Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Osa Z - vůle v závitech

Posted by nomi 
Osa Z - vůle v závitech
May 06, 2015 04:11AM
Ahojte.

Chci se jen zeptat jak řešíte vůli závitová tyč/matka v pohonu osy Z?

Upřesním. Z-kem sjedu na home switch - krásně se "vynuluje" na HOTBED. Když ale pak jedu Z-kem nahoru tak "elektronicky" osa ujede cca 0,2mm a mechanicky se ještě nepohne - teprve při dalším pohybu se Z hýbe i mechanicky.
Příčina je mi jasná - mám obyčejnou nerez M6 tyč a mosaznou matku. A ta vůle v závitu prostě je :-(

Osobně jsem (programově) nastavil že "nula" je -0,2mm - takže když Z dostane příkaz jeď na 0,3mm tak od -0,2 do 0mm jen vykompenzuje tu vůli v závitu a pak již jede přesně jak má.

Toto řešení mi funguje docela spolehlivě, takže ani nežádám o radu, jen mne zajímá jak tuto záležitost máte ošetřenou.....


Hezký den

Michal
Re: Osa Z - vůle v závitech
May 06, 2015 08:07AM
Hmotnost osy X zajišťuje, že dosedací plochy závitové tyče a matice osy Z jsou stále tytéž i při změně smyslu otáčení, takže vůle nevzniká. Pokud tobě vzniká, je něco špatně. Možná už osu X nadlehčuješ tryskou dloubající do stolku, nebo třeba máš příliš volně uložené ty matice.
Re: Osa Z - vůle v závitech
May 06, 2015 09:57AM
No jo, vidíš...., máš pravdu, hledám problém tam kde není :-)

Mrknu na to - toto mi nedošlo :-( když nad tím teď přemýšlím tak to bude (u mne) spíš příliš "těsným" chodem ložisek na tyči na ose Z. Jezdí mi sice klidně a hladce ale vlastní vahou dolů nesjíždí.... (samozřejmě když jsou pryč závitové tyče).

Dík za nakopnutí
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login