlad zatim udelat minimalne jine drzaky tyci na I2 (viz muj link v podpisu na ucet thingiverzu smiling smiley ) - nemusim pak skoro celej ram rozmontovavat smiling smiley

a neboj uz sem odzkousel, ze dulezita pomucka reprapera je bud aceton a ABS nebo vrtak a zdrhovaci paska smiling smiley (tu posledni kombunaci sem pouzil, kdyz mi u X-vozejku ruply 3 drzaky lm8uu - neni dobre prilis mazat hladkou tyc, kdyz je na ni drzak Z-endstopu smiling smiley tisk sem pak na 1 funkcnim a 3 zpaskovanych)


vlastni navrh plus ve vystavbe CoreXY

Thingiverse : [www.thingiverse.com]
git: [github.com]
shop: [shop.daje.cz]
Teorie relativity:
vysvetleni 1: sahnes-li na rozpalenou panev, vteriny jsou jak hodiny. sahnes-li na rozpalenou zenu, hodiny jsou jak vteriny...
vysvetleni 2: strcis-li mi nos do zadnice, pak ja mam nos v zadku, ty mas nos v zadku, ale ja sem na tom relativne lip smiling smiley
Re: Oprava prasklého dílu z ABS plastu
October 10, 2013 09:04AM
No ja nastesti cloveka co mi dily tiskl (ohin.cz) musim pochvalit, jediny dil co mi za x mesicu praskl, tak to bylo spise moji vinou a prilisnym tlakem pri dotahovani. Je ale recht, ze jakmile tiskarna byla ve fazi, kdy uz byla schopna jakz takz tisknout, tak jsem si temer vsechny dily alespon jednou vytiskl smiling smiley clovek nikdy nevi smiling smiley
Jeste ze uz aspon ta ceska komunita je vcelku velka a da se pripadne s nekym domluvit smiling smiley
Re: Oprava prasklého dílu z ABS plastu
October 12, 2013 07:49AM
mě praskla na Wade extruderu součástka, která drží ložisko a přitláčí drát na ozubený šroub.Ta součástka setsakra namáhaná když to pořádně dotáhnu.Páč jsem potřeboval rychle tisknout tak jsem to vzal sekunďákem a frčí do teď smiling bouncing smiley
Re: Oprava prasklého dílu z ABS plastu
February 22, 2014 05:40AM
Na lepenie ABS som nasiel celkom sikovny a rychly sposob. Chlapik prasklinu zalepil sekundovym lepidlo a hned posypal sodou bikarbonou.
Vyskusal som to a fakt som to mal zlepene za sekundu a drzi to super. Akurat, ze to potom treba obrusit, ked to ma dobre vyzerat.
[www.youtube.com]

Edited 1 time(s). Last edit at 02/22/2014 05:41AM by Tono.
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login