Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Problémy s extruderem

Posted by Sigismund 
Problémy s extruderem
May 01, 2016 08:57AM
Zdravím,

extruder (greg's wade 1,75 mm) se chová zvláštně - při tisku chvíli vytlačuje víc a chvíli míň. Když ho pustím samostatně tak vždycky vytlačí cca 7-8 cm (+-), pak chviličku skoro nic a pak zase vytlačuje. Na vytlačeném vlákně jsou v pravidelných intervalech "zoubky". Dále se stává, že přestane vytlačovat (třeba během delšího tisku) a tak je nutné u tisku sedět a sem tam filament "popotlačit" ručně. Ve výtisku to pak vypadá místy tak, že některé vrstvy se pořádně nespojí a vyplňovací mřížka bývá křehká.

Zkoušel jsem nastavovat přítlak, několikrát jsem extruder rozebral a opět složil, vyčistil trysku, ale významné změny jsem nedosáhl. Nesetkali jste se někdo s něčím podobným? Tisknout jsem zkoušel zatím pouze ABS.
Co mne ještě napadlo je, že mám pocit, že hnací kolečka extruderu (převod motor - osa extruderu) nejsou ve všech polohách 100% ve stejné vzdálenosti, tj. ne na 100% vycentrovaná. Na první pohled to není patrné, ani nevidím žádné cukání či zadrhávání. Mohla by někde v tomhle být příčina?

Další věc, co ale nevím, jestli s tím souvisí, je že motor extruderu jde jen jedním směrem. Při pokusu o zpětný chod jen hlasitě piští. Zapojený je, pokud vím, úplně stejně jako ostatní motory.

Předem díky za jakoukoli radu.
Re: Problémy s extruderem
May 05, 2016 09:00AM
Může to být více problémy ale řešil jsem něco podobného před týdnem - když jsem se podíval na podávací šroub (hobbed bolt) zjistil jsem že polovina zubů je vymačkaná takže chvilku šroub filament tlačil a chvilku se po filamnetu jen klouzal. Pomohla výměna šroubu.
Re: Problémy s extruderem
May 08, 2016 01:29PM
Ahoj .
V první řadě bych hledal mechanickou závadu . Jak na filament driveru - ozubení , jak psal frenký spinning smiley sticking its tongue out a pak projít kabeláž k ektruderu . V jisté pozici může nalomený kabel zazlobit . dotáhnout červa na filament driveru . Pokud máčš na tisku nastavené retrakce ,, a z5 se netočí , tak bude zakázaný ve FW . Tím bych začal , a pak se ozvi .


www.3d-konstrukce.cz
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login